Federaţia Rusă - Jurnal militar la flancul de est al NATO (25 februarie-10 martie 2019)
Monitorul Apărării şi SecurităţiiActivităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Începând cu anul 2014, NATO a implementat, pe termen nedeterminat, o serie de măsuri de asigurare (Assurance Measures/AM) la flancul estic al Alianţei, constând în acţiuni terestre, aeriene şi navale menite să prezerve integritatea spaţiului Nord-Atlantic. În cadrul acestor măsuri sunt desfăşurate acţiuni de culegere de informaţii, îndeosebi prin cercetare şi supraveghere, folosind predominant senzori aerieni şi maritimi, misiuni de poliţie aeriană, prezenţă navală în limitele Convenţiei de la Montreux, exerciţii şi alte activităţi de instrucţie cu obiectivul creşterii interoperabilităţii.
Zboruri de cercetare
În perioada de referinţă, s-au desfăşurat 5 zboruri cu aeronave P-8A Poseidon (aeronave multirol, cu misiuni de patrulare maritimă, luptă antisubmarin şi împotriva navelor de suprafaţă) din cadrul Forţelor Navale ale SUA (câte o misiune pe 27, 28 februarie şi 6 martie, 2 misiuni pe 1 martie). De asemenea, au fost executate 2 zboruri cu aeronave de cercetare fără pilot RQ-4B-30 Global Hawk, aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA (1 şi 6 martie). Zborurile s-au desfăşurat în estul Ucrainei, zonele de coastă ale Peninsulei Crimeea şi în estul Mării Negre.
Zborurile se planifică în zonele de interes informativ (Named Area of Interest / NAI), locuri în care sunt indicii că s-ar desfăşura activităţi importante ale forţelor armate ruse. Pentru a evita incidentele inerente apropierii de frontierele aeriene, maritime şi terestre ale Federaţiei Ruse şi a minimiza riscul pentru echipajele umane ale aeronavelor, misiunile din estul Ucrainei se desfăşoară doar cu aeronave fără pilot, aeronavele Poseidon executând zboruri deasupra Mării Negre. De regulă, forţele aeriene ruse ridică în aer avioane de vânătoare care însoţesc aeronavele cu echipaj uman şi care, în multe rânduri, se comportă agresiv la adresa piloţilor NATO.
Prezenţă navală
Pe 1 martie 2019, distrugătorul ”Donald Cook” (DDG-75) din Flota a VI-a / Forţele Navale ale SUA a părăsit Marea Neagră. Nava s-a aflat în Marea Neagră în perioada 19 februarie - 1 martie 2019, în cadrul măsurilor de asigurare NATO şi ca expresie a mesajului SUA de solidaritate cu aliaţii de la Marea Neagră.
USS ”Donald Cook” este un distrugător din clasa Arleigh Burke şi a intrat în serviciu în 1998. Portul de dislocare permanentă este Baza Navală Rota (Spania). Nava este înzestrată cu sistemul de luptă Aegis BMD (apărare împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune), compatibil cu sistemul dislocat la Deveselu şi dispune de rachete de croazieră Tomahawk. Pe timpul tranzitului prin Marea Neagră, nava a fost monitorizată permanent de nave ale Flotei ruse a Mării Negre (FRMN), între care nava purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuevo” (clasa Buyan-M) şi nava de cercetare electronică ”Ivan Khurs” (clasa Yuri Ivanov).
Exerciţiul "Poseidon 2019"
În perioada 01-08 martie 2019, Forţele Navale române au găzduit exerciţiul de luptă împotriva minelor marine ”Poseidon 2019. La exerciţiu, care a fost inclus recent în programul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM), au participat peste 1300 de militari români şi străini (Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Turcia şi Ucraina), 16 nave de luptă şi cinci aeronave din Forţele Aeriene Române (două F-16, două MiG 21 LanceR şi un elicopter Puma naval). La exerciţiu au participat şi trei nave din compunerea Grupării navale permanente a NATO de luptă împotriva minelor marine (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG-2). Exerciţiul a avut caracter inter-agenţii, implicând şi structuri din cadrul Ministerului de Interne (Garda de coastă şi Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă).
