11 octombrie 2019

Federaţia Rusă - Jurnal militar la flancul de est al NATO (25 septembrie - 7 octombrie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Pe scurt …• Situaţia de securitate s-a menţinut stabilă în Regiunea Extinsă a Mării Negre, nivelul activităţilor militare scăzând în intensitate.• Preşedintele Vladimir Putin a acuzat SUA că au lucrat timp de mai mulţi ani la dezvoltarea unei rachete ale cărei caracteristici ar fi violat Tratatul INF. Totodată, pe fondul evident al întăririi recente a cooperării militare ruso-chineze, Putin a anunţat, pe 3 octombrie 2019, intenţia Rusiei de a sprijini China în dezvoltarea unui sistem naţional de avertizare timpurie împotriva atacurilor cu rachete balistice, după modelul celui implementat de Moscova.

Sursă foto: Mediafax

• Un prim draft al bugetului pentru anul 2020 (şi, în perspectivă, pentru 2021-2022) relevă o creştere a cheltuielilor Moscovei pentru apărare, în termeni reali (de la 47,7 mld. USD în anul 2020 la 51,3 mld. USD în 2022).

• În timp ce SUA contemplă retragerea din Tratatul Open Skies, Rusia continuă testele cu rachetele nucleare intercontinentale Topol-M, dar şi acţiunile ambiţioase de proiecţie a forţei navale. O grupare din Flota din Pacific a plecat într-un voiaj de trei luni în zona Asia, în timp ce o altă grupare navală, dar din Flota Mării Baltice, întreprinde un marş de peste 7.000 de mile marine, pentru a participa la un exerciţiu ce se desfăşoară în India, în luna decembrie a acestui an.

• Rusia a continuat transporturile de materiale destinate operaţiunilor umanitare pe care le desfăşoară în regiunea Idlib din Siria. În regiunile gestionate de Rusia în Siria nu s-au înregistrat evenimente semnificative de natură militară.

• Moscova pare să întârzie organizarea unei reuniuni Normandia la nivel de şefi de stat, condiţionând-o de cerinţe suplimentare pentru Kiev. În teren, continuă încălcarea acordurilor de încetare a focului dar se fac mici progrese în procesul de dezangajare a forţelor.

• Activităţile militare ale forţelor terestre şi aeriene din Regiunea Militară Sud s-au situat la un nivel scăzut, dar prezenţa navelor din Flota Rusă a Mării Negre pe mare a crescut în raport cu perioada anterioară.

 

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

• Ziarul oficial al Ministerului rus al Apărării a continuat să informeze despre activităţile de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO în zonele de frontieră cu Rusia, în perioada de referinţă fiind raportate 42 de zboruri. Informaţia a fost confirmată, parţial, şi de surse independente occidentale, care au informat punctual despre zborurile executate pe 27 septembrie 2019 (un avion de cercetare radioelectronică RC-135U, zbor de cercetare în zona Crimeea; o aeronavă fără pilot RQ-41 Global Hawk, zbor de-a lungul liniei de separaţie din Donbas şi în apropierea frontierelor de est şi nord-est ale Ucrainei cu Rusia) şi pe 28 septembrie 2019 (două avioane de patrulare P-8A Poseidon şi EP-3E Orion, zboruri de cercetare în zona Peninsulei Crimeea şi Ţinutului Krasnodar).

 

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) se menţin la un nivel obişnuit pentru această perioadă a anului. S-a constatat o prezenţă mai consistentă a navelor Flotei Ruse a Mării Negre (FRMN) pe mare, în special pentru executarea de exerciţii de luptă antisubmarin. În Regiunea Militară Sud au început activităţile de verificare a nivelului de instrucţie, specifice acestei perioade a anului.

• În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului.

• Au continuat transporturile de materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria).

 

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

În estul Ucrainei Situaţia s-a menţionat tensionată. Potrivit unui raport al OSCE din 30 septembrie 2019, în perioada 23-29 septembrie 2019 s-au înregistrat 9.650 de situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului, cu o medie de cca. 886 de incidente pe zi.

