21 mai 2020

Forţele pentru Operaţii Speciale americane se vor concentra mai mult pe inteligenţă artificială şi învăţare automată

Andreea Soare

Un nou birou al US SOCOM va fi înfiinţat pentru a crea metodele necesare înţelegerii şi influenţării populaţiei, eliberarea încăperilor prin intermediul roboţilor şi identificarea unoi noi forme de bruiaj (jamming), relatează Defense One.

Sursă foto: Mediafax

Săptămâna trecută, la conferinţa SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference/ Conferinţa Industriei Forţelor pentru Operaţii Speciale), Generalul Richard D. Clarke a povestit că, în trecut, în Afganistan, FOS se gândeau 90% din timp la operaţiuni şi mişcări fizice, precum „atacul, misiunea, operaţiunea de capturare-eliminare, distrugerea forţelor inamice”, citează Defense One. Acesta a precizat că odată întors din Afganistan drept comandant al  US SOCOM a realizat că liderii SUA se concentrau, de fapt, mai  mult pe informaţii.

Potrivit acestuia, acum comandanţii îşi petrec 60% din timp încercând să afle cum gândesc Talibanii şi poporul afgan şi cum ar putea forţele SUA să influenţeze aceste lucruri. De asemenea, generalul Clarke a adăugat că inteligenţa aritficială (AI) va juca un rol extrem de important în eforturile viitoare ale  US SOCOM în privinţa războiului şi a informaţiilor. În această vară, comandamentul va înfiinţa un nou departament, care va folosi Inteligenţa Artifială pentru traduceri, scanarea laptopurilor şi a telefoanelor si combaterea mesajelor Talibanilor.

„Cum pot eu, în timp real, să ştiu ce declară inamicul pentru a-i combate mesajele ”, a adăugat acesta, „pentru a putea vedea la ce lucrează în sfera Twitter-ului sau la ce lucrează în spaţiul informaţional, pentru a putea răspunde, în timp real, la acea viteză a relevanţei”.

De asemenea, potrivit Defense One,  US SOCOM va lansa un program pentru a oferi comanandanţilor misiunilor metode mai bune bazate pe Inteligenţă Artificială (AI). O partea a acestui program este crearea unui software de reprezentare, pentru a arăta care sunt informaţiile tactice importante şi ceea ce Smith, comandantul pe achiziţii, numeşte informaţii ”specifice FOS”, precum dinamica populaţiei, trendurile din platformele de socializare, analiza sentimentelor şi alte elemente sociale.

Scopul acestui program este acela de a oferi centrelor de operaţii o mai bună imagine a ceea ce FOS vor trebui să facă. De asemenea, i-ar putea ajuta pe membrii FOS să prevină bruiajul (jamming-ul) sau să detecteze ameninţările electromagnetice noi. În materie de operaţiuni tactice, AI va oferi roboţilor de la sol şi din aer oportunitatea de a se angaja în misiuni mai periculoase.

„Gândiţi-vă la acele mici vehicule automate aeriene (UAV) sau la vehiculele de la sol şi la faptul că am putea să folosim inteligenţa artificială sau învăţarea automată (machine learning) pentru ca ele să acţioneze independent şi să evacueze o clădire sau că creeze un tunel”, a declarat Smith, citează Defense One.