20 noiembrie 2023

Finlanda trimite armata să sprijine grănicerii în construirea unui gard în Kuhmo, în apropiere de graniţa cu Rusia

Andreea Soare

Forţele Armate Finlandeze vor construi un gard, alături de grăniceri, la graniţa cu Rusia, în apropiere de Kuhmo.

Sursă foto: x

Potrivit presei finlandeze, armata a fost trimisă să ajute la construirea gardului temporar de la Vartius. Întrebaţi de ce vor să construiască acest gard, grănicerii finlandezi au răspuns că vor să asigure „ordinea şi siguranţa publică, în situaţia curentă instabilă, şi garanţia trecerii graniţei în siguranţă”.

Cu toate acestea, se pare că armata finlandeză nu oferă grănicerilor asistenţă militară privind imigranţii, întrucât „situaţia este sub control”.

Finlanda a închis mai multe puncte de trecere a graniţei în încercarea de a opri fluxul de imigranţi care veneau din diverse regiuni din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis în acest context că „Finlanda a ales calea confruntării cu Rusia. Din punctul de vedere al Rusiei, aceasta este o mare problemă”.

Patru din nouă puncte de trecere de la graniţa estică a Finlandei au fost închise pe 17 noiembrie şi vor rămâne aşa până pe 18 februarie 2024, pentru a opri imigranţii din Orientul Mijlociu şi Africa pe care Finlanda crede că Moscova îi trimite la graniţele sale. Aceste patru puncte de trecere se întind pe o distanţă de 1.000 de km.

Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, a declarat, pe 15 noiembrie, că ţara sa ar trebui să se pregătească pentru „răutăţi” din partea Rusiei din cauza deciziei de a se alătura NATO.

„Da, acum ni se reaminteşte constant că Finlanda s-a alăturat NATO. Cred că de data asta este acordul de cooperare în apărare care a dus la această situaţie”, a spus acesta.