MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

18 iulie 2019 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (2-15 iulie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN), pe fondul exerciţiilor militare NATO din Marea Neagră şi a replicii inerente a Federaţiei Ruse. • Exerciţiile navale NATO au continuat în Marea Neagră, ceea ce a dus la intensificarea prezenţei pe mare a forţelor navale ruse.• Rusia a continuat transporturile de personal şi tehnică militară spre Siria şi rotirea forţelor în cadrul grupării navale permanente din Marea Mediterană.• Rusia a început livrarea către Turcia a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 ”Triumf”.

Sursă foto: Mediafax

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, forţele aeriene ale NATO au continuat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă s-au înregistrat 21 de zboruri (18 cu aeronave cu echipaj uman, 3 cu aeronave fără pilot), jumătate în raport cu cele executate în a doua jumătate a lunii iunie.

Prezenţă navală

Pe 2 iulie 2019 gruparea maritimă permanentă de nave de suprafaţă a NATO (Standing NATO Maritime Group Two / SNMG2) a intrat în Marea Neagră, pentru a participa la exerciţiile ”Sea Breeze 2019” şi ”Breeze 2019”.

Componenţa actuală a SNMG2 este: fregata ”HMCS Toronto” (Canada, nava-amiral a grupării); fregata ”TCG Turgutreis” (Turcia); fregata ”Regele Ferdinand” (România). Distrugătorul britanic ”HMS Duncan”, component al SNMG2, participant la exerciţiul din Ucraina, a primit o altă misiune şi a părăsit Marea Neagră, fiind în tranzit spre Golful Persic.

Pe 11 iulie 2019 a intrat în Marea Neagră gruparea permanentă de nave de luptă împotriva minelor (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two / SNMCMG2), pentru a participa la exerciţiul ”Breeze 2019”.

Componenţa actuală a SNMCMG2 este: nava logistică ”ITS Vesuvio” (Italia, nava-amiral a grupării); vânătorul de mine ”FS Orion” (Franţa); vânătorul de mine ”TCG Enez” (Turcia); dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu”.

Şi navele americane, distrugătorul ”USS Carney” (DDG-64) şi nava de desant ”USNS Yuma” (T-EPF-8), continuă să se afle în Marea Neagră. Navele au intrat în Marea Neagră pe 29 iunie 2019 şi vor trebui să părăsească regiunea după 21 de zile, conform Convenţiei de la Montreux.

Exerciţii

Pe 12 iulie 2019 s-a încheiat exerciţiul "Sea Breeze 2019", găzduit de Ucraina.

La exerciţiu au participat 32 de nave de luptă din 19 state NATO şi partenere, incluzând aici şi navele care fac parte în această perioadă din SNMG2. Exerciţiul s-a bucurat de o atenţie sporită din partea forţelor ruseşti, care, ca şi în anii trecuţi, au împins lucrurile până la limita provocării. Astfel, pe 10 iulie 2019, fregata Smetlivîi / FRMN, care monitoriza direct exerciţiul, a pătruns intenţionat în poligonul naval în care se desfăşurau trageri de artilerie (notificat anterior, conform uzanţelor), invocând probleme cu sistemul de comunicaţii de la bord. Incidentul nu a luat amploare, în contextul profesionalismului dovedit de forţele navale NATO şi partenere participante la exerciţiu.

În perioada 12-21 iulie 2019 se desfăşoară exerciţiul naval ”Breeze 2019”. Exerciţiul este organizat de Bulgaria, structura de comandă a exerciţiului fiind dislocată în portul Varna. Potrivit organizatorilor, la exerciţiu participă 27 de nave de luptă şi de sprijin, 5 avioane şi 6 elicoptere, precum şi 2257 de militari din 12 state NATO şi partenere, inclusiv grupările navale permanente ale NATO, SNMG2 şi SNMCMG2. România participă cu fregata ”Regele Ferdinand” (componentă a SNMG2) şi dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” (component al SNMCMG2). 

FRMN monitorizează cu atenţie şi acest exerciţiu, cu aceleaşi forţe cu care a monitorizat şi exerciţiul ”Sea Breeze 2019”, încheiat recent în Ucraina. Fregata ”Smetlivîi” şi corveta ”Kasimov” supraveghează din apropiere principalele nave de luptă NATO. O grupare navală de 10 nave de luptă continuă să se afle pe mare, executând exerciţii specifice. Suplimentar, elemente din Aviaţia Navală a FRMN şi trupele de rachete de coastă au fost alertate şi au primit misiuni de a executa supravegherea fizică şi electronică a raioanelor în care se desfăşoară exerciţiul.

