31 mai 2019

Financial Times: Varşovia şi Washingtonul se apropie de un acord privind suplimentarea prezenţei militare americane în Polonia

Mihai Draghici

Varşovia şi Washingtonul se apropie de ajungerea la un acord privind intensificarea prezenţei militare americane în Polonia, iar anunţul ar putea fi făcut când preşedintele polonez Andrzej Duda se va întâlni luna vitoare cu omologul său din SUA, Donald Trump, afirmă surse citate de Financial Times.

Sursă foto: Mediafax

Acordul, rezultatul unor luni de negocieri intense între cei doi aliaţi, va suplimenta cu cel puţin 1.000 de militari prezenţa SUA în Polonia, pe flancul estic al NATO, în contextul în care acum prezenţa este la nivelul de 4.500 de militari.

Suplimentarea efectivelor va fi însoţită de consolidarea capabilităţilor militare din Polonia, urmând să fie introdusă o componentă a forţelor speciale şi să fie construit un complex ultramodern de antrenamente.

Alarmaţi de incisivitatea Rusiei, oficialii polonezi au lansat anul trecut un efort concertat pentru a convinge Statele Unite să instituie o prezenţă militară permanentă în Polonia. Andrzej Duda a sugerat ca baza militară să se numească "Fort Trump", iar Polonia a oferit o finanţare de două miliarde de dolari.

Acordul dintre cele două ţări nu prevede construirea unui singur complex, ci distribuirea trupelor americane în mai multe baze. Oficialii polonezi vorbesc despre o prezenţă militară "durabilă" în naţiunea central-europeană.

Cele două părţi încă negociază detaliile finanţării. Acordul ar putea fi semnat pe 12 iunie, când Andrzej Duda va efectua o vizită în Statele Unite, deşi unii oficiali citaţi de FT afirmă că ar putea apărea o amânare până în septembrie dacă negocierile se vor prelungi.

Aliaţii Statelor Unite şi Poloniei din cadrul NATO urmează să fie informaţi oficial despre acest plan înainte de semnarea acordului.

"Un acord privind suplimentarea prezenţei militare americane în Polonia ar consolida poziţia partidului de guvernământ de la Varşovia, Lege şi Justiţie, care în ultimii trei ani a avut disensiuni frecvente cu Bruxellesul şi care a catalogat prioritate strategică intensificarea relaţiilor cu Statele Unite. Acordul ar fi şi în beneficiul preşedintelui Trump, care a semnalat clar că aşteaptă ca alte ţări NATO să asume contribuţii mai mari în privinţa capabilităţilor NATO şi a criticat frecvent naţiuni precum Germania pentru eforturi insuficiente. Polonia este una dintre cele cinci ţări NATO care îndeplinesc exigenţele privind cuantumul bugetelor militare", notează editorialistul Financial Times James Shotter.

În afară de suplimentarea prezenţei militare americane, cele două părţi urmează să discute şi despre alte subiecte de securitate, inclusiv despre posibila achiziţionare de către Polonia a unor avioane F-35.