02 aprilie 2024

Flota rusă a părăsit aproape complet Crimeea, unde mai este o singură navă purtătoare de rachete

Florin Jipa

Armata rusă şi-a retras aproape toate navele de luptă capabile să lanseze rachete de croazieră din Crimeea, potrivit marinei ucrainene.

Sursă foto: Wikipedia - Corveta Cyclone

„Majoritatea unităţilor de luptă, dacă luaţi navele purtătoare de rachete de croazieră, au fost relocate, cu excepţia uneia", a declarat căpitanul (comandorul n.r.) Dmytro Pletenchuk, potrivit presei ucrainene.

Conform oficialilor ucraineni, singura navă purtătoare de rachete rămasă în bazele din Crimeea este corveta Cyclone, din clasa Karakurt, proiectul nr. 22.800.

Celelalte nave de luptă au fost retrase în porturi sigure, departe de Crimeea, unde Ucraina a lovit regulat folosind drone maritime Magura V5 şi rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP.

Ucraina a reuşit să distrugă 33 la sută din Flota rusă la Marea Neagră, conform estimărilor mai multor specialişti. Odată cu scufundarea crucişătorului Moskva, în aprilie 2022, Rusia şi-a retras flota din nord-vestul Mării Negre mai aproape de Crimeea. Acum face o altă retragere în porturile din estul Mării Negre.

Această mişcare vine după ce Ucraina a lovit patru nave ruseşti în apropiere de Sevastopol într-o singură săptămână.

Ucraina a declarat pe 24 martie că a lovit cu succes două dintre navele mari de debarcare ale Rusiei, Yamal şi Azov, în atacurile asupra oraşului-port Sevastopol din Crimeea. Kievul a declarat ulterior că a distrus, de asemenea, nava de debarcare Konstantin Olshansky şi o navă cheie de recunoaştere, Ivan Khurs.

Ca alternativă, Rusia construieşte şi o bază navală în Ochamchire, in regiunea ocupată din Georgia, Abhazia.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat luna trecută baze navale din Crimeea şi a promis dislocarea de mitraliere grele şi alte echipamente pentru protejarea flotei. De asemenea, el a vizitat şi lucrările de reconstrucţie a comandamentului Flotei ruse de la Sevastopol, distrus de o rachetă ucraineană.

Cu toate acestea, Flota rusă de la Marea Neagră nu este de neglijat, chiar dacă a pierdut multe nave. Rusia nu a putut folosi flota pentru un desant în Odesa, dar multe rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe aceste platforme pentru sprijinul operaţiilor terestre sau distrugerea obiectivelor economice ucrainene, precum infrastructura energetică.

Restul de nave oricând pot reveni în porturile din Crimeea şi pot susţine cu tiruri de rachete acţiunile terestre, în condiţiile în care Zelenski a afirmat că Putin a ordonat reluarea ofensivei până la începerea verii.