• Au apărut detalii privind planul de dezangajare a forţelor propus de Statul Major General ucrainean. Acesta nu aduce mari modificări în raport cu cele stabilite prin acordurile de la Minsk şi prevede, în principiu, retragerea forţelor de către ambele părţi la un kilometru în adâncime faţă de poziţiile ocupate în prezent. Acest lucru ar urma să se întâmple numai după ce timp de şapte zile consecutive nu s-a înregistrat nicio situaţie de încălcare a acordului de încetare a focului, OSCE urmând să monitorizeze respectarea acestei cerinţe.

Momentan, forţele guvernamentale şi separatiştii s-au retras din Luganskaia, loc în care s-a şi construit un pod temporar (la Stanitsia Luganska), care permite reluarea, după mult timp, a  traficului de persoane şi auto (dar cu restricţii) între Donbas şi restul Ucrainei. Preşedintele Zelenski a declarat, pe 1 octombrie 2019, că următoarea etapă va fi retragerea din celelalte două zone (Zolotoie şi Petrovskoie), stabilite prin acordurile de la Minsk şi renegociate recent de Grupul Trilateral de Contact. Deocamdată, însă, separatiştii nu par să fie de acord cu acest lucru, fiind raportate noi incidente chiar în aceste zone.

 • Potrivit reprezentantului rus la OSCE, Alexander Lukashevich, Moscova nu apreciază necesară o reuniune în formatul Normandia la nivel de şefi de stat dacă nu sunt îndeplinite în prealabil două condiţii: dezangajarea forţelor din Zolotoie şi Petrovskoie şi includerea în legislaţia ucraineană referitoare la Donbas a ”Formulei Steinmeier”.

Deocamdată, dezangajarea din cele două zone nu este posibilă chiar din cauza incidentelor provocate de separatiştii susţinuţi de ruşi. În ceea ce priveşte ”Formula Steinmeier”, aceasta  prevede, în esenţă, organizarea de alegeri libere în Donbas, pe baza cărora regiunea să capete un regim special de cvasi-autonomie. Este interesant că ucrainenii, deşi au acceptat în trecut acest plan, ulterior au retractat, considerând că în felul acesta probabilitatea ca regiunea să nu mai revină la Ucraina ar creşte şi mai mult.

 

Siria

Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 21 de tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi. În plan militar, nu au fost raportate acţiuni militare semnificative în zonele gestionate de ruşi. În contextul în care Turcia intenţionează declanşarea unilaterală a unei operaţii militare în nordul Siriei, este posibil să asistăm în perioada următoare la negocieri diplomatice şi eforturi militare de coordonare între Ankara şi Moscova.

 

Rotiri în cadrul Grupării Navale Operative Ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 04 octombrie 2019, fregata ”Pitlivi” din FRMN a fost raportată în tranzit prin strâmtorile turceşti, iar pe 05 octombrie 2019 nava a fost semnalată la Sevastopol. ”Pitlivi”, care se afla în Marea Mediterană din 13 iulie 2019, a fost înlocuită în cadrul GNORM cu fregata ”Amiral Makarov”.

Este posibil ca viceamiralul Igor Osipov, comandantul FRMN, să fi revenit la Sevastopol la bordul fregatei ”Pitlivi”. Acesta se afla la bordul fregatei ”Amiral Makarov”, intrată în Marea Mediterană pe 23 septembrie 2019.

În prezent, GNORM este compusă din cinci nave de luptă de suprafaţă (crucişătorul ”Mareşal Ustinov”/Flota de Nord; fregata ”Amiral Makarov”/FRMN; nava mică purtătoare de rachete ”Veliki Ustiug”/Flotila din Marea Caspică; nava de cercetare electronică ”Kildin”/FRMN; dragorul maritim ”Kovroveţ”/FRMN) şi două submarine (”Stari Oskol” şi ”Krasnodar”, ambele din FRMN), precum şi un număr (necunoscut) de nave auxiliare.

 

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

• În perioada 25-26 septembrie 2019, submarinul ”Kolpino” a executat exerciţii specifice, fiind asistat de o grupare navală de nave de suprafaţă, de luptă şi auxiliare. Pe 25 septembrie,  submarinul a efectuat un exerciţiu de scufundare, iar pe 26 septembrie a fost subiectul unui exerciţiu de căutare şi salvare. La exerciţii au participat, printre altele, corvetele ”Kasimov” şi ”Muromets”, nava de salvare ”Kommuna” şi remorcherul de salvare SBS-739.

