Forţele pentru Operaţii Speciale în anul 2018
Daniel Ilie2018 a fost un an în care declaraţiile liderilor politico-militari referitoare la importanţa Forţelor pentru operaţii speciale (FOS) în gestionarea provocărilor actuale şi viitoare ale mediului de securitate internaţional au fost însoţite de măsuri concrete de creare, modernizare, instruire, echipare şi utilizare în operaţii a unor astfel de capabilităţi specializate.
Pentru că Anul Centenar, 2018, a devenit un reper istoric important în dezvolatrea capabilităţilor de FOS moderne din Armata României (AR), voi încerca, în cele ce urmează, să fac o succintă retrospectivă anuală, cât de cât cronologică, a domeniului operaţii speciale, cu accent pe modernizare, capabilităţi, participare la exerciţii şi utilizare în operaţii/ misiuni şi cooperare militară.
FOS din AR
La data de 1 martie 2018, cu ocazia sărbătoririi Zilei FOS din AR şi a 15 ani de la înfiinţarea primei structuri de nivel tactic, Batalionul de operaţii speciale ”Vulturii”, în garnizoana Târgu Mureş, s-a înfiinţat Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale (CFOS), structura de comandă-control (C2) prin care şeful Statului Major al Apărării (SMAp) exercită conducera tuturor structurilor de FOS din AR. Evenimentul a marcat, practic, prima acţiune concretă din planul de modernizare a acestei componente specializată, de reacţie rapidă, de nivel strategic, cu structuri terestre, navale şi aeriene dedicate, instruită şi dotată pentru executarea misiunilor de cercetare specială, acţiuni directe, de asistenţă militară şi neconvenţionale.
În luna aprilie 2018, trupele de FOS din AR dislocate în teatrul de operaţii Afganistan au fost vizitate de către fostul ministru român al apărării Mihai Fifor.
La data de 15 mai 2018 s-a împlinit un an de la aderararea României, prin reprezentanţii FOS, la Centrul Internaţional de Operaţii Speciale (International Special Training Centre - ISTC) dislocat în Staufer Kaserne, Pfullendorf, Germania. Începând cu anul 1979, ISTC oferă instruire specializată avansată pentru FOS şi structuri similare contribuind, astfel, la creşterea capacităţii şi interoperabilităţii între cele nouă naţiuni semnatare ale memorandumului de înţelegere (BEL, DEU, ITA, GRC, NLD, NOR, TUR, SUA şi ROU), dar şi alţi aliaţi şi parteneri ai NATO, folosind strategia “Smart Defense".
La data de 1 iunie 2018, în subordinea directă a CFOS, s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale prin implementarea proiectului demarat în anul 2017, ca parte a programului de modernizare a FOS din AR, pentru organizarea şi desfăşurarea, pe teritoriul României, a primului curs de calificare FOS similar ”Beretele Verzi” SUA. Din 180 de candidaţi, un procent de 30% a absolvit cursul în luna iulie 2018, la finalul unui exerciţiu integrator cu trupe în teren desfăşurat la Mangalia, constituind prima promoţie de operatori FOS calificaţi pe teritoriul României, după model american. Cu această ocazie, comandantul Comandamentului NATO pentru operaţii speciale, NATO Special Operations Headquarters (NSHQ), viceamiralul (SUA) Colin Kilrain a vizitat Ministerul Apărării Naţionale exprimându-şi aprecierea pentru excelentele relaţii de cooperare existente între FOS din AR şi structurile similare din SUA, respectiv NSHQ.
Între timp militarii de FOS din AR şi-au continuat activităţile de instruire şi pregătire pentru participarea la misiuni în cadrul mai multor exerciţii, planificate, organizate şi desfăşurate pe teritoriul naţional, sau al altor state.
La începutul lunii iunie 2018, 14 militari de FOS din AR s-au instruit alături de FOS elene, bulgare şi sârbe, pe timpul exerciţiului SALAMIS STORM - 2018 desfăşurat în Grecia, testând gradul de interoperabilitate într-un exerciţiu complex, dificil, în cadrul căruia au fost folosite diferite capabilităţi moderne de luptă.
Luna septembrie 2018 a marcat o continuare a tradiţiei de instruire în comun cu FOS din ţările din zona de interes a României, în cadrul exerciţiului multinaţional „Joint Combined Exchange Training” (JCET), care s-a desfăşurat în acest an pe teritoriul României, alături de militari din Georgia şi Moldova. Modulele de instruire în comun au continuat în luna octombrie şi pe teritoriul Republicii Moldova.