Evoluţii regionale semnificative

Turcia

Pe 12 iulie 2019, Federaţia Rusă a început livrarea către Turcia a componentelor sistemelor de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumph”.

Livrarea se efectuează pe cale aeriană, cu aeronave de transport strategic IL-76 MD şi ar urma să se încheie, potrivit preşedintelui Erdogan, în aprilie 2020. Deocamdată SUA nu au anunţat sancţiunile pe care le vor impune Turciei, dar o astfel de acţiune este posibilă.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar

•      Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au continuat să se menţină la un nivel ridicat, pe fondul desfăşurării de exerciţii navale NATO în regiune.

•       În estul Ucrainei, situaţia de securitate a avut o dinamică constantă, similară perioadei anterioare. O primă convorbire telefonică între preşedinţii Putin şi Zelenskiy nu a condus la nici un rezultat concret.

•      Au continuat transporturile de personal, tehnică militară şi materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria).

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi încălcări ale acordului de încetare a focului de către ambele părţi. Cu toate acestea, pe 8 iulie 2019, preşedintele Volodimir Zelenskiy şi-a exprimat optimismul că războiul din Donbas va fi încheiat în mai puţin de un an.

Preşedintele îşi bazează opinia pe eforturile diplomatice pe care le-a întreprins în ultima perioadă. Pe 12 iulie 2019, a avut loc la Paris o reuniune în formatul Normandia, la nivel de experţi şi se fac demersuri pentru o astfel de reuniune la cel mai înalt nivel, al liderilor Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei, eveniment care i-ar aduce faţă în faţă, pentru prima dată, pe preşedinţii rus şi ucrainean.

Siria

Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 15,7 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

Rotiri de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 13 iulie 2019, fregata ”Pitlivîi” / FRMN a plecat din Sevastopol către estul Mării Mediterane, unde va intra în compunerea GNORM. Pe 15 iulie 2019, nava purtătoare de rachete ”Uglici” / Flotila din Marea Caspică a fost observată în tranzit prin strâmtorile turceşti, urmând, la rândul ei, să se alăture GNORM.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, prezenţa navelor pe mare a fost semnificativă, acestea executând exerciţii în replică la acţiunile navelor NATO şi partenere participante la exerciţiul ”Sea Breeze 2019”.

• În perioada 5-12 iulie 2019, FRMN a scos pe mare o grupare de 10 nave de luptă, care au desfăşurat o gamă largă de exerciţii (lupta cu navele de suprafaţă ale adversarului; exerciţii de luptă antisubmarin; lupta împotriva rachetelor de croazieră; combaterea rachetelor de coastă). La exerciţiu au participat, printre altele: navele de desant ”Azov” şi ”Tsezar Kunikov”; navele mici purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuevo” şi ”Mirazh”; vedetele purtătoare de rachete ”Ivanovets”, ”Naberezhnye Chelny” şi ”R-60”; nava mică antisubmarin Suzdalets”.

• Pe 9 iulie 2019, Aviaţia Navală a FRMN a desfăşurat un exerciţiu de căutare şi distrugere a unui detaşament de desant maritim al adversarului. La exerciţiu au participat cinci bombardiere de front Su-24 şi avioane de vânătoare Su-27 şi două aeronave fără pilot Forpost şi Orlan, care au avut rolul de a indica ţintele. Adversarul a fost marcat de navele de desant  ”Azov” şi ”Tsezar Kunikov” şi de vedetele purtătoare de rachete ”Ivanovets” şi ”Naberezhnye Chelny”.

• Pe 12 iulie 2019, Brigada 810 Infanterie Marină a desfăşurat exerciţii cu trageri de luptă cu compania, în poligoane din Crimeea. La exerciţiu Au participat peste 500 de militari şi 50 de vehicule de luptă.

Alte activităţi de pregătire

Exerciţii tactice

• În perioada 4-12 iulie 2019,  Brigada 15 Rachete şi Artilerie de Coastă a desfăşurat un exerciţiu care a inclus lansări de rachete Progress, cu complexul staţionar Utes. Scopul a fost antrenarea echipajelor complexelor antiaeriene Shtil şi instalaţiilor de artilerie de pe navele de luptă ale FRMN aflate pe mare, în detectarea şi distrugerea rachetelor de coastă.

Utes este un complex de rachete de coastă mai vechi, staţionar, care utilizează rachete P-35B şi 3M44 Progress, cu care poate combate ţinte navale la distanţe de până la 300 de kilometri. Utes se utilizează împreună cu mai cunoscutele şi mai modernele complexe mobile Bastion şi Bal.

