29 noiembrie 2023

Finlanda va închide frontiera cu Rusia timp de 2 săptămâni pentru a opri solicitanţii de azil

Laura Buciu

Finlanda îşi închide graniţă cu Rusia în următoarele două săptămâni, în încercarea de a opri fluxul neobişnuit de mare de solicitanţi de azil către naţiunea nordică, despre care guvernul şi aliaţii săi spun că este o acţiune orchestrată de Moscova, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Săptămâna trecută, Finlanda a închis toate puncteke de frontieră, cu excepţia unuia, pentru călătorii din Rusia, păstrând deschis doar cel mai nordic punct de trecere situat în Arctica. Dar şi acesta se va închide acum, a anunţat marţi guvernul.

Aproximativ 900 de solicitanţi de azil din ţări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, o creştere de la mai puţin de unul pe zi anterior, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

Decizia de a închide toate cele opt puncte de trecere a frontierei înseamnă că doar trenurile de marfă pot trece între cele două ţări, a precizat Poliţia de Frontieră din Finlanda.

Helsinki susţine că Moscova dirijează oamenii spre graniţă ca represalii pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Finlanda a înfuriat Rusia la începutul acestui an când a aderat la NATO, punând capăt unor decenii de nealiniere militară, din cauza războiului din Ucraina.

„Aceasta este o operaţiune de influenţă a Rusiei şi noi nu o acceptăm”, a declarat premierul Petteri Orpo într-o conferinţă de presă.

Luni, el a declarat că ţara sa are informaţii despre autorităţile ruse care îi ajută pe solicitanţii de azil şi că, în ciuda închiderii frontierelor finlandeze, mai multe persoane se îndreaptă spre Finlanda din Rusia.

Luni, doar trei solicitanţi de azil au sosit în Finlanda prin staţia izolată Raja-Jooseppi, ultimul post de frontieră deschis, iar marţi nu a existat nicio intrare.

Punctul de frontieră va rămâne deschis miercuri înainte de a se închide până la 13 decembrie, a declarat guvernul.

Săptămâna trecută, Ombudsmanul finlandez pentru nediscriminare a declarat că locaţia îndepărtată a Raja-Jooseppi a provocat îngrijorarea că Helsinki pune în pericol dreptul de a solicita azil.

Azilul poate fi în continuare solicitat de călătorii care sosesc cu barca şi cu avionul, a declarat marţi guvernul finlandez.