MAS Raport SpecialRegiunea extinsă a Mării Negre

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (4-17 iunie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Situaţia de securitate s-a menţinut stabilă, activităţile militare în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) crescând în intensitate, pe fondul exerciţiilor NATO în desfăşurare în sud-estul Europei şi în Marea Baltică şi al începerii perioadei de instrucţie de vară pentru trupele ruse. Pe acest fond, intenţia declarată a SUA de a disloca în Polonia forţe suplimentare a atras proteste din partea Moscovei. În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a înrăutăţit, iar Uniunea Europeană a decis prelungirea cu un an a sancţiunilor aplicate Rusiei după anexarea Crimeei. În acelaşi timp, Rusia a reluat transporturile, pe cale maritimă, de personal şi tehnică militară spre Siria şi a continuat rotirile în cadrul grupării navale permanente din Marea Mediterană. De asemenea, Flota rusă a Mării Negre a primit două noi platforme navale purtătoare de sisteme de rachete Kalibr.

Sursă foto: Mediafax

***

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaya Zvezda, forţele aeriene ale NATO au intensificat activităţile de cercetare desfăşurate în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă s-au înregistrat 39 de zboruri (29 cu aeronave cu echipaj uman şi 10 cu aeronave fără pilot), în creştere cu aproape 50% în raport cu perioada anterioară.

Zborurile bombardierelor strategice ale SUA

Pe 17 iunie 2019, două bombardiere strategice americane B-52H au efectuat simultan zboruri în Marea Neagră (apropiindu-se la cca. 100 de kilometri de Peninsula Crimeea) şi în Marea Baltică (în apropierea enclavei Kaliningrad). Rusia a ridicat în aer avioane de vânătoare Su-27 pentru interceptarea bombardierelor. Piloţii ruşi au acţionat profesionist, fără să genereze incidente.

Bombardierele au decolat de la o bază din SUA, fiind realimentate în aer. Ca răspuns, este de aşteptat ca, în perioada următoare, Aviaţia Strategică rusă să efectueze zboruri cu aeronave Tu-160 şi Tu-95 MS în apropierea graniţelor SUA. 

Exerciţii

Au continuat activităţile militare planificate în cadrul exerciţiului ”Saber Guardian 2019” (3-24 iunie, în Bulgaria, România şi Ungaria). Totodată au început exerciţiile ”Shabla-2019” (4-14 iunie, exerciţiu naţional, desfăşurat de forţele aeriene şi de apărare antiaeriană bulgare), ”Strike Back-2019” (6-20 iunie, exerciţiu multinaţional organizat de Bulgaria) şi ”Swift Response-2019” (11-24 iunie, exerciţiu USAREUR, multinaţional, desfăşurat pe teritoriile României, Bulgariei şi Croaţiei).

Fregata ”Smetlivîi” a continuat monitorizarea exerciţiilor NATO desfăşurate în largul coastelor Bulgariei. Începând cu 10 iunie 2019, în scopul culegerii de informaţii despre exerciţiile NATO şi naţionale, un avion rus de cercetare electronică şi avertizare timpurie Beriev A-50 desfăşoară periodic zboruri în regiunea Mării Negre, însoţit de avioane de vînătoare Su-27SM3.

Exerciţiu NATO în Marea Baltică

Concomitent, în sudul Mării Baltice se desfăşoară, în perioada 09-21 iunie 2019, exerciţiul ”Baltops-2019”, cu participarea a 44 de nave de luptă, 40 de avioane şi elicoptere şi cca 12.000 de militari din 18 state NATO, printre care şi România.

Ca reacţie, Rusia a dispus ieşirea pe mare a majorităţii navelor din cadrul Flotei Mării Baltice şi a trecut în stare de alertă unităţile de apărare de coastă dotate cu sistemele de rachete de coastă Bastion şi Bal.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au crescut în intensitate după începerea perioadei de instrucţie de vară. În prezent, se desfăşoară exerciţii de alarmare inopinată a unităţilor, urmate de deplasarea în poligoane, pentru executarea de trageri de luptă cu toate categoriile de armament. Potrivit oficialilor ruşi, la nivelul Regiunii Militare (RM) Sud cca. 15.000 de militari desfăşoară activităţi în condiţii de campanie, jumătate dintre acestea având loc pe timp de noapte.

• În estul Ucrainei situaţia de securitate s-a înrăutăţit, mai mulţi militari ucraineni fiind ucişi în atacurile executate de separatişti. Preşedintele Zelenski a vizitat Paris şi Berlin, militând pentru înăsprirea sancţiunilor la adresa Rusiei. Ucraina continuă să acorde o importanţă deosebită întăririi corpului de infanterie marină, element apreciat ca vital împotriva unei eventuale agresiuni ruseşti în zona de coastă.

