13 septembrie 2018

Forţele israeliene demolează cabanele unor palestinieni dintr-un sat din Fâşia Gaza

Marinela Sarbu

Forţele de securitate din Israel au desfiinţat, joi, câteva cabane construite de protestatarii palestinieni lângă Khan al-Ahmar, un sat beduin din Fâşia Gaza, pe care Israelul l-a demolat, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Martorii au declarat joi că forţele israeliene au sosit în sat înainte de răsăritul soarelui şi au început să demoleze cabanele nou construite, fără a atinge tabăra de beduini, a cărei soartă a devenit un punct central al protestelor palestiniene şi aal preocupărilor internaţionale.

Agenţia de legătură militară a Israelului cu palestinienii, COGAT, a anunţat pe Twitter că au fost eliminate cinci "structuri mobile care au fost transportate şi instalate ilegal" în zonă.

Cele cinci colibe noi au fost construite săptămâna aceasta de către activişti din mai multe organizaţii umanitare şi Autoritatea Palestiniană susţinută de Occident în sprijinul comunităţii beduine.

Khan al-Ahmar se află lângă o autostradă israeliană care trece prin Cisiordania de la Ierusalim până la Marea Moartă.

Planul Israelului de a demola satul şi de a-şi muta cei 180 de locuitori, beduini care îşi câştigă existenţa prin creşterea oilor şi a caprelor, într-un sat situat la 12 km distanţă, a atras critici din partea palestinienilor şi a unor state europene care citează impactul asupra comunităţii şi perspectivele pentru pace.