08 noiembrie 2019

Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (22 octombrie - 4 noiembrie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

• Activităţile militare ale forţelor terestre şi aeriene din RM Sud au scăzut în intensitate, în raport cu perioada anterioară • În estul Ucrainei continuă încălcarea acordurilor de încetare a focului, dar s-au făcut progrese în procesul de dezangajare a forţelor, fiind finalizată retragerea ambelor părţi dintr-o a doua regiune (din cele trei stipulate în Acordurile de la Minsk) • Rusia a continuat transporturile de materiale destinate operaţiunilor umanitare pe care le desfăşoară în regiunea Idlib din Siria şi a executat lovituri cu rachete asupra poziţiilor insurgenţilor din aceeaşi regiune • Gruparea navală din estul Mării Mediterane continuă să se menţină la un nivel ridicat de pregătire de luptă, atât prin executarea de misiuni de luptă reale, cât şi prin exerciţii aero-navale cu frecvenţă ridicată.

Sursă foto: Mediafax

Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN). Nivelul activităţilor militare a scăzut în Regiunea Militară Sud (RM Sud), pe fondul finalizării activităţilor de verificare de la sfârşitul anului de instrucţie. În Ucraina continuă procesul de dezangajare a forţelor în zonele stabilite prin Acordurile de la Minsk, ca o condiţie prealabilă desfăşurării unei reuniuni în format Normandia, la cel mai înalt nivel. Rusia şi Turcia continuă să coopereze strâns în nordul Siriei, dar evoluţiile sunt imprevizibile, incursiunile armatei turce din nordul Siriei punând-o, mai nou, faţă în faţă cu forţele siriene loiale preşedintelui Bashar al-Assad. În aceeaşi linie, a unor raporturi cordiale ruso-turce, preşedintele turc Erdogan nu a exclus posibilitatea achiziţionării de avioane ruseşti Sukhoi Su-35, în situaţia în care SUA ar anula livrarea către Turcia a aeronavelor F-35. Pe de altă parte, Rusia continuă să acorde un interes deosebit nordului Africii. Presa internaţională scrie despre implicarea companiei private Wagner în Libia, în sprijinul generalului Khalifa Haftar, iar recent, pe 26 octombrie 2019, a început, în premieră, un exerciţiu comun de apărare aeriană ruso-egiptean (”Strela Drujbi-2019”), în apropiere de Cairo, cu implicarea de forţe şi mijloace ruseşti din RM Sud.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

• Ziarul oficial al Ministerului rus al Apărării a continuat să informeze despre activităţile de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO în zonele de frontieră cu Rusia, în perioada de referinţă fiind raportate 20 de zboruri.  

Prezenţă navală

Gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor marine (Standing NATO Maritime Countermeasures Group/SNMCMG-2) continuă să execute misiuni în Marea Neagră.

SNMCMG2 a intrat în Marea Neagră pe 21 octombrie 2019, pentru a doua oară în acest an. Componenţa actuală este următoarea: nava de sprijin ITS Vesuvio (Italia, nava-comandant a grupării); vânătorul de mine Numana (Italia); vânătorul de mine ESPS Sella (Spania); vânătorul de mine TCG Amasra (Turcia). Pe timpul prezenţei în Marea Neagră, SNMCMG2 este întărită cu dragorul maritim BGS Shkval (Bulgaria) şi vânătorul de mine ROS Lt. Lupu Dinescu (România).

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

•      Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate, după finalizarea activităţilor de verificare la încheierea anului de instrucţie.

•      În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului. S-a finalizat dezangajarea forţelor dintr-o a doua zonă prevăzută în Acordurile de la Minsk.

•      Rusia şi Turcia au început patrule comune, în zona de frontieră turco-siriană evacuată de kurzi.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind înregistrate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului, soldate cu morţi şi răniţi de ambele părţi.

• Pe 1 noiembrie 2019, autorităţile ucrainene au anunţat finalizarea procesului de dezangajare a forţelor din regiunea Zolote.

Zolote este a doua regiune în care se produce dezangajarea, după Stanitsia Luganskaia. Va urma, probabil după 8 noiembrie 2019, dezangajarea forţelor din Petrivske, ultima regiune prevăzută în Acordurile de la Minsk. Procesul este o condiţie categorică impusă de ruşi pentru a fi de acord cu desfăşurarea unei reuniuni în format Normandia, la cel mai înalt nivel.

• În perioada 31 octombrie - 4 noiembrie 2019, Forţele Aeriene ucrainene au desfăşurat un exerciţiu de apărare aeriană cu trageri de luptă, în poligonul Yagorlik, din Regiunea Kherson. Exerciţiul a contat şi ca activitate de verificare finală la sfârşitul actualului an de instrucţie. La exerciţiu au participat aeronave Su-25, Su-27 şi MiG-29, precum şi complexe de rachete antiaeriene S-125, S-300 şi "Buk".

În perioada 30-31 octombrie 2019, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condus delegaţia Consiliului NATO într-o vizită oficială în Ucraina.

