13 martie 2018

Fifor:Din banii pentru înzestrare, avem interesul ca o mare parte din ei să se întoarcă în industrie

Nicolae Oprea

Ministrul român al Apărărri, Mihai Fifor, a declarat, marţi, că România are interesul ca o mare parte din banii alocaţi pentru înzestrare să se întoarcă în industria naţională de apărare, făcând referire la contractele de tip offset.

Sursă foto: Mediafax

„În ceea ce priveşte offset-ul, România are tot interesul ca din 2% pe care îl are alocat pentru armată, respectiv 40% cât am avut anul trecut strict pentru înzestrare, mare parte din aceşti bani să se întoarcă în industria naţională de apărare. Până la urmă, am spus-o de fiecare dată, România nu a plecat la cumpărături, România doreşte să revigoreze industria naţională de apărare şi lucrul acesta se face prin cooperare industrială, prin transfer tehnologic, prin offset”, a declarat, ministrul Apărării, Mihai Fifor.

În acest sens, ministrul a făcut referire la contractul cu americanii de la General Dynamics, pentru cumpărarea a 227 transportoare blindate Piranha 5.

„Şi România are proiecte care aduc offset în ţară. De pildă, contractul cu General Dynamics pentru transportoarele blindate este purtător de offset. Din banii aceştia, se va moderniza uzina mecanică din Bucureşti. Totodată, avem lansat programul pentru cele patru corvete multifuncţionale, iar din offset-ul de la corvete se vor moderniza cele două fregate pe care marina română le are în dotare, achiziţionate din Marea Britanie. Desigur, celelalte programe pe care nu le vom avea guvern la govern (G to G) vor fi toate purtătoare de offset, care se vor întoarce în industria naţională de apărare”, a mai declarat Fifor, marţi, în Parlamentul României, în cadrul reuniunii „Inţiativa B9”.