Exerciţiul se desfăşoară anual, pe rând, în România şi Bulgaria şi are ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor participante, constituind în dese rânduri şi exerciţiu de certificare a navelor puse de cele două ţări la dispoziţia diferitelor grupări de forţe NATO. În prezent, NATO dispune de patru grupări permanente de nave, cu responsabilităţi stabilite pe criteriul geografic: două de suprafaţă (Standing NATO Maritime Group: SNMG-1, în nord; SNMG-2, responsabil în sud) şi două pentru luptă împotriva minelor (SNMCMG-1 în nord; SNMCMG-2 în sud). În cadrul acestor grupări, statele NATO trimit nave de luptă care se rotesc la fiecare 6 luni, pentru a îndeplini misiuni de descurajare, a contribui la cunoaşterea situaţiei maritime sau a conduce efectiv operaţii maritime. Pe 9 martie, navele din SNMCMG-2 (nava de realimentare germană ”Werra”, vânătorul de mine turcesc ”Akçakoca”, vânătorul de mine spaniol ”Tajo”) au părăsit Marea Neagră.
Turcia: exerciţiul "Mavi Vatan 2019"
În perioada 27 februarie-8 martie 2019, forţele navale turce au desfăşurat exerciţiul "Mavi Vatan 2019", la care au participat 96 de nave de suprafaţă (din care 13 fregate şi 6 corvete) şi 7 submarine. Exerciţiul s-a desfăşurat concomitent în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană şi a inclus, între 6 şi 8 martie, vizite în şapte porturi străine din şase state (România, Bulgaria, Ucraina, Federaţia Rusă, Georgia şi Cipru).
Pe lângă antrenarea echipajelor navale, prin organizarea unui exerciţiu de o asemenea amploare, care presupune o logistică impresionantă, exerciţiul a transmis mesajul politic al Ankarei că este pregătită să îşi apere interesele şi în raioane maritime din afara apelor sale teritoriale (high seas).
Exerciţiu "PASSEX" româno-turc
Pe 8 martie 2019, s-a desfăşurat un exerciţiu PASSEX (Passing Exercise) în largul portului Constanţa, cu participarea corvetei „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” (Cvt-264), a dragorului maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) din Forţele Navale române, fregatei „Yildirim” (F-243) şi vânătorului de mine „Erdek” (P-348), din Forţele Navale turce. În perioada 06-08 martie 2019, navele turceşti s-au aflat în vizită în portul Constanţa, ca parte a exerciţiului "Mavi Vatan 2019".
Exerciţiile PASSEX (engleză: passing exercise, variantă: passage exercise) se desfăşoară de către nave în scopul îmbunătăţirii tehnicilor de navigaţie apropiată, comunicării şi cooperării, având însă şi o componentă tradiţională de curtoazie navală. În cadrul Passex cele mai obişnuite proceduri de comunicaţii prin alte mijloace decât radio care se antrenează sunt: transmiterea semnalelor luminoase prin eclipsă (flashing light drills); transmiterea semnalelor prin culori (semaphore drills); transmiterea semnalelor prin folosirea pavilioanelor-saulă (flaghoist drills).
Exerciţiu PASSEX ucraineano-turc
Pe 7 martie 2019, vedeta blindată de artilerie ucraineană ”Vyshgorod” a executat un exerciţiu PASSEX cu fregata ”Barbaros (F 244) şi nava purtătoare de rachete ”Marti” (P 341) din cadrul Forţelor Navale turce. Navele turceşti s-au aflat în vizită în portul Odessa, în perioada 06-08 martie 2019, ca parte a exerciţiului "Mavi Vatan 19".
