21 mai 2023

FEINDEF 2023 – Apărarea europeană la control

Andreea Soare

FEINDEF 2023, marea expoziţie internaţională de apărare şi securitate din Spania, Madrid, desfăşurată în această săptămână, s-a încheiat vineri după două zile intense în care expozanţii din industria de apărare au prezentat reprezentanţilor statelor echipamentele lor avansate şi adaptate la noile provocări de securitate.

Sursă foto: Mediafax

La ediţia din acest an a expoziţiei, au fost prezenţi peste 400 de expozanţi, care au ocupat un spaţiu mai mare de 40.000 de metri pătraţi, bucurându-se de prezenţa a în jur de 100 de delegaţii internaţionale, aflate în căutarea inovaţiilor din domeniul militar.

Războiul care a izbucnit din nou în Ucraina, în februarie 2022, odată cu invazia Rusiei, a împins producătorii de armamente să grăbească producţia de echipamente militare şi să adapteze tehnica militară la nevoile statelor, provocate de lecţiile învăţate până acum pe fondul conflictului. Cei mai mulţi dintre expozanţi au inclus, în prezentările lor, trimiteri la războiul din Ucraina şi la cum echipamentele şi-ar dovedi eficienţa într-un posibil conflict armat.

General Dynamics, marele expozant al FEINDEF 2023

Printre atracţiile expoziţiei s-a numărat compania americană General Dynamics, care a adus la FEINDEF 2023 cele mai noi variante ale vehiculelor din familia ASCOD: tancul uşor LT-105 şi blindatul de recuperare ARV.

Tancul uşor LT-105 este echipat cu o turelă de 105 mm de la compania Elbit Systems, care combină o putere mare de foc şi o platformă uşoară. De asemenea, tancul are o mobilitate mare, având avantajul de a combina specificaţiile unor tanc de luptă, dar o greutate redusă. Deşi în mod normal tancurile de luptă cântăresc în jur de 60 de tone sau chiar mai mult – împiedicându-le să se deplaseze cu uşurinţă pe terenuri dificile – tancurile uşoare precum LT105 cântăresc între 30 şi 35 de tone, aproape jumătate din greutatea normală a unui tanc normal.

Din familia ASCOD face parte şi transportorul blindat şenilat cu care vrea GDLS să intre în competiţia care va începe pentru programul de înzestrarea a Armatei României „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”. Acest program constă în achiziţia a 298 de vehicule, în varianta de bază şi derivată, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI-urile vor intra în dotarea Forţelor Terestre, iar valoarea totală a programului ajunge la aproximativ 3 miliarde de euro. În etapa întâi a achiziţiei, se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 milioane euro. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

ASCOD-ul este înarmat cu o turelă cu tun de 30 de mm produsă complet în România de către Elbit şi pe care o regăsim pe Piranha 5, transportorul blindat 8x8 pe care GDELS, în joint venture cu Uzina Mecanică Bucureşti (UMB), îl construieşte la Bucureşti. Turela de pe ASCOD vine şi cu lansatoare integrate de rachete ghidate antitanc Spike, aceleaşi rachete folosite şi de Armata Română.

ASCOD poate fi transformat şi într-un tanc mediu de luptă, cu un tun de 120 mm. La baza ASCOD-ului prezentat se află o platformă comună prin care pot fi construite numeroase alte vehicule derivate, de la vehicule tehnice, la ambulanţe, poduri mobile, mortiere şi chiar tancuri medii de lupte. Se poate pune si un tun de 120 de milimetri şi vehiculul se transformă într-un tanc mediu de luptă cu o siluetă subtilă şi o greutate redusă.

Carlos Gil, inginer în cadrul GDELS, crede că avantajul cel mai mare al ASCOD-ului este că are o „platformă comună, adică de la jumătate în jos (n.r. a vehiculului) avem aceeaşi structură joasă cu protecţie, aceeaşi putere. De la jumătate în sus, construim orice variantă vrea clientul. Putem face un vehicul de infanterie, putem pune o turelă – care de obicei are 30 de mm, dar poate ajunge şi la 40 – iar aceasta poate fi automată sau nu. Aceasta este configuraţie generală. Apoi, avem vehiculul pregătit să fie integrat pentru desfăşurarea oricărui sistem de misiune. Are o arhitectură deschisă, adică este pregătită să conecteze turela, sistemul de luptă, sistemul de navigaţie, de radio etc. (...) Acesta este vehiculul de infanterie”.

„Când vine vorba despre electronică şi electrică avem aceleaşi lucruri ca şi la Piranha. Putem avea acelaşi sistem de patrulare, conexiune, PMS, etc.”, a declarat Gil, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii.

