06 decembrie 2019

Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (19 noiembrie - 2 decembrie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

• Situaţia de securitate a rămas tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN), cu toate că activităţile militare s-au menţinut la un nivel scăzut în Regiunea Militară Sud (RM Sud). Pe 2 decembrie a început noul an de instrucţie • Preşedintele Vladimir Putin continuă să acorde o atenţie deosebită dezvoltării forţelor navale, reiterând planul de înzestrare a acestora cu nave de suprafaţă şi submarine moderne, dotate cu noile arme hipersonice dezvoltate de complexul militar-industrial rusesc • În contextul extinderii misiunilor forţelor ruseşti în nordul Siriei, ”Expresul sirian” şi-a reluat transporturile de personal şi materiale • În Ucraina, situaţia militară se menţine încordată, în aşteptarea reuniunii politice de nivel înalt de la Paris, programată pentru săptămâna următoare (9 decembrie). Acordurile de încetare a focului, au continuat să fie încălcate, inclusiv în zonele în care OSCE a confirmat finalizarea dezangajării forţelor de către ambele părţi • Turcia continuă să genereze controverse legate de statutul ei în NATO.

Sursă foto: Mediafax

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

• Ziarul oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, continuă să informeze despre activităţile de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO în zonele de frontieră cu Rusia, în perioada de referinţă fiind raportate 23 zboruri.  

Prezenţă navală

Pe 28 noiembrie, corveta uşoară franceză ”Commandant Birot” a sosit în portul ucrainean Odessa, iar pe 1 decembrie nava franceză a executat un exerciţiu PASSEX cu nava de patrulare ucraineană ”Pryluky”.

”Commandant Birot” este o navă de tip ”aviso” (similară unei corvete uşoare) din clasa ”D'Estienne d'Orves”. Îndeplineşte în special misiuni de escortă şi luptă anti-submarin. Principalele sisteme de armament sunt rachetele anti-navă MM-38 Exocet şi torpilele L3/L5.

Evoluţii regionale semnificative

Turcia

Ankara amână semnarea planurilor NATO de apărare a Poloniei şi Ţărilor Baltice. Printr-o decizie fără precedent în istoria NATO, oficialii turci au decis să nu semneze, deocamdată, planurile de apărare elaborate de NATO pentru Polonia şi Ţările Baltice. Ankara a condiţionat semnarea planurilor de desemnarea formaţiunii kurde din Siria Unităţile de Apărare a Poporului (Yekîneyên Parastina Gel / YPG) drept organizaţie teroristă şi de acordarea sprijinului necondiţionat al NATO pentru războiul pe care Turcia îl duce cu YPG.

NATO elaborează planuri de apărare permanente (Standing Defence Plans / SDP), pentru apărarea colectivă, conform Articolului 5 al Tratatului NATO, pe care le revizuieşte periodic, pentru a le adapta noilor ameninţări. În cazul flancului de nord-est al NATO ameninţarea este, evident, Federaţia Rusă. Ankara a respins acuzaţiile de şantaj aduse de ceilalţi membri NATO, precizând că nu a făcut altceva decât să-şi exercite dreptul de veto pe care îl are orice stat membru NATO.

Sistemele S-400 cumpărate de Turcia nu vor fi integrate în spaţiul aerian integrat al NATO. Încercând să facă o concesie Washingtonului, Turcia a anunţat, prin vocea ministrului apărării, că sistemele de rachete antiaeriene S-400 ”Triumf”, achiziţionate din Federaţia Rusă, vor opera de sine-stătător (stand-alone), fără a fi integrate în sistemul NATO de apărare aeriană (NATO Integrated Air Defense System / NATINADS).

Integrarea în NATINADS ar fi putut genera probleme de securitate, inerente interconectării unui sistem (şi software!) rusesc cu sistemele NATO. Deşi, în acest fel, eficienţa sistemului scade, oficialii turci consideră, probabil, că pot evita măsurile de răspuns ale aliaţilor din NATO, în special SUA, şi că ar putea continua, eventual, achiziţionarea de noi platforme de armament din Federaţia Rusă.

Serbia

Vânzări de armament rusesc către Serbia. Pe 2 decembrie 2019, agenţia rusă de presă Interfax, citând surse din complexul militar-industrial rusesc, a anunţat că Federaţia Rusă şi Serbia au încheiat un contract pentru livrarea de complexe de rachete şi artilerie antiaeriană Panţîr-S. 

Informaţia confirmă declaraţii anterioare pe această temă ale unor înalţi oficiali ruşi şi sârbi. Panţîr-S (codificare NATO: SA-22 ”Greyhound”) este un complex mobil, mixt, care foloseşte două tunuri de calibru 30 mm şi o gamă largă de rachete sol-aer, cu care poate combate ţinte aeriene la distanţe de până la 18 kilometri şi altitudini de până la 15 kilometri. S-a vorbit şi de intenţia Belgradului de a achiziţiona complexe cu bătaie mare S-400 ”Triumf”, dar deocamdată nu s-au făcut paşi concreţi în această direcţie.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

•      Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) s-au situat la un nivel scăzut. Pe 2 decembrie a început noul an de instrucţie, care va culmina cu exerciţiul operativ-strategic ”Kavkaz-2020”, în responsabilitatea RM Sud.

