13 mai 2024

Forţele ucrainene au interceptat doar 46% din rachetele ruseşti lansate spre Ucraina în ultimele şase luni, comparativ cu 73%, anul trecut

Andreea Soare

În ultimele şase luni, Ucraina a interceptat doar 46% dintre rachetele ruseşti, comparativ cu 73% cu şase luni înainte de perioada anterior menţionată, scrie WSJ, făcând o analiză a rapoartelor zilnice ale Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene.

Sursă foto: Mediafax

Luna trecută, de exemplu, rata interceptării a scăzut la 30%, iar rata de interceptare a dronelor cu rază lungă, Shahed, care sunt mai uşor de doborât, a scăzut la 82%, în ultimele şase luni.

Această scădere a eficienţei apărării aeriene ucrainene vine atât pe fondul intensificării atacurilor ruseşti cu drone şi rachete, cât şi în contextul lansării de către Rusia a unor arme care sunt din ce în ce mai greu de doborât, precum rachetele balistice.

Totodată, ajutoarele militare pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte sistemele de apărare antiaeriană, au fost tot mai rare în ultimele luni, iar ajutorul din partea SUA  a fost blocat în Congres chiar din noiembrie anul trecut până de curând. Toate aceste lucruri au dus la o slăbire a apărării aeriene ucrainene.

În ultimele şase luni, Rusia a lansat cu 45% mai multe drone şi rachete, profitând de situaţia dificilă în care se afla Ucraina.  Analiştii susţin că lansarea unui număr atât de mare de drone (2.628 în ultimele şase luni) are scopul de a testa sistemele de apărare antiaeriană, înainte de lansarea rachetelor.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a transmis WSJ că interceptarea mai multor atacuri duce şi la o golire a stocurilor de muniţie şi că atacurile la scară largă ale ruşilor pot satura apărarea aeriană. Mai mult decât atât, acesta a spus că sistemele antiaeriene, câteodată, nu au timp să fie reîncărcate îndeajuns de repede pentru a intercepta toate rachetele sau dronele.