Financial Times: Ucraina nu primeşte ajutorul de care are nevoie pentru a lua iniţiativa pe front
Andreea SoarePotrivit unui editorial Financial Times, Ucraina se află într-o situaţie dificilă pe front, în special acum, înaintea unei ierni care se anunţă friguroasă pentru ucrainenii lăsaţi fără energie de armata rusă, iar în acest context oficialii unor state occidentale au început să vorbească, în spatele uşilor închise, despre posibilitatea unui acord între Rusia şi Ucraina privind încheierea războiului.

Financial Times scrie că „se schimbă dispoziţia” în Occident faţă de situaţia din Ucraina, mai precis se trece de la o determinare faţă de ideea că războiul se poate încheia doar cu armata rusă scoasă din teritoriul ucrainean la recunoaşterea faptului că un acord negociat care lasă „cea mai mare parte” a teritoriului ucrainean intactă este cea mai bună speranţă, deşi Kievului nu i se oferă ajutorul necesar luării iniţiativei pe câmpul de luptă.
Toate aceste perspective din Occident sunt cu atât mai importante acum cu cât alegerile prezidenţiale din SUA, de luna viitoare, ar putea schimba total şansele Ucrainei de a învinge Rusia şi întregul său plan pentru victoria ţării în acest război. Oficialii de la Kiev spun, departe de ochii lumii, că armata ucraineană nu are nici oamenii, nici echipamentele sau sprijinul occidental necesare recuperării întregului teritoriu ocupat de Rusia.
Astfel, unele discuţii în Vest s-ar concentra şi pe posibilitatea unei înţelegeri a Ucrainei cu Moscova în care ruşii să păstreze teritoriile ocupate – dar să nu fie recunoscută suveranitatea Rusiei la nivel internaţional – în timp ce restului ţării să i se permită aderarea la NATO sau garanţii de securitate similare celor oferite de alianţă. Sub astfel de garanţii, Ucraina ar putea să reconstruiască ţara şi să intre în UE. Însă aceste două din urmă aspecte ar însemna ca SUA şi aliaţii să fie pregătiţi să ofere Ucrainei umbrela NATO, deşi mulţi dintre aceştia s-au arătat circumspecţi faţă de un astfel de scenariu. Prim-ministrul slovac Robert Fico, de exemplu, a spus chiar ieri că nu va permite aderarea Ucrainei la NATO cât timp este la conducerea ţării.
