05 august 2018

Forţele de securitate din Egipt au ucis 52 de militanţi islamişti

Bianca Pavaluca

Forţele de securitate din Egipt au ucis cel puţin 52 de militanţi islamişti în ultimele zile, conform unui comunicat emis de armata egipteană duminică, în cadrul operaţiunilor de combatere a grupării teroriste Stat Islamic, relatează Reuters.

În total, peste 300 de militanţi ai grupării teroriste Stat Islamic au fost ucişi în operaţiunea lansată în luna februarie de armata egipteană, susţinută de poliţie şi alte forţe de securitate, pentru eradicarea insurgenţilor violenţi din regiunea deşertică.

De asemenea, forţele de securitate au distrus 15 vehicule pline cu arme şi muniţie care încercau să se infiltreze prin graniţa vestică şi alte 17 în zona de sud.

Treisprezece dintre militanţi, numiţi de către autorităţi „takfiri foarte periculoşi” au fost ucişi în oraşul al-Arish, capitala provinciei Sinai. Egiptenii folosesc termenul „takfiri” cu referire la militanţii islamişti care îşi acuză victimele de infidelitate la regulile islamiste.

Ceilalţi 39 au fost ucişi în cadrul mai multor operaţiuni din partea nordică şi centrală a regiunii Sinai.

Cel puţin 35 de militari au fost ucişi de la începutul operaţiunii, în luna februarie.

Combaterea militanţilor islamişti şi restabilirea securităţii au fost promisiunile preşedintelui egiptean Sisi, care a fost reales în luna martie.