03 septembrie 2018

Federica Mogherini îndeamnă UE să-şi asume un rol mai important pe fondul haosului la nivel mondial

Mircea Olteanu

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat luni că lumea trece printr-o perioadă de haos şi a îndemnat Uniunea Europeană să lucreze mai îndeaproape cu partenerii săi internaţionali în contextul în care sistemul multilateral este ameninţat,potrivit Washington Post.

Şefa diplomaţiei europene a afirmat într-un discurs către ambasadorii UE că "însăşi ideea de multilateralism este contestată".

Cu toate că nu a menţionat SUA sau pe preşedintele Donald Trump, Mogherini a subliniat importanţa acordului atomic cu Iranul şi acordul climatic de la Paris, două înţelegeri internaţionale la care Trump a renunţat.

"Nicio mare putere nu este suficient de mare în lumea de azi", a afirmat şefa diplomaţiei europene.

Mogherini a îndemnat ambasadorii UE să reasigure partenerii internaţionali că "Europa nu se retrage de pe scena globală. Din contră, vom şi mai implicaţi în anul următor".

Comisia Europeană a propus creşterea bugetului Serviciului european de Acţiune Externă cu aproximativ 30% pentru a arăta că "suntem pregătiţi să jucăm un rol în lume, cu principiile, valorile, politicile şi de asemenea cu resursele noastre", a adăugat oficialul.