La sfârşitul lunii sptembrie, începutul lunii octombrie 2018, militarii români din Forţele navale pentru operaţii speciale (FNOS) au participat cu o grupă din cadrul Divizionului 164 FNOS ambarcată la bordul fregatei Regele Ferdinand la exerciţiul multinaţional de luptă antisubmarin Mavi Balina 18, organizat de Forţele Navale ale Turciei pe timpul căruia au exersat inclusiv misiuni de acţiuni directe, precum abordajul navelor ostile.
În luna octombrie 2018 FOS din AR au participat alături de colegii lor din FOS ale statelor din Europa de sud-est, Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia la exerciţiul multinaţional Bucharest 9 Initiative (B9) В-9 CJSE “Thracian Sword 18”, planificat, organizat şi desfăşurat de către FOS bulgare pe teritoriul Bulgariei. Exerciţiul a fost sprijinit aerian de către Forţele armate ale SUA.
Cu ocazia Zilei Armatei României, pe timpul ceremonialului desfăşurat în parcul Carol I din Bucureşti la data de 25 noiembrie 2018, CFOS a primit drapelul de luptă.
Pe militarii români din cadrul CFOS i-am putut urmări anul acesta defilând la parada dedicata zilei Centenarului Marii Uniri a României, de 1 decembrie 2018. În dispozitivul de defilare au fost dispuşi îmediat în urma blocului Statului Major al Apărării şi chiar înaintea blocului constituit de Brigada de informaţii militare.
În luna decembrie a anului 2018, pentru contribuţia adusă la procesul de modernizare a FOS din AR, doi dintre decidenţii militari de la cel mai înalt nivel din AR, şeful SMAp, generalul Nicolae Ionel Ciucă şi şeful Direcţiei informaţii militare, generalul maior Marian Sima, au primit de la comandantul Comandamentului de Operaţii Speciale al SUA (US Special Operations Command), generalul (SUA) Raymond Thomas, ”Medalia de Onoare a FOS ale SUA”.
Pe tot parcursul anului 2018 FOS din AR au continuat participarea la misiunile specifice din teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo.
FOS din NATO şi partenere
În anul 2018, U.S. Special Operations Command Europe (SOCEUR), comandament american de operaţii speciale dislocat din anul 1967 în Panzer Kaserne, Stuttgart, Germania, a continuat să sprijine dezvoltarea capabilităţilor de FOS de pe continentul european, inclusiv prin exerciţii tip JCET cu FOS din Serbia şi Slovenia (martie 2018), din Croaţia (iulie 2018). SOCEUR joacă un rol important în instruirea în comun a FOS americane cu FOS ale aliaţilor europeni. Din iunie 2014 SOCEUR menţine o prezenţă aproape continuă în statele baltice şi în Polonia, pentru a pregăti FOS ale acestor ţări.
Alte două exerciţii importante planificate,organizate şi desfăşurate de SOCEUR cu FOS NATO şi partenere în Europa au fost: Trojan Footprint 18 (exerciţiu anual) destinat exersării exercitării funcţiei de ”mission command” între diferite eşaloane şi integrării FOS cu forţele convenţionale, într-un cadru întrunit) desfăşurat la începutul lunii iunie 2018 pe teritoriile ţărilor baltice şi Poloniei, precum şi Jackal Stone 18 (exerciţiu FOS anual ordonat de şeful Statului Major Întrunit SUA şi coordonat de SOCEUR cu participare multinaţională europeană) desfăşurat la începutul lunii decembrie 2018 în Grecia.
Programele de asistenţă de securitate acordate de Guvernul SUA, împreună cu alte iniţiative care deja au fonduri planificate pentru anul 2019, cum ar fi Iniţiativa de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative - EDI - fostă Iniţiativa de Reasigurare Europeană - European Reassurance Initiative - ERI - fonduri cerute = 6,5 miliarde $), Sprijinul Forţelor de Coaliţie (fonduri cerute = 1,1 miliarde $ pentru partenerii de coaliţie ai SUA), Cooperarea în domeniul Securităţii, Exerciţiile de tip Joint/Combined Exchange Training (JCET) şi altele, pot constitui o oportunitate pentru sprijinirea procesului de modernizare a capabilităţilor specifice FOS şi atingerii nivelului de ambiţie al României, de a deveni un pol regional în domeniul operaţii speciale.
