Federaţia Rusă - Jurnal militar la flancul de est al NATO (30 iulie - 12 august 2019)
Monitorul Apărării şi SecurităţiiSituaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN). Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) a încetat de facto pe 2 august 2019, după retragerea formală a SUA. În context, preşedintele Vladimir Putin a cerut Ministerului rus al Apărării să ia în calcul dezvoltarea de sisteme de armament care să contracareze o posibilă dislocare, în apropierea frontierelor Rusiei, de arme care au făcut subiectul INF, de către SUA şi aliaţii săi din NATO. • Rusia a continuat transporturile de materiale destinate operaţiunilor umanitare pe care le desfăşoară în regiunea Idlib din Siria.• Primul acord de încetare a focului în estul Ucrainei, semnat sub administraţia Zelenski, a fost încălcat de separatişti. • Activităţile militare se menţin la un nivel ridicat în Regiunea Militară Sud, cu exerciţii de comandament şi stat major, cu trupe în teren, desfăşurate de două armate de arme întrunite şi o armată de forţe aeriene şi de apărare antiaeriană.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Zboruri de cercetare
• Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, forţele aeriene ale NATO au continuat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă s-au înregistrat 29 de zboruri (17 cu aeronave cu echipaj uman, 12 cu aeronave fără pilot).
• Conform unei surse de monitorizare independente, ”Plane Radar”, pe 6 şi 7 august 2019 un avion de patrulare antisubmarin Breguet Atlantique ATL2, aparţinând Forţelor Navale franceze, a efectuat două zboruri de cercetare, în zona podului de peste Strâmtoarea Kerci, fără a intra în spaţiul aerian rus.
Dacă se confirmă, acest zbor poate sugera intenţia Franţei de a contribui activ la culegerea de informaţii privind situaţia din zona Strâmtorii Kerci, pentru a asigura a decizie la nivelul statelor occidentale, decizie ce a fost cerută, în mod repetat, de către liderii de la Kiev.
Prezenţa navală
Pe 8 august 2019, distrugătorul american ”USS Porter” (DDG-78), din clasa Arleigh Burke, a intrat în Marea Neagră, unde urmează să execute exerciţii comune cu forţele navale din statele membre NATO şi partenere. Pe 9 august 2019, nava a fost semnalată în portul bulgar Varna, iar pe 12 august a intrat în portul Constanţa, urmând să participe la festivităţile organizate de Ziua Marinei (15 august 2019).
Distrugătorul ”USS Porter” dispune de sistemul Aegis (compatibil cu sistemul Aegis Ashore de la Deveselu), face parte din Flota a 6-a a SUA şi este dislocat la Baza Navală Rota (Spania). ”USS Porter” este monitorizat permanent de distrugătorul rus ”Smetlivîi” şi de mijloacele de cercetare electronică şi aviaţia navală din cadrul Flotei Ruse a Mării Negre (FRMN).
Exerciţii
Pe 9 august 2019 a luat sfârşit exerciţiul ”Agile Spirit 2019”, organizat în comun de Ministerul georgian al Apărării şi Comandamentul European al SUA (USEUCOM).
La exerciţiu au participat peste 3.000 de militari din 14 state membre NATO (printre care şi România) şi partenere. În replică, Federaţia Rusă a desfăşurat exerciţii de comandament şi stat major, cu trupe în teren, dislocate de la două armate de arme întrunite.
Evoluţii regionale semnificative
Turcia
Pe 12 august 2019, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că al doilea divizion de sisteme antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumph” va fi livrat părţii turce în lunile august sau septembrie. Hulusi a mai afirmat că, în contextul încetării tratatului INF, nevoia Turciei de a cumpăra sisteme S-400 este cu atât mai stringentă.
Contractul presupune livrarea a patru divizioane de rachete, până în aprilie 2020 (un divizion dispune, de regulă, de opt lansatoare mobile, cu 32 de rachete şi un punct de comandă mobil).
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.
Sumar:
• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au crescut în intensitate. Două armate de arme întrunite au desfăşurat exerciţii de comandament şi stat major, marcate cu trupe în teren, executând exerciţii tactice cu trageri de luptă. Ulterior, armata de forţe aeriene şi de apărare antiaeriană a început un exerciţiu complex, aflat încă în desfăşurare. O bună parte din acvatoriul Mării Negre a fost notificată şi închisă pentru exerciţii desfăşurate de nave ale FRMN.
• În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a situat pe aceleaşi coordonate. Un prim acord de încetare a focului, semnat sub noua administraţie de la Kiev, a fost încălcat de separatişti. Acest lucru l-a făcut pe preşedintele Zelenski să îl contacteze imediat, telefonic, pe omologul său rus. Totodată, preşedintele ucrainean a adus în discuţie posibila lărgire a formatului Normandia, pentru a include SUA şi Marea Britanie.
• În Siria, insurgenţii au continuat să execute atacuri cu drone asupra poziţiilor ruseşti din provincia Latakia. Au continuat transporturile de materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria).
