Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
Federaţia Rusă - Jurnal militar la flancul de est al NATO (23 aprilie - 6 mai 2019)
Monitorul Apărării şi SecurităţiiSituaţia de securitate s-a detensionat în Regiunea Extinsă a Mării Negre, după finalizarea exerciţiului NATO ”Sea Shield-2019” şi retragerea navelor NATO din Marea Neagră. Activităţile militare ruse au scăzut în intensitate, după încheierea activităţilor de control desfăşurate la sfârşitul perioadei de instrucţie de iarnă. Au continuat rotirile forţelor navale ruse în cadrul grupării navale din estul Mării Mediterane. Rusia a simplificat procedurile de acordare a cetăţeniei pentru separatiştii din estul Ucrainei, măsură aspru criticată la Kiev.

***
Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Zboruri de cercetare
Potrivit ziarului oficial al ministerului rus al apărării, activităţile de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO în zonele de frontieră cu Rusia au crescut în intensitate. Astfel, în perioada 22-29 aprilie 2019 s-au înregistrat 30 de zboruri (28 cu aeronave cu echipaj uman, două cu aeronave fără pilot), iar în perioada 30 aprilie-6 mai 2019 au fost executate 35 de zboruri (26 cu aeronave cu echipaj uman, două cu aeronave fără pilot).
Aceste zboruri au fost repartizate în mod egal între regiunile de nord (Marea Baltică) şi de sud (Marea Neagră). În zona Mării Negre, zborurile se efectuează de regulă de la Baza Aeriană Sigonella (Italia), cu aeronave ale SUA: P-8A Poseidon (aeronave multirol, cu misiuni de patrulare maritimă, luptă antisubmarin şi luptă împotriva navelor de suprafaţă); EP-3E Orion (aeronave SIGINT); RC-135V Rivet Joint (SIGINT); aeronave de cercetare fără pilot RQ-4B-30 Global Hawk. Zborurile se desfăşoară în estul Ucrainei, zonele de coastă ale Peninsulei Crimeea şi în estul Mării Negre.
Prezenţa navală
După terminarea exerciţiului ”Sea Shield-2019”, prezenţa navală NATO în Marea Neagră s-a diminuat. Doar nava multirol britanică HMS Echo (număr de bordaj H87) continuă să se afle în Marea Neagră.
Nava a intrat în Marea Neagră pe 21 aprilie 2019, iar pe 6 mai 2019, a acostat în portul ucrainean Odessa, unde va rămâne trei zile. Ulterior, cel mai probabil, HMS Echo se va îndrepta spre Bosfor, întrucât pe 12 mai expiră cele 21 de zile în care nava poate rămâne în Marea Neagră, conform Convenţiei de la Montreux.
În acelaşi timp, NATO şi-a sporit temporar prezenţa în Marea Mediterană. Pentru prima dată după anul 2016, două grupări de portavion ale SUA desfăşoară operaţii în comun în Marea Mediterană, în zona de operaţii a Flotei a 6-a a SUA: gruparea portavionului USS John C. Stennis şi gruparea portavionului USS Abraham Lincoln.
USS John C. Stennis a plecat din San Diego şi a ajuns în Marea Mediterană după ce a tranzitat Canalul Suez pe 20 aprilie 2019, iar după terminarea exerciţiilor se va deplasa la Norfolk. USS Abraham Lincoln a plecat din Norfolk pe 1 aprilie 2019 şi va naviga invers, prin Marea Roşie şi Oceanul Indian, către baza navală San Diego. Prezenţa simultană a celor două portavioane transmite un mesaj de forţă Rusiei care, în ultimul timp, şi-a sporit constant prezenţa în estul Mării Mediterane.
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.
Sumar:
• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate, după finalizarea activităţilor de control specifice încheierii perioadei de instrucţie de iarnă.
• Au continuat rotirile de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM).
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate zilnic încălcări ale acordului de încetare a focului.
• OSCE a continuat să informeze despre prezenţa armamentului greu în zone interzise prin acordurile de la Minsk.
• Pe 24 aprilie 2019, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se simplifică procedurile de acordare a cetăţeniei ruse pentru rezidenţii din Doneţk şi Lugansk.
Termenul de analiză şi rezolvare a eventualelor cereri de acordare a cetăţeniei a fost redus la trei luni. Măsura a fost amplu criticată de autorităţile de la Kiev. Preşedintele ales, Volodymyr Zelensky, a afirmat că o astfel de acţiune demonstrează clar că Rusia se află în spatele conflictului din estul Ucrainei şi a cerut comunităţii internaţionale adoptarea de sancţiuni suplimentare la adresa Moscovei.
Siria
Misiuni de transport.
În perioada 23 aprilie - 5 mai 2019, aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria. Potrivit ministerului rus al apărării, au fost livrate 14,6 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi. Nu au fost identificate transporturi maritime militare către Siria.
Atacuri cu rachete asupra bazei aeriene militare ruse Hmeymim. Pe 5 mai 2019, baza aeriană militară rusă Hmeymim a fost atacată cu lansatoare multiple de rachete, atacurile fiind atribuite organizaţiei teroriste Hayat Tahrir al-Sham (fostă Jabhat al-Nusra). Nu au fost înregistrate victime sau pierderi în tehnică şi materiale.
Situaţia continuă să se deterioreze în regiunea Latakia. Potrivit oficialilor ruşi, în luna aprilie 2019 au fost înregistrate 12 atacuri asupra bazei, majoritatea constând în atacuri cu lansatoare multiple de rachete, corecţia focului fiind făcută cu ajutorul imaginilor oferite de camerele de luat vederi instalate pe drone.
Rotirea forţelor din Gruparea navală operativă rusă din Marea Mediterană (GNORM).
•Pe 23 aprilie 2019, fregata Amiral Grigorovici din Flota Rusă a Mării Negre (FRMN) a preluat comanda GNORM, înlocuind fregata Amiral Essen. Aceasta din urmă a revenit la Sevastopol, pe 4 mai 2019, după ce efectuat o escală la Istanbul, unde a participat, în perioada 30 aprilie - 3 mai 2019, la expoziţia militară IDEF-2019 (International Defense Industry Fair).
•Pe 29 aprilie 2019, nava de carenaj Kil-158 a plecat spre portul sirian Tartus. Foarte probabil, nava va rămâne o perioadă mai îndelungată în Tartus, pentru a efectua lucrările de amenajare portuară necesare, în contextul în care Rusia a primit în concesiune întregul port pe o perioadă de 49 de ani şi îşi va spori prezenţa navală în zonă.
•Pe 1 mai 2019, dragorul Ivan Golubets şi remorcherul MB-31 au revenit la Sevastopol, după executarea de misiuni în cadrul GNORM, începând cu 14 decembrie 2018. Dragorul Ivan Golubets a fost înlocuit cu dragorul Viceamiral Zakharin.
•Pe 3 mai 2019, submarinul Kolpino (Proiect 636,3, număr de bordaj B-271), a intrat pentru prima dată în Baza navală Novorossiysk. Kolpino (unul dintre cele 6 submarine noi, Proiect 636,3 din cadrul FRMN) a fost lansat la apă în mai 2016 şi a intrat în organica FRMN în noiembrie 2016. Ulterior a desfăşurat misiuni în cadrul GNORM, sprijinind şi operaţiile militare ruse din Siria (în septembrie 2017 a lansat rachete cu sistemul Kalibr-PL vizând poziţii ale Statului Islamic / ISIL).
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN
În perioada de referinţă, unităţile militare din cadrul FRMN au fost subiectul activităţilor de control, desfăşurând exerciţii tactice specifice, verificate de comisiile numite de comandantul Regiunii Militare Sud.
• Pe 26 aprilie 2019, corvetele Eisk şi Kasimov au desfăşurat un exerciţiu de căutare şi distrugere a unui submarin convenţional, într-un poligon maritim din zona de coastă a Peninsulei Crimeea.
• Pe 29 aprilie 2019, fregata Pitlivyi (clasa Krivak II, număr de bordaj 808) a executat un exerciţiu complex într-un poligon din acvatoriul Mării Negre. Pe timpul exerciţiului echipajul fregatei a executat trageri de artilerie cu tunurile cal. 100 mm şi trageri antiaeriene cu complexul de rachete cu bătaie scurtă Osa-MA-2 (codificare NATO SA-N-4 Gecko). Este posibil ca nava să se pregătească pentru dislocarea, în viitorul apropiat, în cadrul GNORM.
Alte activităţi de pregătire
Exerciţii tactice
• În perioada 22-26 aprilie 2019, militarii Bazei 7 Militare ruse din Gudauta (Abhazia) au desfăşurat un exerciţiu comun cu unităţi abhaze. Exerciţiul de comandament şi stat major a fost marcat cu trupe în teren şi a inclus trageri de luptă. La exerciţiu au participat 3.000 de militari şi peste 400 de unităţi de tehnică militară.
• Pe 27 aprilie 2019, Brigada 439 Artilerie Reactivă (Znamensk) a executat un exerciţiu tactic cu trageri de luptă, cu noile lansatoare de proiectile reactive Tornado-S, în poligonul Kapustin Yar (Regiunea Astrahan).
Tornado-S a intrat în înzestrarea brigăzii în ianuarie 2019 şi este cel mai performant sistem de artilerie reactivă din dotarea forţelor armate ruse, având o bătaie de aproximativ 120 de kilometri. Prezenţa acestui sistem modern în estul Ucrainei a determinat analiştii politico-militari să clameze implicarea fără echivoc a Rusiei în conflictul din Donbas.
Finalizarea verificării de control la sfârşitul perioadei de instrucţie de iarnă
Pe 28 aprilie 2019, serviciul de presă al Regiunii Militare Sud a anunţat finalizarea activităţilor de control specifice încheierii perioadei de instrucţie de iarnă, toate unităţile militare revenind în garnizoanele de dislocare la pace.
Va urma o perioadă în care activităţile militare se vor situa la un nivel redus, pe fondul desfăşurării bilanţurilor şi pregătirii tehnicii şi materialelor pentru debutul instrucţiei de vară, la 1 iunie 2019.
Arme şi tehnologii militare noi
Lansarea la apă a submarinului Belgorod. Pe 23 aprilie 2019, a fost lansat la apă submarinul cu propulsie nucleară Belgorod, la şantierul naval Sevmash din Severodinsk. Restul lucrărilor de construcţie vor avea loc cu submarinul în stare de flotabilitate şi urmează să fie finalizate spre sfârşitul anului 2020. Submarinul are o importanţă strategică, întrucât este singurul vector purtător al torpilei nucleare intercontinentale autonome Poseidon (Proiect Status-6, codificare NATO: Kanyon).
Belgorod (Proiect 09852, număr de bordaj K-139) este un submarin cu destinaţie specială, apreciat inexact ca fiind cel mai mare din lume. De fapt este cel mai lung submarin din lume (184 de metri), dar deplasamentul său (30.000 de tone) este mai mic decât cel al submarinelor din clasa Typhoon (48.000 de tone). Submarinul a fost dezvoltat prin modificarea substanţială a chilei unui submarin din clasa Oscar II, un proiect care a început în anul 1992, abandonat ulterior din lipsă de fonduri şi revitalizat în anul 2012, la ordinul lui Vladimir Putin. Corpul submarinului a fost modificat, iar în locul compartimentelor în care Oscar II transporta 24 de rachete antinavă P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck), Belgorod va transporta, conform experţilor, 4-6 torpile Poseidon. De asemenea, Belgorod va putea transporta mini-submarine (Proiect 18511 Paltus sau Proiect 10831 Losharik), cu care va putea executa misiuni speciale (de exemplu, Losharik este un hibrid între batisferă şi submarin care se poate scufunda la o adâncime de 6.000 de metri, deschizând astfel un spectru larg de posibilităţi operative).
Rusia intenţionează să construiască un portavion cu propulsie nucleară. Potrivit unei surse din industria de construcţii navale, citate de agenţia rusă de ştiri TASS, proiectul de dezvoltare a unui portavion cu propulsie nucleară a fost inclus în ”Programul de stat de înzestrare cu armament”. Faza de proiectare ar urma să înceapă în anul 2023, iar construcţia să se finalizeze în anul 2027.
Anterior, forţele navale ruse şi-au exprimat intenţia de a contracta un portavion cu propulsie nucleară, a cărui livrare să aibă loc cel târziu în anul 2030. În prezent, forţele navale ruse dispun de un singur portavion (pe care ruşii îl denumesc crucişător purtător de aviaţie, acesta fiind înzestrat inclusiv cu artilerie, lucru neobişnuit pentru un portavion), cu propulsie convenţională, Amiral Kuzneţov, care este neoperativ şi va rămîne în reparaţii inclusiv în anul 2020.
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
• Nu sunt de aşteptat evenimente semnificative în estul Ucrainei. Cel puţin până la învestirea în funcţie a noului preşedinte şi transferul puterii către noua administraţie de la Kiev, estimăm că situaţia va evolua pe aceleaşi coordonate.
• În contextul deteriorării situaţiei de securitate în zonele din Siria cu prezenţă rusă, este posibil să asistăm din nou la lansări de rachete cu platformele înzestrate cu complexele Kalibr care intră în compunerea GNORM.
Activitatea militară în RM SUD va continua să se menţină la un nivel scăzut pe tot parcursul lunii mai.