• Pe 4 iulie 2019, Divizia 31 Apărare Antiaeriană (Sevastopol) a desfăşurat un exerciţiu de distrugere a rachetelor de croazieră ale adversarului convenţional, întrebuinţând sistemele de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumf” şi complexele de rachete şi artilerie antiaeriană Pantsir.

• Pe 5 iulie 2019,  elemente din Regimentul 960 Aviaţie de Asalt au desfăşurat un exerciţiu de atac al unui aerodrom al adversarului, cu participarea a 10 avioane Su-25SM3, într-un poligon din Ţinutul Krasnodar.

• În perioada 8-11 iulie 2019, Trupele de Desant Aerian şi Aviaţia Militară de Transport au desfăşurat un exerciţiu comun, cu participarea a cca. 2400 de militari din Divizia 7 Desant-Asalt (Novorossiisk) şi a 40 avioane de transport Il-76.

Iniţial, pe 8 iulie 2019, militarii au fost paraşutaţi în Regiunile Kostroma şi YUlianovsk (RM Centru). Ulterior s-au regrupat, s-au reîmbarcat în aeronave, iar pe 11 iulie 2019 au repetat practic exerciţiul, fiind paraşutaţi de această dată în Peninsula Crimeea, în două raioane din apropierea litoralului. Acest lucru poate sugera că tema exerciţiului ar fi putut fi întrebuinţarea desantului aerian pentru întărirea apărării pe o direcţie ameninţată. Controlul situaţiei aeriene a fost asigurat de o aeronavă AWACS A-50U şi de un avion de retranslaţie Il-22. Pe timpul zborului pe traiect, gruparea de avioane de transport a fost escortată de aeronave Su-27 şi Su-25. Paraşutarea s-a efectuat cu sisteme D-10 cu deschidere automată, de la altitudinea de 600 de metri.

•      Pe 12 iulie 2019, elemente din Flotila din Marea Caspică (zece nave de luptă şi auxiliare) şi Armata 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană (20 de avioane de vânătoare Su-30SM şi bombardiere Su-24 şi Su-34) au desfăşurat un exerciţiu aero-naval, în poligoanele notificate din Marea Caspică.

Arme şi tehnologii militare noi

Proiect de modernizare a aeronavei Su-30SM. Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, compania Sukhoi lucrează la o nouă versiune îmbunătăţită a avionului multirol Su-30SM. Noua aeronavă ar urma să fie clasificată ”SU-30SMD”, iar principala modificare ar consta în montarea unui motor nou, de tipul AL-41F-1S, cel aflat utilizat deja pe aeronavele Su-35.

Noua aeronavă ar urma să intre în faza de testare anul viitor, iar Ministerul rus al Apărării şi-ar fi arătat interesul de a achiziţiona 60 de astfel de aeronave până în anul 2027. Foarte probabil, SU-30SMD va avea şi alte îmbunătăţiri, dar astfel de date nu au fost deocamdată făcute publice.

Sistemul de luptă antiaeriană apropiată ”Palma.” Pe 10 iulie 2019, la Salonul Naval Internaţional de la Sankt Petersburg a fost expus sistemul antiaerian cu bătaie apropiată ”Palma” (tip CIWS, Close-In Weapon System). Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei producătoare (Nudelman Precision Engineering Design Bureau, parte a Rostec), 10 astfel de sisteme au fost instalate pe mai multe nave de luptă, dezvoltate recent pentru Forţele Navale ruse.

”Palma” este un sistem mixt de artilerie şi rachete antiaeriene, constând în două tunuri automate de calibru 30 de milimetri AO-18KD (cu o unitate de foc de 1500 de lovituri) şi opt containere Sosna-R, care pot lansa rachete antiaeriene 9M340. Sistemul are o eficienţă ridicată la distanţe de până la 10 kilometri şi înălţimi de până la 5 kilometri şi a fost instalat, se pare, pe fregatele Proiect 22350 (clasa ”Amiral Gorshkov”), fregatele Proiect 1166.1 (clasa Gepard) şi navele purtătoare de rachete Proiect 12411 (nave mai vechi, clasa Tarantul III).

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Nu sunt de aşteptat evenimente militare semnificative în Siria şi estul Ucrainei.

• Activitatea militară în RM SUD va continua să se situeze la un nivel ridicat, pe fondul prezenţei grupărilor maritime permanente ale NATO în Marea Neagră.