20 decembrie 2018

Flota rusă a Mării Negre a pregătit un plan de reacţie la crize

Mihai Draghici

Sursă foto: Mediafax

Flota militară rusă a Mării Negre a elaborat un plan de reacţie la crize, ca efect al incidentului naval produs în noiembrie în Marea Azov, anunţă armata rusă, citată de agenţia Tass.

"A fost elaborat un plan de acţiune al Flotei ruse a Mării Negre pentru a răsopunde la situaţii de criză, scopul fiind apărarea frontierei de stat în Crimeea. Planul a fost adoptat cu aportul Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi al regiunii Krasnodar", a declarat joi Timur Riazanov, un comandant militar regional.

După incidentul din Marea Azov, Rusia a trimis o corvetă echipată cu rachete de croazieră Kalibr în baza navală de la Sevastopol, în provincia Crimeea, anexată de la Ucraina în anul 2014. Anterior, Statele Unite au decis să trimită o navă militară în Marea Neagră. Statele Unite au efectuat şi un zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei, în cadrul Acordului "Ceruri deschise", pentru reafirmarea angajamentului faţă de această ţară după incidentul militar ruso-ucrainean din Marea Neagră. "Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de acţiuni din ce în ce mai provocatoare şi ameninţătoare", a anunţat Departamentul american al Apărării. "Statele Unite vor o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât continuă acţiunile ilegale şi destabilizatoare în Ucraina şi în alte zone", a subliniat Pentagonul.

Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.