• Pe 29 septembrie 2019, corveta ”Kasimov” a executat trageri de artilerie, în poligoane din acvatoriul Mării Negre.

”Kasimov” este o navă antisubmarin mai veche, din clasa Grisha, intrată în serviciu în 1986. Este specializată în lupta antisubmarin, dispunând de torpile, bombe şi încărcături de adâncime. Ca armament de artilerie, dispune de un tun cal. 76 mm AK-176 şi de un tun cu cadenţă rapidă (tip CIWS/Close In Weapon System) cal. 30 mm AK-630.

• Pe 30 septembrie 2019, Brigada 810 infanterie marină a FRMN a desfăşurat un exerciţiu de desant aerian, la care au participat cca. 300 de militari din cadrul batalionului specializat de desant-asalt.

De regulă, exerciţiile constau în paraşutări de la înălţime medie şi mică (300-800 de metri), uneori debarcări din elicopter, regruparea, executarea marşului şi, când exerciţiul este de o complexitate mai ridicată, executarea unei misiuni tactice punctuale specifice desantului (cucerirea şi menţinerea unui aerodrom, atacul unui punct de comandă, poziţie de tragere sau formaţiune logistică etc.).

• În perioada 07-11 octombrie 2019 se desfăşoară, în poligoanele notificate din acvatoriul Mării Negre, un exerciţiu anti-submarin la care participă submarinul ”Kolpino” şi o grupare de 10 nave de suprafaţă, de luptă (fregata ”Amiral Essen” şi corvetele ”Kasimov” şi ”Suzdaleţ”) şi auxiliare.

 

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud

• În cadrul taberei de instrucţie a trupelor de artilerie (desfăşurată pe durata întregii luni septembrie), pe 25 septembrie 2019 s-au desfăşurat trageri de artilerie, în 12 poligoane din RM Sud, la care au participat peste 13.000 de militari, aceştia operând toate sistemele de artilerie din organică (tunuri autopropulsate şi tractate, obuziere, aruncătoare, lansatoare multiple de proiectile reactive).

• În perioada 01-04 octombrie 2019, Brigada 56 asalt-aerian (dislocată la Kamishin) a executat un exerciţiu tactic de desant aerian, de nivel brigadă, la care au participat peste 2.000 de paraşutişti şi cca 100 de vehicule de luptă.

Brigada 56 face parte din Trupele Aeropurtate, fiind una din cele trei mari unităţi de desant aerian care au în înzestrare tancuri (T-72B3). Scenariul exerciţiului a prevăzut marşul de la Kamishin la Engels, îmbarcarea pe aerodromul Engels în 8 aeronave de transport Il-76MD, zborul pe traiect şi paraşutarea într-un raion din zona Ostrovskaia (în apropiere de Volgograd). Ulterior, paraşutiştii au executat o misiune clasică de cucerire şi menţinere a unui aerodrom pentru forţele de angajare ulterioară.

• Pe 2 octombrie 2019, subunităţile de artilerie din cadrul Bazei militare 7 ruse (Abhazia) au desfăşurat mai multe exerciţii cu trageri de luptă, inclusiv pe timp de noapte, cu participarea a cca. 500 de militari şi 100 de sisteme de artilerie (tunuri autopropulsate cal. 152 mm 2S3 Akatsia, obuziere cal. 122 mm D-30, lansatoare multiple de proiectile reactive cal. 122 mm Grad).

• Pe 07 octombrie 2019, a început activitatea de verificare a nivelului de instrucţie la sfârşitul anului 2019, la nivelul RM Sud. La verificare, care se desfăşoară în 25 de poligoane şi centre de instrucţie, participă, potrivit declaraţiilor oficiale, peste 300 de unităţi militare din RM Sud. Este posibil ca verificările (pe eşaloane) să dureze toată luna octombrie. Ulterior se vor face bilanţuri şi vor începe pregătirile pentru noul an de instrucţie, care începe la 1 decembrie. În context, este posibil ca în lunile următoare să asistăm la un nivel mult mai scăzut al activităţilor militare în RM Sud. În ceea ce priveşte verificarea propriu-zisă, aceasta pare mai curând un proces formal, nivelul de instruire al trupelor fiind deja verificat în dese rânduri de către conducerea RM Sud, în cadrul multiplelor exerciţii care s-au desfăşurat cu o frecvenţă mare în vara anului 2019.

