30 mai 2021

Finalul domniei lui Netanyahu în Israel. UPDATE Naftali Bennett, liderul naţionalist israelian, a anunţat alăturarea la coaliţia anti-Netanyahu. Opoziţia aproape de un acord istoric

Departamentul Externe

Sursă foto: Mediafax
Naftali Bennett, liderul Partidului Yamina (dreapta naţionalistă), a anunţat duminică seară că va forma un guvern de unitate naţională cu liderul Partidului Yesh Atid (centru), Yair Lapid.
 
„Singurele opţiuni sunt guvernul de unitate sau alegerile”, a spus Bennett, într-un discurs în care anunţa alăturarea partidului la o coaliţie care să pună capăt domniei lui Netanyahu la conducerea Guvernului. „Cei care spun că este posibil un guvern de dreapta mint”, cu trimitere la Netanyahu care ar fi oferit un aranjament de împărţire a puterii cu Bennett şi cu liderul Partidului Noua Speranţă, Gideon Saar, dar pe care cei doi l-au respins.

Acum, Bennett şi Lapid vor trece la formarea unui guvern de coaliţie de şapte partide: trei ale dreptei naţionaliste, două centriste, unul de centru stânga şi unul de stânga, cei doi rotindu-se în fruntea cabinetului timp de doi ani fiecare.

Presa israeliană scrie că acordul ar presupune ca Naftali Bennett, în vârstă de 49 de ani, să asigure funcţia de prim-ministru timp de doi ani, iar Yair Lapid să-i fie succesor pentru a doua jumătate a mandatului.
 
Partidul său, Yamina, deţine şase locuri esenţiale în parlamentul de 120 de membri, care ar conferi unei coaliţii de opoziţie formată din partidele de dreapta, centriste şi de stânga o majoritate clară.
 
Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, judecat pentru fraudă, se află la putere de 12 ani şi a dominat politica israeliană de o generaţie. Partidul lui Netanyahu, Likud, nu a obţinut o majoritate decisivă la alegerile generale din martie. A fost al patrulea vot neconcludent din doi ani.