24 iulie 2018

Financial Times: UE va stimula financiar ţările care acceptă imigranţi, intensificând presiunile asupra Italiei

Mihai Draghici

Comisia Europeană intenţionează să ofere câte 6.000 de euro pentru fiecare extracomunitar salvat din Marea Mediterană şi acceptat de un stat membru al Uniunii Europene, un plan care va intensifica presiunile asupra Guvernului din Italia, care nu primeşte imigranţi, informează Financial Times.

Comisia Europeană va prezenta marţi propuneri în sensul limitării afluxului de imigranţi spre Europa. Printre măsuri se numără subvenţionarea parţială a centrelor pentru imigranţi în ţările UE care acceptă astfel de structuri.

De asemenea, Executivul UE intenţionează să aloce stimulente financiare pentru cel mult 500 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană, a declarat un oficial comunitar citat de FT. Ţările care acceptă extracomunitari ar urma să primească 6.000 de euro pentru fiecare străin.

Planul stimulentelor financiare intervine în contextul în care mai multe nave cu imigranţi au fost oprite să intre în porturi din Italia de noul Guvern populist şi eurosceptic de la Roma.

Spania probabil va fi cel mai mare beneficiar al fondurilor, dat fiind că a primit peste 1.200 de imigranţi salvaţi din Marea Mediterană în ultima săptămână. La rândul lor, Franţa, Portugalia, Olanda şi Malta au acceptat imigranţi în ultimele săptămâni.

Prin oferirea de stimulente financiare ţărilor care contribuie la distribuirea extracomunitarilor, Bruxellesul speră să convingă Guvernul de la Roma să facă mai mult pentru a evita plecarea imigranţilor spre alte state europene.

Elementul central al planului este construirea unor "centre de control" în ţări UE, pentru procesarea cererilor de azil şi repatrierea imigranţilor respinşi.

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne şi liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, vrea crearea unor "platforme pentru debarcarea imigranţilor" în afara Uniunii Europene, în nordul Africii. Ideea lui Matteo Salvini este susţinută de Austria şi de Horst Seehofer, ministrul de Interne al Germaniei.