21 ianuarie 2023

Forţele ucrainene încep antrenamentul pe tancuri Leopard-2 în Polonia

Florin Jipa

Forţele ucrainene se vor antrena pe tancuri de luptă Leopard-2 în Polonia, a declarat vineri ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

Sursă foto: Twitter

Reznikov a vorbit la „Vocea Americii” după ce a participat la o întâlnire în Baza Aeriană Ramtsein, din Germania, unde partenerii Ucrainei nu au luat o decizie cu privire la predarea tancurilor.

Germania, care produce tancurile Leopard, ar trebui să aprobe orice transfer. Reznikov a descris dezvoltarea antrenamentelor ca fiind un progres, atribuind succesul eforturilor Poloniei.

„Vom începe cu acest lucru şi apoi vom merge mai departe", a declarat el, citat de Vocea Americii. Reznikov, reiterând comentariile anterioare ale oficialilor ucraineni, a declarat că speră ca Germania să ajungă la o decizie cu privire la tancuri. „Văd acest lucru într-un mod optimist, primul pas a fost făcut - vom începe misiuni de formare pe Leopard-2", a declarat Reznikov.

Guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens, a declarat vineri, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, situaţie ce reflectă persistenţa disensiunilor cu SUA.

Boris Pistorius a afirmat că armata germană analizează situaţia stocurilor de tancuri Leopard 2. „Ne pregătim pentru situaţia" livrării de tancuri, iar decizia privind livrările va fi luată "cât se poate de rapid", a afirmat Boris Pistorius, potrivit agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată în Baza militară germană Ramstein.

Poziţia Germaniei trebuie interpretată şi prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat marţi cancelarul Olaf Scholz.