10 iulie 2018

Finlanda doreşte să reia controalele de la graniţă pentru summitul dintre Donald Trump şi Vladimir Putin

Bianca Pavaluca

Finlanda ia în considerare reluarea controalelor la graniţă pentru persoanele din statele din Spaţiul Schengen, pentru patru zile, în timpul summitului dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, care va avea loc în data de 16 iulie, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Pentru a îmbunătăţi securitatea, considerăm că reluarea controalelor de la graniţe este un lucru justificat”, a declarat Kimmo Elomaa, oficial din Ministerul de Interne.

Acesta a adăugat că scopul este împiedicarea accesului persoanelor care ar putea deranja ordinea publică şi securitatea în timpul summitului.

Guvernul va lua decizia finală în cadrul unei întâlniri de vineri. Summitul va avea loc luni, 16 iulie, la Helsinki.

Mai multe proteste au fost planificate în perioada vizitei celor doi preşedinţi în Helsinki. Cel mai mare protest va avea loc duminică şi va promova pacea, problemele de mediu, drepturile omului şi democraţia.

Cele 26 de ţări europene din Spaţiul Schengen au un acord prin care toţi cetăţenii pot circula liber, fără controale la graniţă.

Finlanda a reluat controalele la graniţă în 2008, pe perioada întâlnirii miniştrilor de externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa.