Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (7-21 mai 2019)
Monitorul Apărării şi SecurităţiiSituaţia de securitate s-a menţinut relativ stabilă, pe fondul unui nivel redus al activităţilor militare desfăşurate în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN). Forţele armate ruse au continuat pregătirile pentru trecerea la etapa instrucţiei de vară.
Preşedintele Vladimir Putin a efectuat un adevărat tur de forţă în Regiunea Militară Sud, fiind prezent la o serie de activităţi conexe industriei de apărare, context în care a anunţat noi achiziţii de tehnică militară modernă de către Ministerul rus al Apărării.
Livrarea către Turcia a sistemului de rachete antiaeriene S-400 Triumf este în grafic, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, anunţând chiar intenţia de a colabora cu Rusia la dezvoltarea noului sistem S-500 Prometey.
În estul Ucrainei nu s-au înregistrat evoluţii semnificative, pe fondul tranziţiei către o nouă administraţie la Kiev.
NATO nu mai are prezenţă navală în Marea Neagră, dar şi-a sporit capabilităţile aeriene şi terestre în regiune, în contextul începerii unei serii de exerciţii, care se vor desfăşura inclusiv în România.
***
Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Zboruri de cercetare
Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaya Zvezda, forţele aeriene ale NATO au continuat activităţile de cercetare desfăşurate în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă s-au înregistrat 27 de zboruri (21 cu aeronave cu echipaj uman şi şase cu aeronave fără pilot).
Aceste zboruri au fost repartizate în mod egal între regiunile de nord (Marea Baltică) şi de sud (Marea Neagră). În zona Mării Negre, zborurile s-au efectuat de la Baza Aeriană Sigonella (Italia), cu aeronave ale SUA: P-8A Poseidon (aeronave multirol, cu misiuni de patrulare maritimă, luptă antisubmarin şi luptă împotriva navelor de suprafaţă); EP-3E Orion (aeronave SIGINT); RC-135V Rivet Joint (SIGINT); aeronave de cercetare fără pilot RQ-4B-30 Global Hawk. Zborurile s-au desfăşurat în estul Ucrainei, zonele de coastă ale Peninsulei Crimeea şi în estul Mării Negre.
Prezenţă navală
Pe 10 mai 2019, nava multirol britanică HMS Echo (număr de bordaj H87) a părăsit Marea Neagră. În prezent nu se află în Marea Neagră alte nave NATO, cu excepţia celor aparţinând statelor riverane.
Prezenţă aeriană
În sprijinul Operaţiei ”Atlantic Resolve” (prin care SUA roteşte permanent forţe în Europa, pentru a reconfirma sprijinul faţă de apărarea colectivă), Forţele Aeriene ale SUA au dislocat la Câmpia Turzii un important contingent (Theater Security Package / TSP 19.1), constând în peste 250 de militari şi 12 aeronave F-16C (din cadrul Aripii tactice de aviaţie 301, cu baza la Fort Worth, Texas).
Forţele sunt finanţate prin programul European Deterrence Initiative, fac parte dintr-un pachet de măsuri de descurajare a ameninţărilor regionale, vor rămâne în România cca 3 luni şi vor participa, totodată, la exerciţiile pe care NATO le va desfăşura în România.
În acelaşi timp, 4 aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene italiene au fost dislocate pe Aerodromul Mihail Kogălniceanu, pentru a suplimenta misiunile de poliţie aeriană (Enhanced Air Policing).
Exerciţii
Pe 10 mai 2019, a început seria de exerciţii comune Joint Exercise Program (JEP), planificate şi conduse de Comandamentul European al SUA (United States European Command / USEUCOM), cu exerciţiul ”Immediate Response”, ce se desfăşoară în Croaţia, Ungaria şi Slovenia.
Exerciţiile se desfăşoară anual, au ca obiectiv creşterea interoperabilităţii conceptuale şi acţionale a forţelor SUA şi aliate şi, în subsidiar, transmit un mesaj de descurajare către Federaţia Rusă. Printre aceste exerciţii se numără ”Saber Guardian” (3-24 iunie, exerciţiu terestru, inclusiv pe teritoriul României) şi ”Sea Breeze” (1-12 iulie, exerciţiu naval în vestul Mării Negre, la care participă şi forţele navale române).
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.
Sumar:
• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) s-au situat la un nivel foarte scăzut. Majoritatea forţelor ruse execută trecerea tehnicii la exploatarea de sezon (un ansamblu de măsuri tehnice şi logistice menite să pregătească tehnica militară pentru etapa de instrucţie de vară, care va debuta la 1 iunie). A fost raportat un număr mic de activităţi de instrucţie, constând în special în exerciţii de apărare antiaeriană desfăşurate de unităţile terestre, aeriene şi navale, în cazărmile / locurile de dislocare la pace.
• În estul Ucrainei situaţia de securitate a evoluat pe aceleaşi coordonate, cu încălcarea acordului de încetare a focului de către ambele părţi.
