29 iulie 2022

Forţele Aeriene Maghiare au preluat conducerea misiunii de poliţie aeriană a NATO din statele baltice

Andreea Soare

Pe 29 iulie, detaşamentele misiunii de poliţie aeriană a NATO din zona baltică se vor schimba în cadrul unei ceremonii la Baza Aeriană din Siauliai, Lituania.

Sursă foto: NATO/TWITTER

Detaşamentul Forţelor Aeriene Maghiare va prelua conducerea misiunii de la piloţii spanioli, în timp ce piloţii cehi vor desfăşura, ca misiune de sprijin, o rotaţie consecutivă o dată la două luni.

Forţele Aeriene Maghiare vor disloca în Lituania patru aeronave de vânătoare JAS 39 GRIPEN şi este a treia rotaţie a Ungariei de la lansarea misiunii de poliţie aeriană a NATO din statele baltice (prima dislocare a fost în 2015, iar a doua în 2019).

Piloţii spanioli au păzit spaţiul aerian baltic cu 8 aeronave F-18, iar misiunea a fost executată de aproximativ 200 de membri – militari, piloţi, tehnicieni, personal medical, echipă de suport, comunicaţii şi alţi specialişti.

Sprijinul venit din partea Forţelor Aeriene Cehe constă în cinci aeronave JAS 39 GRIPEN şi 130 de militari.

Ungaria va fi responsabilă de protejarea spaţiului aerian baltic în următoarele patru luni.  De asemenea, Ungaria contribuie la securitatea Lituaniei şi a regiunii baltice prin dislocarea de militari la exerciţii în Lituania şi activităţi ale Forţei de Integrare a NATO.