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate încălcări ale acordului de încetare a focului de către separatişti. Deocamdată, forţele de securitate ucrainene respectă ordinul preşedintelui de a se conforma acordului, primul semnat (pe 21 iulie 2019) sub administraţia Zelenski, ripostând strict la atacuri doar în scop de autoapărare.
• Pe 6 august 2019, patru militari ucraineni au fost ucişi într-un atac cu armament de artilerie şi antitanc asupra poziţiilor guvernamentale de lângă Pavlopil. Această acţiune a inflamat opinia publică ucraineană, dar preşedintele Zelenski a manifestat reţinere, lucru apreciat de partenerii occidentali.
Pe 7 august 2019, Zelenski a avut o convorbire telefonică cu omologul rus, Vladimir Putin, în care i-a cerut acestuia să-şi folosească influenţa asupra liderilor separatişti din Donbas, pentru a pune capăt violenţelor. Ulterior, Zelenski a cerut reunirea de urgenţă a liderilor statelor din formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania) şi a adus în discuţie posibilitatea extinderii acestui for cu SUA şi Marea Britanie, state ai căror lideri, în opinia sa, ar putea pune o presiune mai mare pe Vladimir Putin, pentru a determina încetarea completă a ostilităţilor în estul Ucrainei.
• În perioada 29 iulie-4 august 2019, componente ale Brigăzii 10 aviaţie navală din cadrul Forţelor Navale ucrainene, au desfăşurat un exerciţiu de luptă antisubmarin, într-un raion maritim situat la sud-vest de Nikolaiev (Golful Dniprovska), la care au participat elicoptere Ka-27 şi Mi-14, precum şi avioane An-26.
Brigada 10 este singura unitate de aviaţie navală ucraineană şi este dislocată la Nikolaiev. Anterior a fost dislocată în Crimeea (la Saki), iar în timpul evenimentelor din 2014 a reuşit să redisloce o parte din platformele aeriene pe aerodromuri din adâncime, celelalte, multe neoperative, fiind capturate de forţele ruse. În prezent, brigada dispune, ca elemente luptătoare, de două aeronave de patrulare antisubmarin Be-12, patru elicoptere antisubmarin Ka-27 şi patru elicoptere antisubmarin Mi-14. Suplimentar, trei aeronave de transport An-26 pot fi echipate pentru executarea de misiuni antisubmarin.
Siria
Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 8,4 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.
Atacuri asupra Bazei aeriene Hmeymim. Insurgenţii sirieni au continuat atacurile cu drone asupra bazei ruseşti Hmeymim, Latakia. Pe 11 august 2019, forţele ruseşti au informat că au doborât şase drone care se apropiau de bază. Totodată, militarii ruşi au raportat o concentrare neobişnuită de forţe în regiunea Idlib.
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN
În perioada de referinţă, prezenţa navelor pe mare a fost redusă. Deşi au fost notificate mai multe raioane maritime la sud şi vest de Crimeea şi în nord-estul Mării Negre, deocamdată nu au fost semnalate acţiuni ale navelor FRMN.
• Pe 8 august 2019, corveta ”Muromets” a executat trageri de artilerie, în raioanele maritime notificate. Totodată, nava a executat un exerciţiu de apărare antiaeriană, rolul adversarului fiind jucat de o aeronavă Su-24.
”Muromets” este o navă antisubmarin din clasa Grisha III, pe care NATO o cataloghează drept corvetă. Dispune de o varietate de arme antisubmarin (două lansatoare de rachete RBU-6000, două tuburi lans-torpile calibru 533 mm şi 12 încărcături explozive de adâncime).
• Pe 12 august 2019, unităţile de apărare de coastă înzestrate cu sistemele Bastion au executat un exerciţiu tactic, care a inclus lansări electronice de rachete, împotriva unei grupări navale a adversarului convenţional.
Alte activităţi de pregătire
Exerciţii tactice
• Au continuat exerciţiile de comandament şi stat major, cu trupe în teren, desfăşurate de Armata 49 arme întrunite şi Armata 58 arme întrunite. Exerciţiile au început pe 25 iulie şi au luat sfârşit pe 9 august, odată cu încheierea exerciţiului ”Agile Spirit 2019”, din Georgia. Partea practică a exerciţiilor a constat în exerciţii tactice cu trageri de luptă, la nivel de companie, cu dublă partidă, desfăşurate de brigăzile de infanterie moto.
