15 septembrie 2019

Financial Times: Atacurile cu drone afectează jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite / Administraţia Donald Trump avertizează Iranul

Mihai Draghici

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, informează cotidianul Financial Times.

Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. "În contextul apelurilor pentru detensionarea situaţiei, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele energetice rămân aprovizionate bine şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune", a declarat, sâmbătă seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Ministerul saudit de Interne a anunţat că incendiile sunt sub control. Dar Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial.

Un oficial din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat că o parte din producţie a fost redusă din raţiuni de precauţie, putând fi reluată rapid.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a transmis: "Monitorizăm cu atenţie situaţia din Arabia Saudită. Suntem în contact cu autorităţile saudite şi cu principalii producători şi consumatori. Deocamdată, pieţele sunt aprovizionate bine din amplele stocuri comerciale".

Experţii au avertizat că amploarea pierderilor ar putea conduce la majorarea rapidă a preţurilor la petrol, cu efecte economice majore.

"Atacul asupra complexului petrolier Abqaiq reprezintă o agresiune majoră, cu riscuri de fluctuaţii majore şi cu efecte negative asupra creşterii economice globale. Un astfel de atac îndrăzneţ comis de un grup susţinut de Iran asupra giuvaierului de pe coroana sistemului energetic saudit va amplifica riscurile geopolitice. Din cauza complexităţii, amplorii şi elementelor afectate, remedierea complexului Abqaiq ar putea dura câteva luni, în funcţie de extinderea daunelor, deşi pot fi realizate lucrări prin care pierderile să fie diminuate", afirmă expertul Bob McNally, de la firma de consultanţă Rapidan, fost consilier prezidenţial în timpul Administraţiei George W. Bush.