FOS ale SUA au continuat programele de asistenţă de securitate destinate sprijinului dezvoltării capabilităţilor de FOS din Europa, inclusiv prin derularea în anul 2018 a unor iniţiative cum ar fi ”Iniţiativa Mării Negre” promovată de Centrul International de Instruire al SUA - Naval Small Craft Instruction and Technical Training School (NAVSCIATTS) de dezvoltare a avertizării multilaterale în domeniul maritim şi de întărire a cooperării regionale, la Marea Neagră, prin dezvoltarea unor capabilităţi de FOS care să îndeplinească standardele de interoperabilitate NATO. În luna august 2018 FNOS bulgare au fost dotate cu şi instruite să utilizeze ambarcaţiuni rapide, gonflabile, cu cocă rigidă, aşa numitele Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB).
FOS din Polonia funcţionează sub o singură comandă începând cu 1 ianuarie 2018, în urma semnării unui document de către ministrul polonez al apărării, document care reformează lanţul de comandă al acestor forţe.
Prima conferinţă din anul 2018 a comandanţilor FOS din NATO şi partenere (NATO Allied and Partner SOF Commanders Conference), organizată sub egida NSHQ, s-a desfăşurat în luna martie în Lituania. Participanţii au discutat, printre altele, despre recentele schimbări la nivel strategic în legătură cu direcţiile strategice NATO est şi sud, precum şi despre eforturile de combatere a terorismului.
Cu ocazia reuniuni miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, din luna iunie 2018, miniştri apărării din Belgia, Danemarca şi Olanda au semnat un Memorandum de înţelegere pentru crearea, în comun, a primei Componente Mixtă de Comandă a Operaţiilor Speciale, Composite Special Operations Component Command (C-SOCC). Această capabilitate mixtă (participă 3 naţiuni) de comandă şi control a FOS din NATO este planificată să atingă capacitatea operaţională iniţială în anul 2019, iar cea completă în anul 2021, moment în care va putea participa în cadrul Forţei de Răspuns a NATO (NATO Reaction Force - NRF), planificând şi conducând operaţii speciale.
La începutul lunii iulie 2018, Belgia a anunţat înfiinţarea Regimentului de Operaţii Speciale (ROS) prin transformarea Brigăzii de infanterie uşoară. ROS este compus din Grupul de Operaţii Speciale, Batalionul 2 Comando, Batalionul 3 Paraşutişti, Grupul 6 Comunicaţii şi Informatică şi Centrele de instruire.
Pe pagina sa de Twitter, Comandamentul NATO de operaţii speciale, NSHQ, dislocat în Mons, Belgia, anunţă că, începând cu luna august 2018, înfiinţează un element structural organizaţional de tip celulă de inovaţii (Inovation Cell). Din scurtul mesaj postat de NSHQ nu reiese foarte exact care ar putea fi principalele atribuţii ale unei astfel de structuri, dar dacă ar fi să facem o supoziţie, aceea ar fi că aceasta ar dori să adopte practici de business similare cu cele ale companiilor civile, probabil cele de înaltă tehnologie, atunci când vine vorba de impulsionarea activităţilor de cercetare dezvoltare în domeniul operaţionalizării capabilităţilor de FOS, la nivel NATO.
În luna august 2018, lideri militari, parteneri internaţionali ai SUA, experţi din industria de apărare şi figuri ale lumii academice au participat la sesiunile Simpozionului şi Expoziţiei Război Modern (Modern Warfare Symposium & Expo) co-găzduit de U.S. Army Special Operations Command (USASOC) şi the Global SOF Foundation, organizaţie nonprofit menită să sprijine FOS. Deşi SUA va continua campania împotriva terorismului (prevederile bugetului apărării 2019 confirmă acest lucru), odată cu publicarea noii Strategii Naţionale de Apărare, se pare că accentul va fi pus pe competiţia cu marile puteri, adversari de valoare similară, sau aproape similară, China, Rusia, Coreea de Nord, sau Iran.
SOF ale SUA s-au antrenat pe timpul lunii septembrie 2018 la centrele SUA de instrucţie Grafenwoehr şi Hohenfels din Germania, împreună cu militarii din Forţele lituaniene voluntare de apărare naţională (KASP) în planificarea şi executarea operaţiilor neconvenţionale în teritoriul ocupat de inamic în vederea stabilirii condiţiilor optime de obţinere a succesului, de către forţele convenţionale, în câmpul de luptă.
