Forţele Aeriene ale SUA recunosc că testul rachetei hipersonice, desfăşurat pe 13 martie, a eşuat. Viitorul programului ARRW este nesigur
Andreea SoareForţele Aeriene ale SUA au recunoscut că testul rachetei hipersonice, desfăşurat pe 13 martie, a eşuat, potrivit unei declaraţii a secretarului de presă al serviciului, scrie Defense News.
Frank Kendall a recunoscut în faţa legislatorilor americani că programul AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) s-a putea să nu fie dus până la capăt. Potrivit Forţelor Aeriene, memebrii serviciului sunt mai dedicaţi programului HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile) acum decât programului ARRW. Kendall a admis că eforturile ARRW nu au fost cele aşteptate. Decizia de a continua sau nu programul va fi luată în procesul de acceptare a bugetului pe anul fiscal 2025, după ce se va studia testul eşuat de pe 13 martie şi, posibil, alte două testări care vor mai urma.
Armele hipersonice zboară la o viteză de 5 mach şi sunt foarte manevrabile, fiindu-i dificil inamicului să le urmărească sau să le doboare. Rusia şi China, de exemplu, au investit enorm în dezvoltarea acestor arme pentru armatele lor, iar legislatorii americani şi-au exprimat îngrijorarea că SUA nu fac destule eforturi pentru a-şi dezvolta capabilităţi hipersonice.
Vineri, Forţele Aeriene Americane au recunoscut că au desfăşurat un al doilea test al unui prototip complet operaţional ARRW în largul coastei Californiei de Sud, la începutul acestei luni. Acestea nu au oferit însă detalii despre test sau succesul acestuia în declaraţiile de la acel moment, specificând doar că „au fost îndeplinite câteva obiective”. Într-un test anterior, desfăşurat pe 9 decembrie, cu o rachetă hipersonică lansată de pe un bombardier B-52H Stratofortress, reprezentanţii serviciului au transmis că toate obiectivele au fost atinse.
În 2021, ARRW a avut trei teste eşuate, toate vizând probleme în timpul procesului de lansare. Din acest motiv, legislatorii au tăiat în jur de 160 de milioane de dolari din fondurile alocate programului în bugetul fiscal pentru 2022. După cele trei teste eşuate, au urmat alte două de succes, în mai şi iulie 2022, încurajând din nou Forţele Aeriene privind acest program.
Forţele Aeriene mai au două prototipuri pe care le pot testa, după ce sunt realizate evaluările privind testul eşuat din martie.