•      În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului.

•      Rusia şi Turcia au continuat desfăşurarea de patrule comune, extinzând continuu zona acestora de responsabilitate. Totodată, Rusia a continuat să preia gradual securitatea elementelor cheie de infrastructură critică din nordul Siriei, ocupate anterior de forţele americane.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei, situaţia s-a menţionat tensionată, fiind înregistrate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului, soldate cu morţi şi răniţi de ambele părţi.

• OSCE a confirmat dezangajarea forţelor din cele trei regiuni prevăzute în Acordurile de la Minsk. În aceste zone se desfăşoară activităţi care să permită revenirea la normalitate. Se efectuează lucrări de deminare, iar în zona Stanitsia Luhanska a fost refăcut un pasaj pietonal. Acesta a fost redeschis pe 20 noiembrie, în cadrul unei ceremonii la care au participat, într-un gest simbolic, preşedintele Volodimir Zelenski şi ambasadorii Franţei şi Germaniei.

• În pofida eforturilor administraţiei de la Kiev, care a obţinut unele rezultate încurajatoare, există în continuare potenţial de destabilizare a situaţiei. Forţele ruse sunt acuzate permanent că folosesc estul Ucrainei pentru a testa noi sisteme de armament şi tactici şi tehnici de luptă. În acelaşi timp, continuă transporturile aşa-zis ”umanitare”, un nou convoi de 42 de camioane ruseşti (al nouălea din acest an) intrând  prin vama Matveiev Kurgan, fără a putea fi verificat de autorităţile ucrainene.

• Fără îndoială, principalul eveniment care poate aduce clarificări în situaţia din estul Ucrainei este reuniunea la nivel înalt în format Normandia, din 9 decembrie 2019, de la Paris. Însuşi preşedintele american Donald Trump, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, şi-a exprimat speranţa că evenimentul s-ar putea solda cu rezultate semnificative, eventual un tratat de pace durabil între Kiev şi Moscova.

Siria

• Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 19,6 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi. Totodată, au fost reluate transporturile de personal şi materiale pe cale maritimă.

• ”Expresul Sirian” şi-a reluat transporturile de personal şi materiale spre Siria. Pe 23 noiembrie, nava de desant ”Azov”, din cadrul Flotei Ruse a Mării Negre (FRMN), a tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele, spre portul sirian Tartus. Este al cincilea transport pe care ”Azov” îl efectuează în Siria de la începutul acestui an. Pe 28 noiembrie, cargoul ”Dvinitsa-50”, iar pe 29 noiembrie, nava port-container ”Sparta”, au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele cu destinaţia Tartus.

Au continuat patrulele mixte ruso-turceşti în nordul Siriei, pe noi itinerarii, din ce în ce mai extinse, sub acoperirea forţelor aeriene ruseşti din Baza Aeriană Hmeymim (Latakia).

Rotiri în cadrul Grupării Navale Operative Ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 30 noiembrie, nava de cercetare electronică ”Ivan Khurs”/FRMN a fost semnalată că a ieşit din Marea Neagră, urmând a intra în compunerea GNORM.

”Ivan Khurs” este a doua navă din clasa ”Yuri Ivanov” (Proiect 18280) şi a intrat în organica FRMN în iunie 2018. Are un deplasament de 4.000 de tone şi o autonomie de cca. 13.000 de kilometri. Nava îndeplineşte în special misiuni SIGINT (Signal Intelligence) şi război electronic, dispunând de o gamă vastă de echipamente specifice.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, activităţile FRMN s-au menţinut în continuare la un nivel scăzut, accentul fiind pus pe pregătirea tehnicii pentru instrucţia pe timp de iarnă.

• Pe 19 noiembrie, unităţile de rachete de coastă (complexele Bal şi Bastion) au desfăşurat un exerciţiu tactic într-un poligon din Crimeea, la care au participat 100 de militari şi cca. 30 de unităţi de tehnică de luptă.

• În perioada 19-26 noiembrie, o grupare de nave de luptă şi auxiliare (fregata ”Amiral Essen”, vedeta purtătoare de rachete ”Ivanoveţ”, navele mici purtătoare de rachete ”Vişni Volochek” şi ”Orekhovo-Zuevo”, dragoarele maritime ”Ivan Antonov”, dragoarele maritime ”Turbinist” şi ”Kovroveţ”, nava mare de desant ”Azov”, submarinul ”Novorossiisk” şi remorcherul de salvare ”SB-5”) s-a aflat pe mare, desfăşurând exerciţii aeronavale. Pe 21 noiembrie, gruparea navală a executat un exerciţiu de apărare aeriană, rolul adversarului fiind jucat de aeronave Su-30SM ale Aviaţiei Navale din cadrul FRMN. Ulterior, pe 22 noiembrie, s-a desfăşurat un exerciţiu anti-submarin, rolul adversarului fiind jucat de submarinul ”Novorossiisk”.

