10 mai 2018

Forţele iraniene din Siria au lansat mai multe rachete spre poziţii militare din Israel/Tel Avivul a ripostat cu bombardamente

Mircea Olteanu

Forţele iraniene aflate în Siria au lansat miercuri seară aproximativ 20 de rachete spre poziţii militare israeliene din zona Platoului Golan, au anunţat autorităţile de la Tel Aviv, precizând că unele proiectile au fost interceptate de apărarea antiaeriană, informează site-ul cotidianului Haaretz,

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile au anunţat că până în acest moment nu s-au semnalat victime ori pagube materiale semnificative.

Autorităţile israeliene au atribuit atacul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Atacul cu rachete a vizat o zonă din Israel aflată în apropierea frontierei cu Siria.

"Au fost lansate aproximativ 20 de proiectile, iar câteva au fost interceptate", a anunţat colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene.

"Apreciem că pagubele cauzate poziţiilor israeliene sunt limitate," a precizat oficialul.

Forţele israeliene au ripostat, a adăugat Conricus, refuzând să ofere mai multe detalii.

Presă de stat siriană a anunţat că apărarea antiaeriană a interceptat "rachete israeliene" deasupra Damascului.

Forţele israeliene au bombardat şi câteva obiective din regiunea siriană Quneitra, aflată la frontiera cu Israelul.

Armata israeliană a ridicat marţi nivelul de alertă în regiunea Golan, mobilizând sisteme antiaeriene şi pregătind adăposturile antibombardament. Într-un mesaj adresat autorităţilor locale, armata israeliană a explicat că decizia a fost luată din cauza "activităţilor militare anormale ale forţelor iraniene din Siria".

Platoul Golan a fost ocupat Israel de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din iunie 1967.

În urmă cu câteva ore, un presupus atac aerian israelian a vizat o bază militară aflată la sud de Damasc, utilizată de Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi de mişcarea şiită Hezbollah. Potrivit organizaţiei de opoziţie Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), raidurile aeriene atribuite Israelului au vizat depozite de armament şi sisteme de rachete, soldându-se cu moartea a 15 persoane, inclusiv opt cetăţeni iranieni.