17 septembrie 2019

Forţele Aeriene Române au primit statutul de naţiune partener special în cadrul evenimentului „Zilele NATO la Ostrava”

Andreea Soare

Forţele Aeriene Române participă, în perioada 19-23 septembrie 2019, la „Zilele NATO la Ostrava”, un eveniment anual organizat pe aeroportul ”Leoš Janáček ” din Ostrava, Cehia, anunţă Forţele Aeriene Române printr-un comunicat de presă.

Sursă foto: Forţele Aeriene Române

„Forţele Aeriene Române participă la eveniment cu peste 70 de militari, piloţi şi personal tehnic, precum şi cu două avioane MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, două avioane IAR-99 Şoim, două elicoptere IAR-330 SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriene şi un avion C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian”, se mai arată în comunicat.

„Începând cu anul 2014, la fiecare ediţie, unul dintre statele participante primeşte statutul de naţiune partener special. Pentru anul 2019, invitaţia de asumare a acestui rol a fost adresată României, ceea ce presupune o participare augmentată cu personal şi tehnică, comparativ cu prezenţa la ediţiile anterioare (2009, 2010, 2012 şi 2016). Ediţia din acest an marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului, atât în Republica Cehă cât şi în România, precum şi aniversarea aderării la NATO pentru Republica Cehă 20 de ani, iar pentru România -15 ani.”

„Zilele NATO la Ostrava” reprezintă un eveniment public anual, organizat pe aeroportul ,,Leoš Janáček” din Ostrava, Cehia, eveniment cuplat cu „Ziua Forţelor Aeriene Cehe”, constituindu-se în evoluţii dinamice şi expoziţii statice ale forţelor armate din statele participante, atât membre NATO cât şi state partenere ale Alianţei.

Participarea Forţelor Aeriene Române la acest eveniment contribuie la promovarea imaginii acestora şi a profesionalismului aviatorilor români în plan euroatlantic, precum şi la consolidarea relaţiilor bilaterale în plan politico-militar.