06 iunie 2019

Forţele Aeriene Române, omagiu eroilor patriei

Andreea Soare

„Cu ocazia Zilei Eroilor, militari din cadrul Forţelor Aeriene Române participă, în data de 6 iunie 2019, la activităţi organizate în garnizoanele Bucureşti, Bacău, Buzău, Câmpia Turzii şi Feteşti, în semn de omagiu adus memoriei eroilor care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei şi libertatea neamului românesc”, anunţă Forţele Aeriene Române.

Sursă foto: Forţele Aeriene Române

„În Bucureşti, începând cu ora 10.00, militari ai Forţelor Aeriene Române vor participa la o serie de ceremonii militare şi religioase, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României şi la Cimitirul Israelit Filantropia”, transmite comunicatul Forţelor Aeriene.

„În garnizoana Buzău, începând cu ora 12.00, militari ai Forţelor Aeriene Române iau parte la un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane, buchete şi jerbe de flori la Placa memorială ridicată în cinstea Eroilor Aviatori căzuţi la datorie şi la Cimitirul Eroilor.

Garnizoana Bacău organizează, începând cu ora 12.00, în colaborare cu Primăria Bacău, un ceremonial militar şi religios de comemorare cu depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la Crucea ridicată în memoria eroilor băcăuani.

Garnizoana Câmpia Turzii, în colaborare cu Primăria Câmpia Turzii, deschide la ora 12.00 seria manifestărilor la Troiţa Martirilor Neamului Românesc, ce se va încheia cu deplasarea coloanei la Monumentul Eroilor Aviatori, unde vor fi depuse coroane de flori şi va fi ţinut un moment de reculegere în cinstea eroilor căzuţi la datorie.

Garnizoana Feteşti organizează, începând cu ora 12.00, un ceremonial militar şi religios de comemorare cu depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul Eroilor din municipiul Feteşti”, se adaugă în comunicat.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.