20 iulie 2020

Forţe speciale din UE, dislocate în Mali

Florin Jipa

Forţe speciale din ţări membre ale Uniunii Europene vor fi dislocate, începând de miercuri, în Mali, a declarat ministrul francez al apărării, Florence Parly, conform msn.com.

Sursă foto: Profi Media

Aproximativ 100 de militari francezi şi estonieni vor forma, pentru început gruparea de forţe Takuba, a spus oficialul francez.

Gruparea va acţiona în regiunea Sahel, în Mali, Niger şi Burkina Faso, având misiunea principală de a combate grupările teroriste şi a asista forţele militare naţionale şi cele sub mandat ONU.

Al doilea contingent va fi format din 60 de militari cehi şi vor ajunge în Mali în octombrie, fiind urmaţi de 150 suedezi, a mai adăugat Parly.

Conform ONU, doar în 2019, grupările jihadiste din regiune au omorât cel puţin 4.000 de persoane în cadrul mai multor atacuri sângeroase.

Din luna octombrie 2019, şi România contribuie, timp de un an, la eforturile internaţionale de menţinere a păcii cu un detaşament al Forţelor Aeriene format din 120 de militari şi 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM, în cadrul Misiunii Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).