27 martie 2023

Forţe pentru operaţii speciale din România, UK şi SUA merg în Moldova la exerciţii

Florin Jipa

Republica Moldova a anunţat luni că va găzdui un exerciţiu militar comun la care vor participa unităţi ale forţelor pentru operaţii speciale din SUA, Marea Britanie şi România.

Sursă foto: MApN - FOS la exerciţii

„Exerciţiul se va desfăşura în centrele de instrucţie ale Armatei Naţionale, în perioada 27 martie - 7 aprilie, şi are ca scop instruirea comună şi schimbul de experienţă între militarii forţelor pentru operaţii speciale moldoveneşti, române, americane şi britanice, precum şi creşterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Republica Moldova.

Forţele pentru operaţii speciale ale celor patru ţări vor efectua misiuni cu trageri de luptă, precum şi exerciţii de paraşutism", se arată în comunicatul Ministerului Apărării. De asemenea, se menţionează că echipamentele militare vor fi mutate în centrele de instrucţie ale armatei moldoveneşti pentru a fi folosite în timpul exerciţiilor, iar oficialii militari au cerut publicului să nu speculeze circulaţia echipamentului militar.

Republica Moldova s-a confruntat cu tensiuni sociale orchestrate de la Moscova, dar nu există un pericol militar iminent, ci doar un „război hibrid” lansat de Rusia pentru înlăturarea Administraţiei pro-europene de la Chişinău, afirmă ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi a cerut din nou demilitarizarea regiunii separatiste moldovene Transnistria, condusă de o Administraţie pro-rusă. „Noi nu am încetat să cerem evacuarea necondiţionată a forţelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul moldovean”, a insistat Anatolie Nosatîi.