Forţe de operaţii speciale din Marina SUA vor prepoziţiona militari şi echipamente în România
Florin JipaSe schimbă raportul de forţe la Marea Neagră. SUA dislocă un contingent Navy Seal în România. Tot în ţara noastră se va înfiinţa o facilitate de instruire a marinarilor ucraineni, coordonată de UK. Suedia va pregăti militari ucraineni la Mangalia în folosirea navelor de asalt, iar la Câmpia Turzii, se va construi un hub logistic, tot pentru Ucraina.
În cadrul ordinei de zi a şedinţei Birourilor permanente reunite din Parlament, miercuri, 18 septembrie, preşedintele României a trimis o scrisoare prin care informează cele două camere ale Parlamentului că a aprobat desfăşurarea de activităţi de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţiuni speciale.
Naval Special Warfare Development Group (NSWDG), abreviat ca DEVGRU "Development Group" şi cunoscut în mod obişnuit sub numele de SEAL Team Six, este principala componentă a Marinei Statelor Unite în cadrul Comandamentului Întrunit pentru Operaţiuni Speciale (JSOC).
„Prezenţa contingentului american va contribui la întărirea poziţiei României în cadrul parteneriatului strategic cu SUA şi va permite armonizarea procedurilor de instruire şi identificarea de modalităţi concrete de cooperare privind interoperabilitatea structurilor de forţe pentru operaţii speciale din Armata României şi Statele Unite ale Americii”, se arată în scrisoarea lui Iohannis.
Klaus Iohannis a propus Parlamentul României înfiinţarea în ţara noastră a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean. Marea Britanie alături de Norvegia şi-au asumat rolul de naţiuni coordonatoare ale Coaliţiei pentru capabilităţi maritime în sprijinul forţelor navale ucrainene.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai informat Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional pentru un contingent de 35 de militari suedezi, în luna august, care vor pregăti în România militari ucraineni pentru folosirea bărcilor de asalt donate de Suedia Ucrainei. Militarii suedezi vor avea acces în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi în Portul militar Mangalia. Partea românească va asigura sprijinul logistic necesar pentru instruirea militarilor ucraineni (transport, hrană, cazare, combustibil), se mai arată în scrisoare, iar MApN va solicita recuperarea fondurilor prin misiunea de asistenţă militară a UE pentru Ucraina. Solicitarea a venit de la MApN, are aprobarea CSAT, facilitatea fiind construită cu sprijinul partenerului britanic.
Totodată, preşedintele Iohannis propune Parlamentului aprobarea participării la Armatei României la Misiunea de Asistenţă şi instruire NATO – NSATU, începând cu anul 2024, prin punerea la dispoziţie a infrastructurii şi echipamentelor necesare pentru găzduirea şi operarea facilităţii Logistic Enabling Node – Romania, în cadrul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii şi a unui efectiv de până la 100 de militari.