Exerciţiu PASSEX ruso-turc
Pe 8 martie 2019, nava de patrulare ”Vasili Bykov” şi dragorul ”Valentin Pikuli”, aparţinând Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim / Novorossiysk au executat exerciţii PASSEX cu corveta ”Burgazada” şi dragorul ”Akçay” / Forţele Navale turce. Cele două nave se aflaseră anterior în vizită în portul Novorossiysk, în cadrul exerciţiului "Mavi Vatan 2019".
Turcia nu renunţă la achiziţionarea sistemului S-400 Triumph
Pe 6 martie 2019, într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal 24, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia nu renunţă la achiziţionarea de sisteme antiaeriene ruseşti cu rază foarte lungă de acţiune S-400 Triumf (codificare NATO: SA-21 Growler) şi că, pe viitor, intenţionează să cumpere şi varianta S-500, aflată în dezvoltare în Federaţia Rusă. Pe 9 martie 2019, într-o intervenţie la un alt post de televiziune, Erdogan a reiterat ideea, afirmând că acest lucru nu afectează securitatea NATO şi că speră la o rezolvare amiabilă a controversei cu SUA. Anterior, Departamentul de stat american atrăsese atenţia Turciei să renunţe la această intenţie, afirmând că şi-ar putea reconsidera poziţia privind participarea turcă la programul avionului de vânătoare de generaţia a 5-a F-35.
Iniţiativa Ankarei de a achiziţiona S-400, prin semnarea, la sfârşitul anului 2017, a unui contract cu partea rusă în valoare de 2,5 miliarde de dolari SUA, a fost amplu criticată de autorităţile americane care au perceput-o ca pe o încercare a Rusiei de a submina coeziunea Alianţei nord-atlantice. S-400 este un sistem performant, dar ridică problema interoperabilităţii cu sistemele NATO, făcând cvasi-imposibilă integrarea în spaţiul aerian comun (NATO Integrated Air Defense System / NATINADS). Turcia este parte a proiectului F-35 şi a primit doar două aeronave din cele 100 contractate. Anul trecut, Congresul american a luat decizia de a suspenda temporar livrarea, prin National Defense Authorization Act, până la primirea unei evaluări de impact din partea Pentagonului.
Ucraina - transferul unui batalion de cercetare către infanteria marină
Conform unui comunicat oficial al ministerului ucrainean al Apărării, Batalionul 140 cercetare, nou înfiinţat în regiunea Kherson, va fi subordonat Comandamentului Infanteriei Marine.
Ucraina continuă să aloce resurse importante acestui gen de armă, estimând că există o ameninţare permanentă din partea Federaţiei Ruse în zonele sale de litoral. Anterior, comandantul Comandamentului Infanteriei Marine, generalul-locotenent Iuri Sodol, anunţase înfiinţarea a două noi brigăzi de infanterie marină în acest an, pe lângă Brigada 35 (dislocată la Mikolayv) şi Brigada 36 (dislocată la Dachne, 10 kilometri nord Odessa), existente în prezent.
Ucraina – arestarea fostului şef al Statului Major General
Pe 25 februarie 2019, procurorul militar şef Anatoliy Matios a anunţat că Volodymyr Zamana, şef al Statului Major General al Forţelor Armate ucrainene în perioada 2012-2014, a fost reţinut pentru înaltă trădare. Ulterior Zamana a fost reţinut pentru 30 de zile.
Lui Zamana i se impută luarea de măsuri care au diminuat capacitatea de apărare a Ucrainei, apreciindu-se că aşa-zisele sale reforme au condus în mod direct la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă. Concret, generalului i se reproşează desfiinţarea unor unităţi de apărare antiaeriană dotate cu complexe de rachete cu bătaie lungă S-300V, desfiinţarea comisariatelor militare, ceea ce a îngreunat activitatea de mobilizare din 2014, subordonarea tuturor unităţilor din Crimeea către şeful forţelor navale, deficienţă de comandă şi control care a condus la blocarea cu uşurinţă de către ruşi a forţelor terestre ucrainene din peninsulă, în timpul crizei din februarie-martie 2014.
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă
În perioada de referinţă au continuat sau sunt în curs de desfăşurare:
- activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) la parametrii obişnuiţi. Au continuat încălcările acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, deşi la o intensitate mai redusă în ultima perioadă.