•      Au continuat rotirile de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM). ”Expresul sirian” a continuat transporturile de personal, tehnică militară şi materiale pe cale maritimă şi aeriană, cu destinaţia Tartus şi Latakia.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, cu un număr de atacuri în creştere (o medie de cca 20 pe zi, semnificativ mai mare în raport cu perioada anterioară). Mai mulţi militari ucraineni au fost ucişi sau răniţi în atacurile de artilerie executate de separatişti. OSCE a continuat să raporteze despre existenţa tehnicii militare moderne de provenienţă rusă în apropierea liniei de contact (pe 6 iunie, un radar terestru PSNR-9 Kredo-M1 a fost observat în apropiere de localitatea Pervomaisk).

• Pe 11 iunie 2019, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat decretul 391, prin care l-a numit în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe pe generalul-locotenent Vladislav Bukharev.

Bukharev este inginer militar de comunicaţii, cu experienţă în munca de informaţii, activând în trecut în cadrul SBU, serviciul de informaţii interne.

• Pe 17 iunie 2019, preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială în Franţa, a declarat că restabilirea păcii în estul Ucrainei şi revenirea Crimeei la Ucraina reprezintă prioritatea sa numărul unu, căile de urmat fiind înăsprirea sancţiunilor occidentale la adresa Rusiei şi revitalizarea negocierilor diplomatice, în formatul Normandia.

• Continuă procesul de reformă structurală a forţelor armate ucrainene. Astfel, la Cernăuţi se va înfiinţa un batalion independent de tancuri, în subordinea Comandamentului Operaţional ”Nord”. Pe de altă parte, la Kiev se analizează posibilitatea transferului către Comandamentul Infanteriei Marine a unei a treia brigăzi din forţele terestre, respectiv Brigada 56 infanterie moto, dislocată în prezent la Melitopol.

Siria

Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 8,7 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

Pe 13 iunie 2019, navele mari de desant ”Azov” şi ”Tsezar Kunikov”, încărcate cu materiale şi tehnică militară, au tranzitat strâmtorile turceşti, cu destinaţia Tartus.

Tot pe 13 iunie 2019, aviaţia rusă a executat atacuri aeriene asupra poziţiilor deţinute de insurgenţi în Provincia Idlib.

Rotiri de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană. Pe 10 iunie 2019, nava mică purtătoare de rachete ”Velikii Ustiug”, din cadrul Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC) a plecat din Sevastopol, cu destinaţia Tartus, pentru a intra în componenţa GNORM. Nava, care dispune de sistemul de lansare de rachete Kalibr, va înlocui nava purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuevo” (FRMN).

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, activităţile desfăşurate de unităţile militare din cadrul FRMN au crescut în intensitate, după începerea, la 1 iunie 2019, a perioadei de instrucţie de vară. Nu au fost identificate activităţi ale navelor pe mare, dar celelalte componente ale FRMN execută activităţi practice în poligoane cu o frecvenţă aproape zilnică.

• Pe 5 iunie 2019, Brigada 126 apărare de coastă a executat trageri cu tancurile T-72B3 în poligonul Angarskii din Crimeea.

• Pe 10 iunie 2019, Brigada 810 infanterie marină şi Brigada 126 apărare de coastă au executat trageri de luptă cu armamentul de pe tancuri şi maşini de luptă, în poligoane din Crimeea. La activităţi au participat peste 1.000 de militari şi 50 de unităţi de tehnică militară (tancuri T72B3 şi transportoare BTR-82A).  

• În perioada 14-16 iunie 2019, Regimentul 1096 rachete antiaeriene (Sevastopol) a executat, în comun cu Aviaţia navală, exerciţii de apărare a elementelor de infrastructură critică din zona costieră (aerodromuri, porturi, baze de dispunere a unităţilor de apărare antiaeriană). Adversarul aerian a fost marcat de aeronave Su-24M, Su-24MR, Su-30SM, An-26 şi Be-12. La exerciţiu au participat cca 200 de militari şi peste 40 de unităţi de tehnică militară.

Alte activităţi de pregătire

Exerciţii tactice

•      În perioada 7-14 iunie 2019, elemente din cadrul Regimentul 3 aviaţie de vânătoare din Krimsk (15 aeronave Su-27SM3 şi Su-30M2) au executat o convocare metodică de zbor, axată pe specificul acţiunilor în sprijinul forţelor navale, inclusiv pe timp de noapte. Activităţile s-au încheiat cu exerciţii de bombardament asupra ţintelor navale marcate în poligoane din acvatoriul Mării Negre.

•      În perioada 7-14 iunie 2019, Brigada 19 infanterie moto, staţionată în Osetia de Nord, a fost alarmată inopinat şi s-a deplasat în poligonul Tarskoie de lângă Vladikavkaz, pentru a executa exerciţii tactice specifice. La exerciţiu au participat cca 1.500 de militari şi cca 300 de unităţi de tehnică militară.

Exerciţiile inopinate desfăşurate de forţele ruse sunt numite de NATO ”snapcheck exercise” sau ”snap exercise” şi reprezintă o modalitate eficientă de a menţine permanent unităţile militare la un nivel ridicat de alertă şi pregătire.

