07 iulie 2021

Forţele Aeriene Române nu au în plan achiziţia de avioane electrice

Florin Jipa

Forţele Aeriene Române respectă legislaţia în vigoare privind monitorizarea şi reducerea emisiilor de noxe, dar nu au în plan achiziţia de avioane electrice, se arată într-un răspuns primit de Monitorul Apărării.

Sursă foto: Twitter

„Forţele Aeriene Române nu au în plan, pe termen scurt şi mediu, achiziţia de avioane electrice. La ora actuală există un singur tip de avion electric autorizat să desfăşoare activităţi de zbor civile în spaţiul aerian, iar caracteristicile tehnico-tactice ale acestuia nu corespund nevoilor operaţionale ale Forţelor Aeriene Române. Pe măsură ce tehnologiile ecologice se dezvoltă şi corespund cerinţelor operaţionale, acestea vor face obiectul analizei şi, în funcţie de necesităţi, al propunerii pentru achiziţie,” ne-a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

În cadrul iniţiativei NATO 2030, Alianţa recomandă statelor membre trecerea la combustibili pentru aviaţie mai puţini poluanţi şi încurajează folosirea aeronavelor electrice. Reducerea nivelului de emisii ale echipamentelor grele, precum blindatele, avioanele, navele de luptă, s-a aflat pe agenda principală a ultimului Summit al Alianţei Nord-Atlantice.

Singura ţară din NATO care a făcut pasul spre aeronave electrice este Danemarca. Forţele aeriene daneze vor achiziţiona două avioane electrice uşoare, ca parte a eforturilor sale de reducere a emisiilor poluante, notează Ziarul Financiar. Conform Ministerului danez al Apărării, cele două aparate de zbor sunt produse de compania slovenă Pipistrel, fiind singurul avion electric care a fost autorizat să zboare de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (EASA), în iunie 2020. Aparatele vor fi testate doi ani, după care se va lua decizia dacă vor înlocui avioanele de antrenament MFI-17 Supporter.

Citeşte şi:

NATO vrea vehicule şi avioane eco. Secretarul general al Alianţei are un grup de 14 tineri pentru a-l sfătui în cadrul iniţiativei #NATO2030