12 septembrie 2019

Federaţia rusă - Jurnal militar la flancul de est al NATO (27 august – 09 septembrie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Situaţia de securitate s-a menţinut stabilă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN). Activităţile militare s-au intensificat în raport cu perioada anterioară de referinţă. În plan politico-militar, Rusia a anunţat ambiţioase proiecte comune cu India şi vânzări de armament către Delhi de nu mai puţin de 14,5 miliarde de dolari (incluzând complexele de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400). După eşecul prelungirii Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), Rusia a anunţat că îşi pune speranţe într-o potenţială extindere a altui tratat strategic important, New START (Strategic Arms Reduction Treaty), care expiră în anul 2021.

Sursă foto: Mediafax

Rusia a continuat transporturile de materiale destinate operaţiunilor umanitare pe care le desfăşoară în regiunea Idlib din Siria.

Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei a continuat să fie încălcat de separatişti. În plan politic, schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina poate fi considerat o primă reuşită a noii administraţii de la Kiev.

Activităţile militare au crescut în intensitate în Regiunea Militară Sud, pe fondul desfăşurării unui amplu exerciţiu de comandament şi stat major.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

• Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, forţele aeriene ale NATO au continuat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia, în perioada de referinţă fiind înregistrate 31 de zboruri.

Evoluţii regionale semnificative

Turcia

Pe 27 august 2019, Federaţia Rusă a început a doua etapă din procesul de livrare către Turcia a componentelor sistemelor de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumph”. Totodată, pe 1 septembrie 2019, primul contingent de militari turci care va deservi sistemul a sosit în oraşul rusesc Gatchina. Militarii turci vor rămâne în Rusia până în ianuarie 2020, pentru a completa instructajul specific.

Într-o primă etapă, între 12-25 iulie 2019, Rusia a transportat către Turcia, pe cale aeriană, cu aeronave de transport strategic IL-76 MD, primul divizion de rachete S-400. A doua etapă se va încheia în luna septembrie. Ultimele sisteme sunt planificate pentru livrare în aprilie 2020. Mai mult decât atât, Turcia ia în calcul inclusiv achiziţionarea de aeronave Su-35 şi Su-57, potrivit unei declaraţii a preşedintelui Erdogan, care s-a aflat în vizită oficială la Moscova, pe 27 august 2019.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

  • Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au crescut în intensitate, în contextul desfăşurării unui exerciţiu de amploare, condus de însuşi comandantul Regiunii Militare (RM) Sud.

  • În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului.

  • Au continuat transporturile de materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria).

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi încălcări ale acordului de încetare a focului de către separatişti. Media incidentelor provocate de separatişti s-a ridicat la peste 10 pe zi şi au fost înregistraţi morţi şi răniţi de partea forţelor guvernamentale ucrainene.

• Pe 7 septembrie 2019 a avut loc un schimb reciproc de prizonieri (35 / 35) între Rusia şi Ucraina. Moscova a eliberat şi cei 24 de marinari reţinuţi în noiembrie 2018 în Strâmtoarea Kerci şi a primit la schimb mai multe persoane reţinute de Kiev, pentru implicarea în acţiunile separatiste din estul Ucrainei.

Deocamdată, eforturile diplomatice ale administraţiei Zelenski par să dea roade, în comparaţie cu acţiunile regimului anterior, al lui Petro Poroshenko, cu care Vladimir Putin a refuzat din start să negocieze.

Exerciţiul naval româno-ucrainean Riverine 2019. În perioada 4-6 septembrie 2019 s-a desfăşurat, în bazinul Dunării şi în zona maritimă, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, exerciţiul bilateral Riverine-2019. Exerciţiul a avut ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor fluviale ale celor două ţări, pentru asigurarea securităţii în zona fluvial-maritimă. Partea ucraineană a fost reprezentată de două vedete purtătoare de artilerie, trei vedete rapide de patrulare, o navă de comandament şi un elicopter. România a participat cu două vedete blindate fluviale, două vedete fluviale, un remorcher fluvial şi un elicopter Puma naval.

Siria

Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 11 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

Investiţii ruseşti în infrastructura siriană. Potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, Rusia intenţionează să investească în refacerea infrastructurii aeroportuare (Baza Aeriană Hmeimim - Latakia) şi navale (Baza Navală - Tartus) din bazele pe care le operează în prezent în vestul Siriei.

Rusia intenţionează să rămână în Siria pe termen lung şi să folosească bazele militare siriene ca avanposturi pentru proiecţia forţei în Marea Mediterană. În iunie 2019, Parlamentul sirian a aprobat concesionarea Bazei Navale Tartus către Rusia, pentru o perioadă de 49 de ani.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

• În perioada 27-31 august 2019 s-a desfăşurat un exerciţiu de comandament şi stat major, condus de comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov. Activităţile practice au avut loc în acvatoriul Mării Negre şi în şase poligoane de instrucţie din Crimeea, Ţinutul Krasnodar şi Regiunile Rostov şi Volgograd. La exerciţiu au participat cca. 8000 de militari, peste 200 de unităţi de tehnică militară, 30 de avioane şi elicoptere şi 10 nave de luptă şi auxiliare ale FRMN.

• Forţele terestre (cca 5000 de militari) au desfăşurat 13 exerciţii tactice de luptă la nivel de companie.

• Forţele navale (2000 de infanterişti marini şi 10 nave de luptă şi auxiliare, printre care fregatele ”Amiral Grigorovici” şi ”Amiral Makarov” şi mai multe nave mari de desant) au desfăşurat un exerciţiu în poligonul Opuk, din Crimeea. Scenariul a vizat cucerirea şi menţinerea unui cap de pod de către subunităţile de infanterie marină, sprijinite de focul navelor de suprafaţă şi de aviaţia navală.

