29 august 2018

Forţele iraniene de securitate au arestat "zeci de spioni" care activau în instituţii de stat

Mircea Olteanu

Mahmoud Alavi, ministrul pentru Servicii de Informaţii de la Teheran, a anunţat marţi că forţele iraniene de securitate au arestat "zeci de spioni" care activau în instituţiile de stat, în contextul intensificarii tensiunilor între Iran şi statele occidentale după retragerea SUA din acordul atomic.

Oficialul iranian nu a precizat în ce perioadă au fost arestate aceste persoane şi nici nu a indicat în favoarea căror ţări ar fi lucrat aceşti presupuşi spioni, însă a adăugat că mulţi dintre cei arestaţi aveau dublă cetăţenie.

Numărul persoanelor cu dublă cetăţenie arestate în Iran a crescut după ce liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că agenţi occidentali sunt "infiltraţi" în instituţiile decizionale iraniene.

Agenţia de ştiri Reuters a relatat în 2017 că cel puţin 30 de persoane cu dublă cetăţenie au fost arestate în Iran în ultimii ani, cele mai multe fiind acuzate de spionaj.

Alavi a mai declarat că forţele de securitate au arestat luna trecută un militant al reţelei teroriste Stat Islamic şi au destructurat o "celulă teroristă" activă în nordul ţării.