- transporturile aeriene şi navale cu destinaţia Siria. Forţele navale ruse continuă să se rotească în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM).
- instrucţia pentru luptă Regiunea Militară Sud, peste 20.000 de militari din toate categoriile de forţe şi genuri de armă fiind implicaţi simultan în tabere de instrucţie şi exerciţii tactice în poligoane din întreaga regiune.
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, autorităţile de la Kiev raportând mai mulţi morţi şi răniţi în cadrul forţelor proprii. Cu toate acestea numărul situaţiilor de încălcare a acordului de încetare a focului a fost în scădere în ultima săptămână. De exemplu, de la 18 atacuri semnalate de forţele ucrainene pe 7 martie, numărul a scăzut la unul singur pe 8 martie. Tot pe 8 martie a fost semnat un nou acord de încetare a focului, care a fost încălcat de separatişti în ziua următoare, forţele ucrainene raportând două atacuri cu aruncătoare de 120 de milimetri. Totuşi, pe 10 martie 2019, acordul a fost respectat în totalitate de către ambele părţi.
Siria
Misiuni de transport.
În perioada 25 februarie - 11 martie 2019, aviaţia de transport rusă a executat un număr de 6 misiuni de transport către Siria, cu aeronave IL-76 MD, An-124 şi Tu-154M, cu decolare de pe aeroporturile Mozdok şi Cikalovski şi aterizare pe aeroportul Latakia.
Pe 28 februarie 2019, nava rusă de desant ”Azov” din Brigada 197 nave de desant / Divizia 30 nave de suprafaţă a tranzitat Strâmtoarea Bosfor, spre sud, cu destinaţia portul sirian Tartus, executând probabil o misiune de transport de personal şi materiale. Pe 10 martie 2019, nava a reintrat în Marea Neagră.
Schimbări în Gruparea navală operativă rusă din Marea Mediterană (GNORM)
Pe 1 martie 2019, fregata ”Amiral Essen” / Divizia 30 nave de suprafaţă a tranzitat Strâmtoarea Bosfor, în tranzit spre sud, cu destinaţia portul sirian Tartus, unde s-a alăturat Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM). ”Amiral Essen” a înlocuit fregata ”Amiral Makarov” / Divizia 30 nave de suprafaţă, acesta din urmă fiind raportată, pe 4 martie 2019, în Strâmtoarea Bosfor, în tranzit spre portul Sevastopol.
Ambele fregate sunt din clasa ”Amiral Grigorovich” şi au la bord complexul de rachete Kalibr. Fregata ”Amiral Makarov” s-a alăturat GNORM din 5 noiembrie 2018. GNORM este o grupare de nave de luptă pe care Federaţia Rusă şi-a propus să o menţină permanent în Marea Mediterană şi al cărei nucleu şi comandă sunt asigurate de Flota Rusă a Mării Negre (FRMN).
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse
Exerciţii notificate
În perioada de referinţă, unităţile militare din cadrul FRMN au continuat activităţile din planul anual de pregătire pentru luptă, fiind planificate exerciţii navale, misiuni de zbor, lansări de rachete şi trageri de artilerie în mai multe raioane maritime din Marea Neagră şi din Marea Azov, acestea fiind notificate conform prevederilor internaţionale prin sistemele NOTAM (Notice to Airmen) şi NTM (Notice to Mariners):
• pe 2 martie 2019, elemente din Regimentul 318 Aviaţie Mixtă au executat un exerciţiu tactic pe aerodromul Donuzlav, cu participarea elicopterelor Ka-27PL şi Mi-8, asigurarea zborului fiind făcută de personalul comenduirii de aviaţie de pe aerodrom.
• pe 9 martie 2019, dragorul ”Valentin Pikuli” a executat un exerciţiu de creare a unui culoar printr-un baraj de mine marine, pentru a asigura trecerea navei de patrulare ”Vasili Bykov”, aceasta din urmă sprijinind acţiunile dragorului cu trageri de artilerie asupra minelor.