Patru ţări din proximitatea noastră (Bulgaria, Croaţia, Slovenia şi Ungaria) au semnat, pe timpul Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO găzduită de capitala Poloniei, Varşovia, la începutul lunii octombrie 2018, un Memorandum de înţelegere pentru înfiinţarea unui Program Multinaţional de Aviaţie Specială, în cadrul căruia va fi creat, în localitatea Zadar din Croaţia, un nou centru de instruire dedicat exclusiv formării echipajelor aeriene care vor executa inserţia şi extragerea, pe calea aerului, a forţelor pentru operaţii speciale pe timpul misiunilor specifice.
Aşa cum sublinia Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, „Pe măsură ce lumea se schimbă, NATO trebuie să continue să se adapteze pentru a răspunde ameninţărilor în creştere în materie de securitate. Şi FOS s-au dovedit a fi un instrument foarte valoros şi versatil pentru a răspunde în mod eficient la aceste provocări. Acest aranjament de cooperare este emblematic în ceea ce priveşte abordarea inovatoare pe care aliaţii şi parenerii NATO o adoptă pe măsură ce ne îmbunătăţim capabilităţile de apărare colectivă.“
În a doua jumătate a lunii octombrie 2018, Comandamentul maghiar de operaţii speciale a găzduit, în Budapesta, Ungaria, cea de-a doua conferinţă a comandanţilor FOS din NATO şi partenere (NATO Allied and Partner SOF Commanders Conference), organizată sub egida NSHQ, cu tema cu tema "Cooperarea interinstituţională prin obiectivul combaterii terorismului”.
Olanda a anunţat la începutul lunii decembrie 2018 înfiinţarea Comandamentului olandez de Operaţii Speciale. Odată cu înfiinţarea acestei structuri de comandament, planificarea şi executarea operaţiilor speciale vor fi îmbunătăţite considerabil, iar această structură va contribui la dezvoltarea politicilor, planurilor şi proceselor de achiziţii, va asigura calitatea instruirii şi va contribui la dezvoltarea inovării. La ceremonie a participat, inclusiv, comandantul NSHQ.
În loc de concluzii
Anul 2018 a fost unul în care liderii NATO au recunoscut provocările în schimbare la adresa securităţii statelor din Alianţă, în special ameninţările de tip hibrid şi au declarat, în urma Summitul-ui NATO din luna iulie 2018 că în caz de conflict hibrid, Consiliul NATO poate decide chiar invocarea Articolului 5 din Tratatul de la Washington, la fel ca în caz de conflict armat. Cu această ocazie au anunţat lansarea echipelor Counter Hybrid Support menite să ofere aliaţilor asistenţă atunci când sunt vizaţi de activităţi hibride.
Admiţând o abordare cuprinzătoare şi interinstituţională obligatorie în elaborarea unor strategii de combatere a ameninţărilor şi acţiunilor de tip hibrid, Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (Supreme Allied Command Europe - SACEUR), generalul (SUA) Curtis Scaparrotti a afirmat, pe timpul Conferinţei Comitetului Militar al NATO desfăşurată în Varşovia, Polonia, la sfârşitul lunii septembrie 2018, că „Avem FOS şi acest domeniu este în sarcina lor. Ei îl înţeleg. La nivelul la care aceste capabilităţi pot identifica activităţi hibride, ele pot să ajute naţiunile noastre să-şi construiască abilităţile necesare identificării şi combaterii acestora.”
Madeleine Moon (actualul preşedinte al Adunării Parlamentare a NATO) scria în proiectul de raport ”NATO Special Operations Forces in Modern Security Environment”, supus aprobării Comitetului de Apărare şi Securitate al Adunării Parlamentare a NATO, în luna octombrie 2018, FOS competente sunt esenţiale în gestionarea provocărilor actuale şi viitoare ale mediului de securitate internaţional.
Astfel de declaraţii care pe parcursul anului 2018 au fost însoţite de acţiuni concrete de construire de capabilităţi, sau de modernizare a celor deja existente, de instruire a acestora pe timpul exerciţiilor de specialitate planificate, organizate şi desfăşurate în acest an şi, mai ales, utilizarea efectivă a FOS în misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Irak, Siria sau în zone de conflict de pe continentul Africa, sunt o dovadă că la nivel NATO decidenţii politico-militari au înţeles rolul, locul şi importanţa capabilităţilor FOS în cadrul arhitecturii capabilităţilor de securitate şi apărare aliate.