•      Pe 13 iunie 2019, subunităţi din cadrul Brigăzii 227 artilerie terestră au executat trageri de luptă cu obuzierul autopropulsat ”Msta-S” (calibru 152 de milimetri), într-un poligon din Republica Adigeia, cu folosirea sistemelor moderne de achiziţie a ţintelor PRP-4A Argus.

•      Pe 13 iunie 2019, batalionul de cercetare din cadrul Brigăzii 34 Infanterie Moto a desfăşurat un exerciţiu tactic de specialitate, la care au participat peste 800 de militari cu tehnica de luptă aferentă.

•      Pe 14 iunie 2019, divizionul de rachete operativ-tactice Iskander-M al Armatei 49 arme întrunite a executat un exerciţiu tactic specific pe timp de noapte, cu lansări electronice de rachete, în poligonul Molkino.

Exerciţiul comun ”Frăţia slavă-2019”

În perioada 14-27 iunie 2019, se desfăşoară în Serbia, în oraşul Pancevo (17 kilometri nord-est de Belgrad), exerciţiul comun ”Frăţia slavă-2019”, cu participarea militarilor din Serbia, Belarus şi Federaţia Rusă. Partea rusă este reprezentată de 200 de paraşutişti din Divizia 76 Desant-asalt Pskov, transportaţi în Serbia, cu echipamentul şi tehnica de luptă aferente, cu aeronave Il-76MD.

Exerciţiul este deja tradiţional, fiind la a cincea ediţie, găzduit prin rotaţie de fiecare dintre cele trei state. De regulă, la exerciţiu participă forţe speciale sau/şi de desant aerian. La exerciţiul din acest an participă peste 1.000 de militari şi cca 50 de unităţi de tehnică militară.

Arme şi tehnologii militare noi

• Pe 11 iunie 2019 au intrat în serviciu, în cadrul FRMN, nava mare de patrulare ”Dmitrii Rogachev” şi nava purtătoare de rachete ”Ingushetia” (clasificată a fi corvetă, de către unele surse).

”Dmitrii Rogachev” este a doua navă Proiect 22160, prima fiind ”Vasili Bikov”, intrată în serviciu în decembrie 2018. ”Ingushetia” este a treia navă Proiect 21631 (sau clasa Buyan-M), primele două fiind ”Vishni Volochek” şi ”Orekhovo-Zuevo”, intrate în serviciu în 2018. Ambele nave dispun de complexul de lansare de rachete Kalibr. Astfel, în prezent FRMN dispune de 14 platforme Kalibr (şase submarine şi opt de suprafaţă).

Pe 17 iunie 2019, Ilia Tarasenko, preşedintele executiv al companiei MiG, a declarat că forţele aerospaţiale ruse au primit prima aeronavă MiG-35, dintr-un contract care prevede, într-o primă fază, livrarea a 6 astfel de aparate până în anul 2023.

MiG-35 este un avion multirol, clasificat de compania producătoare ca fiind de generaţia 4++. A fost dezvoltat pe baza unor versiuni moderne ale avionului de vânătoare MiG-29 (MiG-29K / MiG-29KUB şi MiG-29M / MiG-29M2), având o avionică mult îmbunătăţită, radar performant şi fiind înarmat inclusiv cu rachete aer-sol Kh-36 Grom-1 AS-23 (pe care MiG-29 nu le putea transporta), cu o bătaie de 130-260 kilometri.

Pe 5 iunie 2019, concernul rusesc ”Central Research Institute of Precision Machine-Building” (TsNIITochMash) a prezentat prototipul tunului autopropulsat ”Lotos”, destinat trupelor aeropurtate. ”Lotos” ar urma să înlocuiască aruncătorul de 120 de milimetri ”2S9 Nona”.

”Lotos” este un tun montat pe şasiul unei maşini de luptă BMD-4 a trupelor aeropurtate. Este deservit de un echipaj de 4 militari, are o unitate de foc de patruzeci de lovituri şi o bătaie maximă de 13 kilometri, la o cadenţă de tragere de 6-8 lovituri/minut. ”Lotos” poate fi paraşutat, împreună cu noul vehicul de conducere a focului ”Zavet-D”, aflat, de asemenea, în faza de testare.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Nu sunt de aşteptat evenimente semnificative în Siria.

• Sunt posibile reacţii ale Kremlinului la anunţul UE de prelungire a sancţiunilor. Poziţia noului preşedinte ucrainean în problema Crimeei şi Donbasului face puţin probabilă, pe termen scurt, o întrevedere ruso-ucraineană la cel mai înalt nivel.

• Activitatea militară în RM SUD va continua să se situeze la un nivel ridicat. În săptămâna 17-21 iunie se va desfăşura prima activitate de mare amploare din cadrul instrucţiei de vară, un exerciţiu de comandament şi stat major al Armatei de forţe aeriene şi apărare antiaeriană din RM Sud. Acesta va avea şi o componentă practică semnificativă, peste 100 de aeronave de toate categoriile desfăşurând activităţi pe cinci aerodromuri şi în mai multe poligoane din întreaga regiune.