 

Piloţii din Flota de Nord se pregătesc în Crimeea

Începând cu 28 septembrie 2019, piloţii avioanelor de vânătoare MiG-29K, destinate portavionului ”Amiral Kuzneţov” din Flota de Nord, desfăşoară antrenamente specifice în Crimeea.

Deşi portavionul nu este în prezent operativ, piloţii desfăşoară activităţi de decolare şi apuntare în mod regulat. Motivul sosirii lor în Crimeea este legat de existenţa la Baza aeriană Novofedorivka (lângă oraşul Saki) a unui Complex de testare şi antrenament pentru Aviaţia navală (NITKA). Istoria acestui centru din Crimeea este controversată. În anul 2008, după criza georgiană, autorităţile ucrainene au interzis temporar piloţilor ruşi să se mai pregătească la Saki, ceea ce a generat construcţia de către ruşi a unui centru asemănător la Ieisk (pe malul Mării Azov, în Ţinutul Krasnodar). După anexarea Crimeei, în 2014, ruşii au intrat şi în posesia celui de-al doilea centru NITKA, pe care îl folosesc pentru instruirea piloţilor, cel de la Ieisk fiind utilizat în special pentru activităţi de testare.

 

Exerciţiul comun al forţelor speciale ruso-pakistaneze ”Prietenia-2019”

În perioada 02 - 11 octombrie 2019, în poligonul Molkino din Ţinutul Krasnodar (RM Sud), se desfăşoară exerciţiul comun ”Prietenia-2019” (”Friendship-2019”), la care participă cca. 100 de militari din forţele speciale pakistaneze şi un număr similar de militari ruşi din cadrul Regimentului 25 Speţnaz (din subordinea Armatei 49 arme întrunite). 

La nivel declarativ, exerciţiul îşi propune schimbul de experienţă între militarii celor două părţi, precum şi dezvoltarea şi întărirea cooperării militare bilaterale. Dintr-o perspectivă mai pragmatică, militarii pakistanezi învaţă să folosească armamentul folosit utilizat de Speţnaz, Pakistanul fiind văzut ca una dintre principalele pieţe de desfacere pentru armamentul individual rusesc.

 

Arme şi tehnologii militare noi

Noi tunuri autopropulsate şi aruncătoare pentru forţele ruseşti. Potrivit reprezentantului militar pe lângă compania Uralvagonzavod (parte a consorţiului Rosteh), general de armată Alexei Maslov, procesele de dezvoltare a tunului autopropulsat ”Floks” şi aruncătorului ”Drok” se află într-un stadiu avansat, sistemele trecând cu succes testele preliminare şi Ministerul rus al Apărării semnând deja un contract pentru producţia de serie.

”Floks” este un tun cal. 120 mm, montat pe şasiul unui vehicul blindat pe roţi Ural-4320. Floks poate fi utilizat atât prin ochire directă (utilizând toată gama existentă de muniţii cal.120 mm, la o bătaie de cca. 13 km), cât şi ca aruncător (bătaia redusă la 7 km). ”Floks” urmează să înlocuiască în armata rusă tunurile şi aruncătoarele de 120 mm tractate. ”Drok” este un aruncător cal. 82 mm, montat pe un vehicul blindat Taifun-VDV şi destinat trupelor aeropurtate, având o unitate de foc de 40 de lovituri şi o bătaie de cca. 6 km.

 

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în estul Ucrainei. În schimb, în Siria, dacă Turcia va lansa o operaţie militară în nordul acestei ţări, situaţia de securitate s-ar putea înrăutăţi dramatic, cu consecinţe greu de prevăzut.

• Activitatea militară în RM SUD se va situa la un nivel scăzut, pe fondul desfăşurării activităţilor de verificare, specifice acestui stadiu al procesului de instrucţie.