• Pe 20 noiembrie, subunităţile de poliţie militară ale FRMN au desfăşurat un exerciţiu anti-diversiune, în portul Sevastopol.

Poliţia militară navală a fost înfiinţată la flote în anul 2019, cu obiectivul de a întări securitatea instalaţiilor portuare şi navale. Dispune de vedete rapide, cu care poate efectua interceptarea  navelor suspecte.

• Pe 26 noiembrie 2019, submarinele ”Novorossiisk” şi ”Kolpino” au executat un exerciţiu tactic cu dublă partidă, în care ”Kolpino” a jucat rolul adversarului. Activitatea de căutare a fost sprijinită şi de dragorul maritim ”Turbinist”, care a asigurat trecerea submarinului ”Novorossiisk” printr-un baraj de mine maritime. Exerciţiul s-a finalizat cu lansarea de torpile de către ambele submarine, într-un poligon din acvatoriul Mării Negre.

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud

• Pe 19 noiembrie, avioane de vânătoare-bombardament Su-34 (din Regimentul 559 aviaţie de bombardament / Morozovsk) au desfăşurat un  exerciţiu tactic de zbor, într-un poligon din Regiunea Rostov, cu obiectivul de a descoperi şi distruge obiective terestre ale adversarului (puncte de comandă, poziţii de tragere, coloane de tehnică aflate în marş).

• Pe 20 noiembrie, cca. 30 de avioane de vânătoare-bombardament Su-34 şi avioane de vânătoare Su-27 şi Su-30SM au desfăşurat un exerciţiu tactic de zbor, care a inclus realimentarea în aer de la un avion cisternă Il-78.

• Pe 27 noiembrie, un exerciţiu similar de realimentare în aer a fost efectuat de bombardierele de front Su-24M, în Regiunea Volgograd.

Arme şi tehnologii militare noi

Primul radar OTH ”Konteiner” a intrat în serviciu. Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului rus al Apărării, pe 01 decembrie 2019, primul radar OTH (Over The Horizon) ”Konteiner” a intrat în serviciu, în ”Zona de responsabilitate de apărare aeriană Moscova”. Radarul face parte din Sistemul naţional de avertizare timpurie (a cărui piesă de rezistenţă este staţia Voronej, capabilă să detecteze lansarea de rachete balistice la distanţe de peste 5000 de kilometri).

Radarele OTH funcţionează pe principiul detecţiei ţintelor folosind reflecţia undelor din ionosferă. Radarul 29B6 ”Konteiner” este primul din clasa sa dezvoltat de Rusia şi poate detecta  ţinte aeriene (inclusiv aeronave cu tehnologie ”stealth” şi aparate de zbor hipersonice, potrivit producătorului) la altitudini de până la 100 de kilometri şi distanţe de peste 4000 de kilometri. Este dispus în aşa fel încât să acopere spaţiul aerian la vest de Rusia dar ”vede” şi o bună parte din Orientul Mijlociu şi sud-estul Europei (inclusiv spaţiul aerian al României). Sistemul conţine două complexuri separate de antene, dispuse la cca 300 kilometri distanţă între ele. Partea de transmisie este dispusă în apropiere de oraşul Gorodeţ (Ţinutul Nizhegorodskaia) şi constă în 36 de antene acoperind un front de 440 de metri. Partea de recepţie este dispusă în apropiere de oraşul Kovylkino (Republica Mordovia) şi este formată din 144 de antene, pe un front de cca. 1.400 de metri. O a doua staţie de acest tip ar urma să acopere zona Oceanului Arctic, ruşii intenţionând să instaleze, treptat, radare de acest tip pe toate direcţiile strategice.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

•                  Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în estul Ucrainei. Se aşteaptă cu interes reuniunea la nivel înalt în format Normandia, de la Paris. Un succes în plan diplomatic ar putea aduce clarificări pentru separatişti din partea Kremlinului şi o eventuală stabilizare a situaţiei din teren.

•                  În Siria este posibil să asistăm la intensificarea transporturilor şi manevrelor de forţe şi mijloace ruseşti, pe fondul extinderii continue a zonei de responsabilitate din nordul Siriei. Nu este exclus un sprijin mai semnificativ al Rusiei pentru o acţiune militară de amploare a forţelor guvernamentale siriene în provincia Idlib.

Activitatea militară în RM SUD ar putea creşte în intensitate, după începerea noului an de instrucţie, pe 2 decembrie.