18 ianuarie 2024

Forţele Aeriene Pakistaneze au desfăşurat atacuri în Iran. Pakistanezii au folosit muniţie cu precizie ghidată GIDS B-REK, cu bătaie de 170 de km. Iranul anunţă că şapte persoane au murit

Andreea Soare

Răspunsul pakistanezilor vine după ce, marţi, Iranul a atacat cu rachete Pakistanul, omorând doi copii şi rănind alte trei persoane. La acel moment, ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a transmis că atacurile aeriene au vizat un „grup terorist iranian”.

Sursă foto: X

 Ulterior, Pakistanul a condamnat atacurile şi le-a numit „inacceptabile”, chemându-şi în ţară ambasadorul din Teheran şi interzicându-i trimisului iranian să se întoarcă în Pakistan.

Însă Pakistanul a răspuns, joi, iranienilor cu atacuri militare coordonate în provincia Sistan-Baluchestan din Iran. Islamabadul a descris atacul ca o „operaţiune de informaţii” împotriva unor grupuri armate. Pakistanezii susţin, de asemenea, că au omorât mai mulţi terorişti.

 În trecut, Pakistanul îşi exprimase preocuparea cu privire la anumite grupuri teroriste pakistaneze care s-ar ascunde în Iran.

Ulterior atacului pakistanezilor, din această dimineaţă, Iranul a anunţat că cel puţin şapte persoane au murit. Pe reţelele de socializare circulă imagini video cu pagubele provocate de atacurile Islamabadului asupra unor locuinţe din Iran.

Sursă foto: STRATCOM Bureau/X

Potrivit STRATCOM Bureau, un think tank pakistanez, forţele aeriene pakistaneze ar fi folosit, în atacuri, aeronavele de vânătoare JF-17 Thunder din Escadrila Multirol 2 „Minhasians”, de la baza aeriană Masroor (Karachi). Avioanele JF-17 Thunder au fost înarmate cu muniţie cu precizie ghidată REK (care au oferit acoperire aeriană). Au fost folosite şi drone Wing Loong II cu precizie ghidată, bombe cu precizie ghidată de pe avioane F-16 şi artilerie MLRS A-100. Şi avioanele J-10C ar fi oferit acoperire aeriană şi sprijin de război electronic misiunii.

Principalele muniţii cu precizie ghidată folosite au fost GIDS B-REK, care au o rază de acţiune de 170 de km.

În urma atacurilor asupra Iranului, ministerul pakistanez de externe a transmis că Islamabadul are „capacitatea de a răspunde oricărei agresiuni militare” şi că vor fi oferite, în curând, informaţii despre operaţiunea armatei.