Într-un discurs adresat Radei ucrainene, Jens Stoltenberg a condamnat din nou acţiunile ruseşti din Crimeea şi estul Ucrainei şi a reafirmat sprijinul NATO pentru Kiev.

Siria

• Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 12 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

• Pe 29 octombrie 2019, kurzii au finalizat procesul de retragere din zona de frontieră turco-siriană. Ulterior, subunităţi mixte formate din poliţişti militari ruşi şi poliţişti de frontieră turci au început misiuni comune de patrulare în regiunea din nord-estul Siriei.

Pe 1 noiembrie 2019, forţele ruseşti din Siria (nave şi aeronave) au lansat mai multe rachete împotriva poziţiilor forţelor insurgente din Idlib.

Acţiuni ale Grupării Navale Operative Ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 4 noiembrie 2019 s-a desfăşurat un exerciţiu aero-naval complex în estul Mării Mediterane, cu participarea navelor de luptă din cadrul GNORM, aviaţiei din Baza aeriană Hmeymim (Latakia) şi unui complex de rachete de coastă Bastion, dislocat în Siria pentru apărarea Bazei navale Tartus.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

• În perioada de referinţă activităţile FRMN au scăzut în intensitate, după finalizarea verificărilor de la sfârşitul anului de instrucţie. Au fost semnalate puţine nave pe mare, care au desfăşurat exerciţii cu caracter individual, de complexitate scăzută:

• Pe 23 octombrie 2019, fregata ”Amiral Essen” a desfăşurat un exerciţiu de apărare aeriană împotriva atacurilor cu drone.

• Pe 28 octombrie 2019, nava mică purtătoare de rachete ”Inguşetia” (care urmează să intre în serviciul FRMN şi se află în prezent în teste de marş de uzină) a desfăşurat un exerciţiu cu un avion multirol Su-30SM.

• Pe 29 octombrie 2019, nava mică purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuevo” a executat un exerciţiu în comun cu complexe de rachete de coastă Bal.

• Pe 31 octombrie 2019, fregata ”Amiral Essen” a executat un exerciţiu de identificare şi distrugere a unei nave a adversarului, intrată în apele teritoriale ruseşti cu intenţii vădit agresive, rolul acesteia fiind jucat de corveta ”Kasimov”.

• Pe 1 noiembrie 2019, dragorul maritim ”Zhelezniakov” a executat un exerciţiu în comun cu submarinul ”Kolpino”, executând un culoar printr-un baraj de mine maritime, pentru a facilita trecerea la suprafaţa apei a submarinului prin zona minată.

• Pe 1 noiembrie 2019,  dragorul maritim ”Ivan Antonov” a desfăşurat un exerciţiu de plantare de mine maritime, într-un poligon naval din acvatoriul Mării Negre.

Ivan Antonov” este un dragor maritim modern, din clasa ”Alexandrit”, intrat în serviciul FRMN în cursul acestui an. Poate îndeplini atât misiuni de minare, cât şi misiunile predominante  de cercetare la minare şi deminare.

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud

• Pe 29 octombrie 2019, Regimentul 55 Elicoptere (Korenovsk) a desfăşurat verificarea finală, echipajele elicopterelor îndeplinind gama de misiuni specifice acestui gen de armă.

• Pe 30 octombrie 2019, în cadrul verificării anuale a nivelului de instrucţie, elemente din cadrul Bazei 3624 Aeriene Erebuni (Armenia) au desfăşurat un exerciţiu de ducere a luptei aeriene în stratosferă, la care au participat 300 de militari (personal aeronavigant şi de deservire) şi mai multe aeronave (MiG-29) şi unităţi de tehnică ajutătoare.

• Pe 30 octombrie 2019, tot în cadrul verificării anuale, unităţile de rachete antiaeriene S-400 din Regiunea Krasnodar au desfăşurat un exerciţiu de respingere a atacurilor bombardierelor strategice ale adversarului, asupra unor ţinte de mare valoare din Peninsula Crimeea şi Regiunea Krasnodar.

Exerciţiul comun ruso-sârb ”Bars-2019”

În perioada 30 octombrie-01 noiembrie 2019 s-a desfăşurat exerciţiul aerian comun ”Bars-2019”, pe aerodromul Privolzhski, din Regiunea Astrakhan. La exerciţiu au luat parte piloţi sârbi şi ruşi (număr neprecizat) care au evoluat pe zece avioane de vânătoare MiG-29SMT şi elicoptere Mi-8AMTŞ. Exerciţiul a avut ca obiectiv creşterea interoperabilităţii forţelor aeriene ruseşti şi sârbeşti, fiind formate echipaje mixte care au executat o gamă largă de misiuni specifice (interceptare şi luptă aeriană apropiată, atacul obiectivelor terestre, desant-aerian, căutare-salvare).

”Bars” (Bratsvo Aviatičara Rusije Srbije, în traducere ”Frăţia Aviatorilor din Rusia şi Serbia”) este un exerciţiu devenit deja tradiţional, prima ediţie având loc în anul 2015. În anul 2018, exerciţiul s-a desfăşurat pe aerodromul Batajnica, din apropiere de Belgrad.