• Nu s-au semnalat rotiri de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM).
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate zilnic încălcări ale acordului de încetare a focului.
• OSCE a continuat să informeze despre prezenţa armamentului greu în zone interzise prin acordurile de la Minsk.
• Se aşteaptă instalarea deplină a noii administraţii de la Kiev. Pe fondul unor frământări politice interne nu sunt anticipate evoluţii semnificative în plan militar, pe termen scurt şi chiar mediu.
Siria
Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria. Potrivit Ministerului rus al Apărării, au fost livrate 4,3 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi. Nu au fost înregistrate transporturi maritime către Siria.
Organizaţia teroristă Hayat Tahrir al-Sham (fostă Jabhat al-Nusra) a continuat atacurile cu rachete asupra bazei aeriene militare ruse Hmeymim.
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN
În perioada de referinţă, unităţile militare din cadrul FRMN au executat doar activităţi de instrucţie care pot fi caracterizate ca fiind de rutină. Prezenţa pe mare a fost extrem de redusă. Majoritatea activităţilor de instrucţie a constat în exerciţii de apărare antiaeriană în cazărmile şi locurile de dislocare la pace.
• Pe 11 mai 2019, s-a desfăşurat un exerciţiu de apărare antiaeriană împotriva unui atac cu drone al adversarului convenţional. Exerciţiul a avut loc simultan în porturile Sevastopol şi Novorossiysk, cu participarea a peste 10 nave de luptă de suprafaţă.
• În perioada 15-17 mai 2019, elemente din cadrul Armatei 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană au executat un exerciţiu complex, vizând respingerea unui atac aero-naval al adversarului convenţional asupra Peninsulei Crimeea. Pe 15 mai au fost exersate acţiuni de respingere a unui atac aerian şi de respingere a debarcării unui desant maritim şi aerian, pe litoralul Peninsulei Crimeea. Pe 16 mai au fost exersate misiuni de interceptare a rachetelor de croazieră. Pe 17 mai s-au desfăşurat acţiuni de luptă aeriană apropiată. La exerciţiu au participat, într-o concepţie unitară, aeronave de cercetare, vânătoare şi bombardament, sisteme de rachete de coastă, complexe de cercetare radioelectronică ale forţelor aeriene şi forţelor navale.
• Pe 16 mai 2019, submarinul Rostov pe Don a ieşit din portul Novorossiysk şi s-a deplasat spre Sevastopol. Pe timpul tranzitului, submarinul a executat un exerciţiu de căutare şi distrugere a unui submarin convenţional al adversarului.
Rostov pe Don este unul dintre cele 6 submarine Proiect 636.3 (clasa Kilo modernizat) din organica FRMN. Tranzitul între Novorossiysk şi Sevastopol este o activitate normală, submarinele fiind bazate, în egală măsură, în cele două porturi.
Alte activităţi de pregătire
Exerciţii tactice
• Pe 14 mai 2019, la Baza Militară 102 rusă din Ghiumri (Armenia) s-a desfăşurat un exerciţiu complex de transmisiuni, executat de elemente din cadrul batalionului de transmisiuni al bazei. Totodată, batalionul de cercetare a început o serie de activităţi pregătitoare pentru un exerciţiu complex de desant aerian, care va avea loc în perioada de vară, în poligonul Daryal din Republica Osetia de Nord-Alania.
• Pe 15 mai 2019, unităţi de război electronic şi radiotehnice din cadrul Armatei 49 arme întrunite (Stavropol) au desfăşurat un exerciţiu de luptă împotriva dronelor adversarului convenţional, executând misiuni de cercetare, descoperire şi atac electronic.
În ultimul timp, probabil şi pe baza experienţelor neplăcute din Siria, se poate aprecia că instrucţia pentru lupta împotriva dronelor constituie o preocupare importantă a forţelor armate ruse, astfel de exerciţii având loc cu o periodicitate din ce în ce mai mare.
• Pe 20 mai 2019, nave de suprafaţă ale Flotilei din Marea Caspică au desfăşurat un exerciţiu de apărare antiaeriană împotriva unui grup de elicoptere al adversarului.
Bilanţuri la nivel de armată de arme întrunite
Pe 7 mai 2019 s-a desfăşurat bilanţul perioadei de instrucţie de iarnă la nivelul Armatei 58 arme întrunite (Vladikavkaz). Pe 8 mai 2019, o activitate similară a avut loc la Armata 49 arme întrunite (Stavropol). Ambele mari unităţi au raportat o creştere cu 15% a ”intensităţii pregătirii pentru luptă”, în raport cu perioada similară a anului 2018.