• Forţele aeriene au executat acţiuni în sprijinul forţelor terestre şi navale. 20 de elicoptere Mi-8AMTŞ ale Armatei 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană au asigurat transportul unor subunităţi de desant aerian în poligonul Opuk din Crimeea. Aviaţia operativ-tactică a RM Sud (15 aeronave de vânătoare, de bombardament şi de asalt Su-30SM, Su-34, Su-24M şi Su-25) a executat un exerciţiu tactic de atac la sol, vizând formaţiile de marş ale adversarului convenţional. Avioane multirol Su-30SM ale Aviaţiei navale a FRMN au desfăşurat misiuni de căutare şi distrugere a unui detaşament de nave al adversarului convenţional.

• Pe 2 septembrie 2019, complexele de rachete şi artilerie antiaeriană Pantsir din cadrul trupelor de apărare de coastă ale FRMN, dislocate în Crimeea, au desfăşurat un exerciţiu de descoperire şi distrugere a rachetelor de croazieră.

Alte activităţi de pregătire

Exerciţii tactice

• Pe 2 septembrie 2019, aeronave de asalt Su-25SM3 au desfăşurat un exerciţiu tactic, într-un poligon din Ţinutul Krasnodar, executând lansări de rachete nedirijate şi bombe asupra unor ţinte imitând coloane de tehnică blindată ale adversarului convenţional.

• Pe 3 septembrie 2019, s-a desfăşurat un exerciţiu de apărare antiaeriană, în zona Kuban, cu participarea unor complexe de rachete antiaeriene Buk-M2 şi S-300PS. Inamicul aerian a fost marcat de avioane de vânătoare Su-30SM, avioane de asalt Su-25SM şi elicoptere de transport şi luptă Mi-8AMTŞ.

• Pe 6 septembrie 2019, 10 bombardiere de front Su-24M şi avioane de vânătoare multirol Su-30SM au desfăşurat exerciţii tactice de luptă în poligonul Opuk din Crimeea. Scenariul a inclus lansări de rachete nedirijate şi bombe de aviaţie asupra unor ţinte imitând poziţii de tragere de artilerie şi puncte de sprijin de pluton şi companie.

• Începând cu 9 septembrie 2019, trupele de artilerie din cadrul RM Sud (peste 10000 de militari şi 3000 de sisteme de luptă) desfăşoară tabăra de instrucţie de vară, cu durata de patru săptămâni, în 30 de poligoane din zona de responsabilitate a RM Sud. Pe timpul taberei sunt planificate peste 250 de exerciţii tactice cu trageri de luptă, la nivel de baterie şi divizion.

Arme şi tehnologii militare noi

Dragorul ”Ivan Antonov” a sosit la Sevastopol. Pe 7 septembrie 2019, dragorul ”Ivan Antonov” a sosit în portul Sevastopol. Nava intrase în compunerea FRMN în ianuarie 2019 şi rămăsese la Sankt Petersburg, unde s-a instruit în cadrul Flotei Ruse din Marea Baltică.

Ivan Antonov” este al treilea dragor din clasa Alexandrit (Proiect 12700). Are corpul din fibră de sticlă, un deplasament de 700 de tone şi un echipaj de 44 de marinari. Dispune de mai multe tipuri de drage mecanice şi magnetice şi de roboţi autonomi care pot acţiona, la suprafaţă sau sub apă, pentru detectarea şi distrugerea minelor maritime.

Noile port-elicoptere ruseşti vor fi construite în Crimeea. Potrivit unor surse din industria navală, primele nave port-elicoptere din Marina rusă vor fi construite la Şantierul naval Zaliv, din Kerci, în Crimeea. Construcţia ar urma să înceapă în luna mai a anului viitor, iar prima navă de acest tip ar trebui să fie livrată Forţelor Navale ruse cel târziu în anul 2027.

Navele ar urma să aibă un deplasament de cca. 15.000 de tone şi să transporte cel puţin 10 elicoptere de diferite tipuri. Rusia nu dispune de astfel de nave şi intenţiona achiziţionarea din Franţa a două port-elicoptere din clasa Mistral, pentru care semnase contractul şi efectuase plata, livrarea trebuind să aibă loc în anul 2015. Evenimentele din Crimeea şi estul Ucrainei au determinat însă Franţa să anuleze unilateral contractul, iar prima navă care era destinată Rusiei a fost deja redirecţionată către Egipt.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

  • Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în Siria şi estul Ucrainei.

  • Activitatea militară în RM SUD se va situa la un nivel ridicat, pe fondul începerii taberelor de instrucţie pentru toate categoriile de forţe şi genuri de armă, care se desfăşoară în mod tradiţional la sfârşitul verii.

  • A doua decadă a lunii septembrie va fi marcată de desfăşurarea celor mai importante exerciţii din acest an. Exerciţiul operativ-strategic ”Centru-2019” se desfăşoară în regiunea Orenburg, în perioada 9-23 septembrie 2019 şi va avea o participare semnificativă, cca 130000 de militari (inclusiv participare internaţională numeroasă, printre statele invitate figurând China şi India). Exerciţiul comun ruso-bielorus ”Union Shield-2019” se desfăşoară în apropiere de frontierele Letoniei, în perioada 13-19 septembrie 2019, cu participarea a cca 12000 de militari ruşi şi bieloruşi. Aceste importante desfăşurări de forţe, aproape de frontiera de est a NATO, sunt de natură să contribuie la tensionarea situaţiei de securitate în regiune.