„Acum suntem mândri să spunem că am livrat în jur de 1.000 de vehicule ASCOD. Am livrat armatei Spaniei, armatei Austriei – pentru ambele în special vehicule de infanterie – avem contracte cu armata britanică (...) şi, pe lângă asta, am livrat 26 de ASCOD armatei Filipinelor”, a mai spus Gil.

Carlos Gil susţine, de asemenea, că vehiculele ASCOD sunt, spre deosebire de vehiculele de infanterie sovietice deţinute de România în prezent (BMP), mult mai bine protejate, confortabile şi au în vedere, în primul rând, siguranţa militarilor care le folosesc. Vehiculele sunt protejate împotriva mitralierelor mari, a minelor şi împotriva tunurilor de calibru 30 de mm, a spus Gil, care a precizat că un nivel mai mare de protecţie ar fi redus mobilitatea acestora. Vehiculele de luptă a infanteriei ASCOD pot avea integrate şi rachete antitanc Spike sau Javelin, a mai precizat acesta, sau sisteme de protecţie Euro Trophy.

BAE Systems şi IDV au prezentat pentru prima dată în afara SUA vehiculul de luptă amfibiu

Companiile BAE Systems şi Iveco Defence Vehicules au sărbătorit cu ocazia acestei expoziţii expunerea, pentru prima dată, a vehiculului de luptă amfibiu (ACV) în afara Statelor Unite ale Americii. Varianta prezentată la FEINDEF este cea dedicată personalului (ACV-P), reprezentând o platformă de bază pentru familia de vehicule ACV. Platforma amfibie a fost concepută pentru a se adapta la nevoile misiunii, având posibilitatea integrării unor noi capabilităţi precum cele de recunoaştere sau război electronic. ACV-P poate transporta până la 13 militari, alături de o echipă formată din trei persoane, de la navă până la obiectiv şi înapoi.

MBDA a prezentat sistemul antierian cu rază scurtă de acţiune

 MISTRAL ATLAS RC, prezentat de MBDA la FEINDEF 2023, este un sistem antiaerian cu rază scurtă de acţiune, echipat cu o turelă controlată de la distanţă, care are două rachete Mistral şi un sistem de ţintire termic. Turela poate fi instalată pe vehiculele blindate uşoare, precum URO VAMTAC ST5.

Sistemul HIMARS – atracţia expoziţiei

Printre cele mai vizitate standuri s-a numărat şi cel care prezenta lansatorul american HIMARS, care şi-a conturat popularitatea în războiul din Ucraina, început în 2022. Sistemul poate lansa 6 rachete MLRS ghidate, are şase roţi şi poate fi folosit pe toate tipurile de teren, susţinea militarul Jacob Duane, din cadrul US Army. În funcţie de teren, durează între 3-5 secunde pentru a deschide focul, după ce a identificat ţinta, şi poate lansa şase rachete la un interval de 6 secunde după fiecare rachetă, a precizat acesta.

Posturi de comandă cât mai mobile

Războiul din Ucraina a atras atenţia producătorilor de arme cu privire la mobilitatea posturilor de comandă, astfel că acum aceştia încearcă să le facă din ce în ce mai compacte şi mai dificil de atacat de inamic, oferind posibilitatea includerii blindajului. Indra (companie spaniolă), de exemplu, a prezentat la FEINDEF un post de comandă mobil care, potrivit unui reprezentant, permite coordonarea unităţilor de luptă, putând fi utilizat până la nivel de brigadă. Centrul de comandă poate veni în variantă blindată, este mobil (poste fi tractat cu vehicule 6x6), iar echipajul poate ajunge până la 12 persoane. Postul de comandă poate opera chiar şi din mişcare şi dispune de capabilităţi avansate de “mascare” a amprentei electromagnetice.

Otokar a prezentat vehiculul TULPAR

Un alt vehicul care a atras atenţia vizitatorilor a fost vehiculul de luptă a infanteriei TULPAR, prezentat de compania Otokar. Compania a vândut vehicule militare în peste 40 de ţări din jurul lumii.

 Tulpar este un vehicul blindat, care are o turelă de 30 de mm şi se bucură de mobilitate, putere mare de foc şi dispune de variante care au de la 28 de tone până la 45 de tone.

Industria românească de apărare a lipsit de la expoziţie

De la expoziţia FEINDEF 2023 au lipsit, însă, standurile companiilor româneşti de apărare. Niciuna dintre companiile care au fost prezente, de exemplu, la BSDA (deşi BSDA 2022 a fost mult mai mare decât expoziţia de la Madrid) nu şi-a prezentat echipamentele la acest târg internaţional.

România a fost totuşi prezentă prin delegaţia condusă de generalul Teodor Incicaş, şeful Armamente, care a vizitat alături de alţi reprezentanţi ai ţării mai multe standuri ale marilor companii de arme.