Probabil, creşterea ”intensităţii” derivă din sporirea cantitativă, cu procentul de mai sus, a numărului de activităţi de pregătire pentru luptă în perioada de referinţă, în raport cu anul anterior. Aprecierea cantitativă este o metodologie de evaluare uzuală în doctrina rusă. În mod logic, ar trebui să urmeze astfel de bilanţuri şi la cea de-a treia armată de arme întrunite (Armata 8 Novocerkassk) şi, în cele din urmă, la nivelul RM Sud.
Numiri în funcţii
Pe 8 mai 2019, viceamiralul Igor Osipov a fost numit în funcţia de comandant al FRMN, înlocuindu-l pe viceamiralul Aleksandr Moiseev, care a fost promovat în funcţia de comandant al Flotei de Nord.
Viceamiralul Osipov este un marinar cu o experienţă bogată, fost comandant al Flotilei din Marea Caspică, prim-locţiitor al comandantului Flotei din Pacific şi locţiitor al şefului SMG rus.
Arme şi tehnologii militare noi
Livrarea unei noi aeronave de transport strategic Il-76-MD-90A. Pe 16 mai 2019, Ministerul rus al Apărării a primit a doua aeronavă de transport Il-76MD-90A, dintr-un total de cinci prevăzute a fi livrate în anul 2019.
Il-76MD-90A este versiunea modernizată a aeronavei Il-76. Aviaţia de Transport rusă, care are un deficit de mijloace de transport aerian strategic, intenţionează să achiziţioneze pe termen lung un număr de cca 100 de aeronave de acest tip.
Forţele aeriene ruse vor achiziţiona 76 de aeronave de generaţia a cincea Su-57. Potrivit unei declaraţii a preşedintelui Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării va cumpăra 76 de aeronave Su-57, necesare pentru a echipa complet trei regimente de aviaţie, până în anul 2028.
Sukhoi Su-57 este un avion multirol de generaţia a cincea, cu tehnologie stealth, destinat să înlocuiască avioanele de vânătoare MiG-29 şi Su-27. Până în prezent au fost produse 10 prototipuri, unele testate chiar în condiţii reale de luptă (Siria, februarie 2018). În programul de înzestrare cu armament era stipulată cumpărarea a numai 16 aeronave de acest tip, până în anul 2027. Deoarece preşedintele rus a declarat că nu vor fi costuri suplimentare la nivelul bugetului apărării, rezultă că, foarte probabil, fondurile vor fi redirecţionate de la alte proiecte, re-evaluate ca nefiind prioritare.
Forţele aeriene ruse ar putea achiziţiona mai multe bombardiere strategice Tu-160. Pe 13 mai 2019, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Ministerul rus al Apărării ar putea achiziţiona un număr crescut de bombardiere strategice Tu-160.
Tu-160 (codificare NATO: Blackjack) este un bombardier strategic supersonic, purtător de armament nuclear. Aviaţia Strategică rusă (Long Range Aviation / LRA) dispune în prezent de 16 bombardiere Tu-160. În ianuarie 2018 a fost semnat un contract pentru livrarea către LRA a unui număr de 10 aeronave modernizate Tu-160M2. Totodată, se intenţionează şi modernizarea celor 16 aeronave existente, prin aducerea lor la standardul M2.
Fregata Amiral Kasatonov a început testele în Marea Baltică. Potrivit biroului de presă al Flotei Mării Baltice, pe 15 mai 2019, fregata Amiral Kasatonov şi corveta Gremyashchiy au intrat în Marea Baltică, pentru a continua o serie de teste pe mare.
Amiral Kasatonov este a doua navă Proiect 22350 (prima este Amiral Gorshkov, intrată în serviciu în Flota de Nord, în iulie 2018). Gremyashchiy este prima navă Proiect 20385, destinată Flotei din Pacific. În acest stadiu al testelor pe mare urmează să fie verificate, printre altele, sistemele de susţinere a vitalităţii navei, echipamentele radiotehnice şi de comunicaţii, sistemul de navigaţie, modul de funcţionare a motoarelor, sistemul de control al direcţiei.
Rusia intenţionează să construiască 12 fregate modernizate Proiect 22350M. Potrivit unei surse citate de Agenţia de presă rusă TASS, Federaţia Rusă intenţionează să construiască 12 fregate modernizate Proiect 22350M, prima navă de acest tip urmând să fie livrată în anul 2027.
Proiect 22350 M este o versiune modernizată a fregatelor Proiect 22350 (clasa Amiral Gorshkov), noua fregată urmând să aibă un deplasament de cca 7000 de tone (crescut de la 4500 de tone) şi să transporte până la 48 de rachete de tip Kalibr, Oniks sau Zircon (faţă de 16 în varianta actuală).
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
• Nu sunt de aşteptat evenimente semnificative în estul Ucrainei sau / şi în Siria.
Activitatea militară în RM SUD va continua să se menţină la un nivel scăzut şi în ultima decadă a lunii mai. Ulterior, pe fondul debutului perioadei de instrucţie de vară şi în contextul exerciţiului NATO ”Saber Guardian”, activităţile militare ruse vor creşte în intensitate.