Alte activităţi de pregătire
Tabere de instrucţie
- Începând cu 2 martie, se desfăşoară tabere de instrucţie pentru militarii din subunităţile de artilerie şi rachete antiaeriene din RM Sud.
Activitatea va dura aproximativ o lună şi se desfăşoară în poligoane din întreaga RM Sud, cu participarea a peste 3500 de militari şi 750 de complexe de artilerie şi rachete antiaeriene. La activitate participă şi structurile cu subordonare centrală (cele care nu aparţin RM Sud ci direct Forţelor Aerocosmice), cu sisteme precum S-400 Triumf (codificare NATO: SA-21 Growler) şi Pantsir-S1 (codificare NATO: SA-22 Greyhound).
• Începând cu 11 martie 2019, se desfăşoară tabere de instrucţie pentru militarii din subunităţile de rachete şi artilerie din RM Sud.
Activitatea de desfăşoară pe durata unei luni, în 20 de poligoane din RM Sud, cu participarea a cca. 10.000 de militari şi 3000 de sisteme de artilerie, printre care complexele Iskander (codificare NATO: SS-26 Stone), K-300P Bastion-P (codificare NATO: SS-C-5 Stooge) şi Bal (codificare NATO: SSC-6 Sennight).
Începând cu anul 2017, din ordinul comandantului RM Sud, generalul-colonel Alexander Dvornikov, procesul de instrucţie în RM Sud se desfăşoară modular, cu module de instrucţie teoretică urmate de activităţi practice în poligoane, sistem denumit Koleso (roată, în limba rusă). De aceea, astfel de tabere de instrucţie, cu subunităţi din alte genuri de armă, vor fi raportate periodic, pe durata întregului an de instrucţie.
Exerciţii tactice
- Pe 26 februarie 2019, comandantul RM SUD, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov, a declarat că peste 40 de grupări tactice de nivel batalion (în terminologie NATO: Battalion Tactical Group / BTG), vor desfăşura, timp de o lună, exerciţii tactice cu dublă partidă la nivel batalion, în poligoane de pe tot cuprinsul regiunii. Anterior (25 februarie) au avut loc astfel de exerciţii la Divizia 50 infanterie moto / Armata 8 Arme Întrunite (Novocerkassk) şi la Brigada 205 Infanterie Moto / Armata 49 Arme Întrunite (Stavropol).
BTG este o grupare de forţe de cca. 800-900 de militari, cu tehnică de luptă adecvată. Conceptul BTG a apărut pentru prima dată în conflictul din Cecenia şi continuă să joace un rol important în doctrina rusă din prezent. În anul 2016, şeful SMG rus, generalul Gherasimov, îşi propunea dublarea numărului de BTG din forţele terestre şi trupele de desant aerian (66 la data respectivă), iar în septembrie 2018, pe timpul exerciţiului Vostok, anunţa că numărul acestor a ajuns la 126 şi va ajunge la 140 în anul 2019.
- pe 4 martie 2019, unităţi din cadrul Diviziei 1 Aviaţie Mixtă / Armata 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană / RM Sud au desfăşurat exerciţii tactice de zbor, la care au participat avioane de vânătoare-bombardament Su-34 şi, pentru marcarea adversarului, avioane de vânătoare Su-27SM3 şi Su-30M2.
- pe 5 martie 2019 unităţi Spetsnaz (cca. 200 de militari, maşini de luptă ale desantului, elicoptere Mi-35M şi Mi-28N) au desfăşurat exerciţii tactice de specialitate în Caucazul de nord, care au inclus desantarea din elicoptere de transport şi misiuni de cercetare şi supraveghere cu folosirea complexelor de cercetare opto-electronică.
Spetsnaz, forţele speciale ruse, dispun de două tipuri de complete de cercetare opto-electronică. ”Ironia” este un sistem portabil folosind un senzor optic ce permite descoperirea ţintelor terestre la distanţe de până la 7 kilometri. ”Intrigan” este un complex instalat pe maşina de luptă, dispune inclusiv de un telemetru laser pentru măsurarea distanţelor şi poate descoperi ţinte terestre la distanţe de peste 12 kilometri.