• În perioada 6-16 august 2019, Armata 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană/RM Sud, desfăşoară un exerciţiu de comandament şi stat major cu trageri de luptă, condus de şeful Statului Major al RM Sud, generalul-locotenent Serghei Kuzovlev. Exerciţiul are o amploare deosebită, se desfăşoară în întreaga zonă de responsabilitate a RM Sud şi implică şi unităţile aeriene şi de apărare antiaeriană aparţinând celorlalte categorii de forţe. Scenariul exerciţiului prevede două etape: respingerea atacurilor iniţiale ale adversarului aerian, retragerea aviaţiei de sub atacul adversarului şi redislocarea pe aerodromuri de rezervă, dispuse în adâncime; executarea atacurilor cu rachete asupra adversarului aerian şi contraatacul vizând grupările aeronavale ale adversarului, aflate în Marea Neagră. Până în prezent s-au desfăşurat următoarele activităţi:
• în perioada 1-5 august 2019, forţele de apărare antiaeriană din compunerea armatelor de arme întrunite, FRMN şi Flotilei din Marea Caspică (FRMC) au fost dislocate în poligoanele Kapustin Iar şi Aşuluk din Regiunea Astrahan. În acelaşi scop, au fost dislocate şi forţele de apărare antiaeriană ruse din Abhazia şi Armenia;
• pe 6 august 2019, toate structurile de apărare antiaeriană şi parte din forţele aeriene din RM Sud au desfăşurat un exerciţiu complex de respingere a unui atac aerian executat de adversarul convenţional. La exerciţiu au participat sisteme antiaeriene S-400, S-300 şi Pantsir-S1, precum şi aeronave Su-30 şi Su-27. Rolul adversarului a fost jucat de aeronave Su-30 şi Su-34. Pe 7 august 2019, bombardiere Su-24M au desfăşurat un exerciţiu tactic de zbor, care a inclus lansări de rachete şi bombe asupra unor grupări terestre ale adversarului convenţional. Pe 8 august 2019, aeronavele din unităţile de aviaţie dislocate în Crimeea, Krasnodar şi Rostov au început pregătirile pentru redislocarea pe aerodromuri din adâncime, în estul RM Sud (Astrahan, Stavropol şi Osetia de Nord), pentru a constitui o grupare de aviaţie (de cca 300 de aeronave, potrivit organizatorilor). Aceste trei activităţi au făcut parte, foarte probabil, din prima etapă a exerciţiului;
• pe 13 august 2019, s-au desfăşurat activităţi care marchează, probabil, începutul etapei a doua a exerciţiului. 20 de bombardiere Su-24M au lansat cca 100 de rachete şi mai multe tone de bombe nedirijate, în poligoanele Kapustin Yar şi Aşuluk, pe baza coordonatelor transmise de aeronave de cercetare Su-24MR.
• În perioada următoare sunt de aşteptat secvenţe acţionale care să includă folosirea tuturor categoriilor de aeronave, într-un contraatac concentrat asupra inamicului aero-naval şi terestru. Foarte probabil, vom asista la acţiuni desfăşurate în poligoane navale din estul Mării Negre, implicarea în exerciţiu inclusiv a unor platforme navale din cadrul FRMN nefiind exclusă.
Arme şi tehnologii militare noi
Primul zbor al dronei grele de atac Okhotnik / Vânătorul. Pe 3 august 2019, prototipul aeronavei de luptă fără pilot Sukhoi S-70 Okhotnik-B (Hunter-B) a efectuat primul zbor la Centrul de teste de zbor ”Valeri Cikalov” (Akhtubinsk, 292 kilometri nord de Astrahan). Aeronava a evoluat 20 de minute deasupra aerodromului, la o altitudine de cca 600 de metri, filmul zborului fiind ulterior postat de Ministerul rus al Apărării, pe pagina sa de twitter, pe 7 august 2019.
Acesta poate fi considerat primul zbor real al dronei, zborul de testare anterior, în mai 2019, fiind de doar câţiva metri deasupra pistei de decolare-aterizare. Designul dronei este de tip aripă zburătoare (foarte asemănător aeronavei americane B-2 Spirit). Include tehnologie stealth, fiind construită din materiale compozite şi încorporând multe tehnologii observate anterior pe aeronava de vânătoare Su-57 (aflată tot în faza de teste). Drona are o greutate de 20 de tone, o viteză maximă de 1.000 de kilometri pe oră şi poate lua o încărcătură internă de până la două tone de muniţii (se speculează că drona ar urma să transporte inclusiv rachete hipersonice). Potrivit unor experţi militari, drona ar urma să fie utilizată în tandem cu aeronava de vânătoare Su-57, fiind controlată de către pilotul acestuia.
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
• Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în Siria şi estul Ucrainei.
• Vizita preşedintelui Putin în Franţa, pe 19 august 2019, ar putea aduce unele clarificări în evoluţiile din Donbas. Situaţia din estul Ucrainei este pe agenda de lucru, fiind de aşteptat ca preşedintele Macron să insiste pentru o reuniune, cât mai urgent, a liderilor statelor din formatul Normandia.
• Activitatea militară în RM SUD va continua să se situeze la un nivel ridicat, pe fondul continuării exerciţiului complex de apărare aeriană. Totodată, pe fondul prezenţei unui distrugător american în Marea Neagră, este de aşteptat intensificarea activităţii forţelor navale din cadrul FRMN.