Exerciţiul comun ruso-sârb ”Scutul slav-2019”

În perioada 23 - 29 octombrie 2019, s-a desfăşurat exerciţiul ruso-sârb ”Scutul slav-2019”, la Baza Aeriană Batajnica, din apropiere de Belgrad. Federaţia Rusă a participat cu un divizion de rachete antiaeriene S-400 ”Triumph” şi o baterie de rachete şi artilerie antiaeriană ”Pantsir-S”.

Este evident interesul pe care Moscova îl acordă stabilirii unor relaţii militare strânse cu Serbia, în acest an fiind desfăşurate mai multe exerciţii comune, atât pe teritoriul Rusiei, cât şi în Serbia. În subsidiar, Serbia este văzută ca o piaţă secundară pentru armamentul rusesc. Chiar preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, a vorbit în aceste zile despre un contract pentru achiziţionarea de sisteme Pantsir-S de către Serbia, în viitorul apropiat.

Evoluţii în reorganizarea forţelor

Înfiinţarea unei divizii de aviaţie în Crimeea

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului rus al Apărării, în Peninsula Crimeea şi în Regiunea Kaliningrad vor fi formate două divizii de aviaţie, până la sfârşitul acestui an. Divizia din Crimeea va fi succesoarea fostei Divizii 2 Aviaţie Navală ”N.A. Tokarev” (dislocată la Sevastopol şi desfiinţată în anul 1996) şi va încorpora Regimentul 43 Aviaţie de Asalt şi Regimentul 318 Aviaţie Mixtă. Comandamentul diviziei va fi dispus la Novofedorovka.

Situaţia este asemănătoare evoluţiei din cadrul forţelor terestre, unde, de asemenea, a fost reintrodus eşalonul divizie, ca verigă între armata de arme întrunite şi regiment. Potrivit unor experţi ruşi, decizia a fost luată şi ca urmare a intensificării zborurilor de cercetare de către NATO, atât în regiunea Mării Negre, cât şi în zona Mării Baltice. După înfiinţarea noilor structuri vor urma şi alte măsuri pe linia eficientizării comenzii şi controlului şi continuării procesului de înzestrare cu noi tipuri de aeronave.

Arme şi tehnologii militare noi

Drona ”Orion” în teste la trupe. Potrivit unei surse din industria de apărare, citată de agenţia rusă de ştiri Tass, începând cu luna noiembrie 2019, drona ”Orion” va fi livrată Forţelor Aerospaţiale, pentru a fi evaluată din punct de vedere operaţional, înainte de a fi luată o decizie privind eventuala producţie de serie.

”Orion” este o dronă care evoluează la altitudini medii (plafon de cca. 7.500 de metri), cu o greutate la decolare de aproximativ o tonă şi care poate lua o sarcină utilă de 200 de kilograme. S-a vorbit de prezenţa acestei drone în Siria, inclusiv într-o configuraţie de atac, în care poate lua 200 de kilograme de bombe de aviaţie sau patru rachete aer-sol, dar informaţia nu a fost confirmată oficial. Viteza este de 200 de kilometri pe oră şi autonomia, echipată de luptă, de  24 de ore.

Corveta ”Gremyashchii” va fi echipată cu racheta hipersonică ”Zircon”.  Pe 31 octombrie 2019, pe timpul vizitei la bordul corvetei ”Gremyashchii” (în portul baltic Kaliningrad), preşedintele Putin a declarat că noua şi moderna navă rusească va fi echipată în viitorul apropiat cu racheta hipersonică ”Zircon”.

Gremyashchii” este prima navă Proiect 20385, purtătoare de rachete Kalibr, destinată Flotei din Pacific. 3M22 ”Zirkon” (variantă: Tsirkon) este unul dintre proiectele prioritare ale industriei de apărare ruseşti, fiind cea mai avansată armă hipersonică dezvoltată până în prezent. În decembrie 2018, un prototip al rachetei a atins viteza de 8 Mach. La sfârşitul acestui an racheta va fi testată de la bordul fregatei ”Amiral Gorshkov”. Se intenţionează ca, pe viitor, ”Zirkon” să fie prezentă la bordul tuturor navelor care dispun de complexul de lansare 3S-14, compatibil cu rachetele Oniks, Kalibr şi Zircon (fregatele din clasele ”Amiral Grigorovich” şi ”Amiral Gorshkov”, corvetele ”Gremyashchii”, ”Buyan” şi ”Karakurt”).

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

•                  Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în estul Ucrainei. Este posibil să înceapă dezangajarea forţelor din ultima regiune prevăzută în Acordurile de la Minsk, ceea ce ar crea premisele stabilirii unei date concrete pentru reuniunea la cel mai înalt nivel, în format Normandia.

•                  Forţele ruseşti din Siria s-ar putea găsi într-o situaţie delicată, în condiţiile unui potenţial conflict între proaspătul aliat turc şi forţele loiale lui Bashar al-Assad, liderul sirian pe care Moscova îl sprijină fără rezerve.

Activitatea militară în RM SUD va continua să se menţină la un nivel scăzut, accentul fiind pus pe pregătirea tehnicii şi personalului pentru noul an de instrucţie.