- în perioada 6-8 martie 2019, în cadrul Armatei 49 arme întrunite s-au desfăşurat exerciţii de comandament şi stat major, în poligoanele Kobu-Bashila şi Nikolo-Aleksandrovsky (Ţinutul Stavropol).
În terminologia NATO astfel de exerciţii poartă denumirea de CPX (Command Post Exercise) şi se desfăşoară doar cu comenzile unităţilor şi personalul din statul major. Specificul rusesc este dat de participarea şi a elementului de execuţie. Cum la aceste exerciţii participă 1200 de militari este foarte probabil ca o parte dintre aceştia să reprezinte subunităţile executante, care marchează în teren planurile şi deciziile luate de comandanţi şi stat-majorişti pe hartă sau în sistemele automatizate de conducere a trupelor.
Evoluţii în reorganizarea forţelor
Înfiinţarea unui batalion de tancuri în cadrul diviziei de desant-asalt din RM Sud
Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării din 11 martie 2019, în organica Diviziei 7 Desant-Asalt din Novorossiysk a intrat un batalion de tancuri, înzestrat cu tancuri T-72B3.
Introducerea în trupele de desant a trei batalioane de tancuri trebuie privită ca o evoluţie previzibilă, anunţată, în august 2018, de comandantul Trupelor de Desant Aerian, generalul-colonel Andrei Serdiukov. Singura mare unitate care dispunea anterior de tancuri era Divizia 76 Desant-Asalt (Pskov). Măsura este menită să sporească potenţialul de luptă al desantului şi este complementară proiectului de înzestrare cu elicoptere grele de transport, pentru a menţine în acelaşi timp caracteristica principală a acestor forţe, mobilitatea ridicată. Divizia 7 Desant-Asalt este dislocată în RM Sud dar se subordonează direct Trupelor de Desant Aerian. Dispune în prezent, ca forţe luptătoare, de două regimente de desant-asalt, un batalion de desant-asalt (la Feodosia, în Crimeea, pe cale de a fi transformat în regiment) şi, acum, de un batalion de tancuri. Nu este cunoscut dacă celelalte două batalioane de tancuri se vor constitui în cadrul a două brigăzi de desant-asalt independente sau vor rămâne în rezerva comandantului Trupelor de Desant Aerian.
Arme şi tehnologii militare noi
Pe 05 martie 2019, ministrul apărării, Serghei Şoigu, a ţinut o video-teleconferinţă cu conducerea forţelor armate ruse. Printre subiectele abordate s-au numărat: modernizarea aeronavelor strategice de transport şi dezvoltarea unui nou prototip, construcţia unui avion nou de realimentare în aer, stadiul proiectului avionului uşor de transport Il-112V, stadiul programului de modernizare a forţelor navale ruse.
Potrivit ministrului, forţele navale ruse urmează să primească în acest an două submarine nucleare şi un submarin convenţional. De asemenea, în organica forţelor navale urmează să intre, în anul 2019, fregata Amiral Kasatonov, corveta Gremyashchy, nava mare amfibie Peter Morgunov, navele mici purtătoare de rachete Mercury şi Ingushetia, nava de patrulare Dmitry Rogachyov şi dragorul de mine Vladimir Yemelyanov.
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
- În estul Ucrainei este greu de crezut că ultimul acord de încetare a focului, semnat pe 8 martie, va dura, un armistiţiu real nefiind în interesul niciuneia dintre părţi. Retorica anti-rusă va continua cu aceeaşi intensitate, pe fondul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina.
- Activitatea militară în RM SUD se va menţine la o intensitate deosebit de ridicată, date fiind multiplele activităţi de instrucţie în derulare pe tot parcursul lunii martie. În acest context, sunt aşteptate noi reacţii la Kiev pe tema iminenţei unei invazii ruse în Ucraina.