Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (18 iunie - 1 iulie 2019)
Monitorul Apărării şi SecurităţiiSituaţia de securitate s-a menţinut stabilă, activităţile militare în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) situându-se la nivelul normal pentru această perioadă. În estul Ucrainei, dezangajarea forţelor, de către ambele părţi, într-o a treia regiune din Donbas, creează premisele pentru îmbunătăţirea situaţiei de securitate. Rusia a continuat transporturile de personal şi tehnică militară spre Siria.Aviaţia strategică rusă a zburat deasupra Mării Negre, în replică la o acţiune similară americană de acum două săptămâni. NATO are din nou prezenţă navală în Marea Neagră, pe fondul începerii exerciţiului naval, devenit deja tradiţional, ”Sea Breeze 2019”.Turcia aşteaptă livrarea de către Rusia a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 ”Triumf” în următoarele două săptămâni.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Zboruri de cercetare
Forţele aeriene ale NATO şi-au intensificat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă au fost executate 42 de zboruri (31 cu aeronave cu echipaj uman, 11 cu aeronave fără pilot).
Prezenţă navală
Pe 29 iunie 2019, două nave americane, distrugătorul ”USS Carney” (DDG-64) şi nava de desant ”USNS Yuma” (T-EPF-8) au intrat în Marea Neagră, pentru a participa la exerciţiul ”Sea Breeze 2019”.
Oficialii ruşi au anunţat că fregata Smetlivîi/FRMN a început să monitorizeze direct acţiunile distrugătorului american şi toate mijloacele electronice ale FRMN vor contribui la supravegherea acestuia pe timpul acţiunii în Marea Neagră.
Exerciţii
În perioada 01-12 iulie 2019, se va desfăşura exerciţiul maritim "Sea Breeze 2019", în regiunile ucrainene Odessa, Mikolaiv şi Kherson şi zona de nord-vest a Mării Negre. Potrivit organizatorilor, la exerciţiu participă 32 de nave de luptă, 24 de aeronave şi aproximativ 3.000 de militari din 19 state NATO şi partenere, iar scenariul include şi răspunsul la o ipotetică încercare a adversarului (Federaţia Rusă) de a bloca intrarea navelor de pe Dunăre în Marea Neagră.
”Sea Breeze” este un exerciţiu naval tradiţional, organizat în comun de SUA şi Ucraina, găzduit de Ucraina, şi la care participă, de regulă, statele riverane Mării Negre şi alte state NATO şi partenere. Exerciţiul îşi propune creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale din naţiunile participante şi contribuie la creşterea nivelului securităţii maritime. România participă în acest an cu fregata „Regele Ferdinand", corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian", nava purtătoare de rachete "Lăstunul" şi cu forţe din Flotila de Dunăre şi Garda de Coastă.
Evoluţii regionale semnificative
Turcia
Pe 1 iulie 2019, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Rusia va livra Ankarei, în cel mult zece zile, sistemele de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumph”. În cadrul interviului, acordat în marja summitului G-20, Erdogan a mai precizat că SUA nu vor impune sancţiuni Turciei din acest motiv.
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.
Sumar:
• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au continuat să se menţină la un nivel ridicat, pe fondul desfăşurării de exerciţii de verificare inopinată (snap exercises), ordonate de preşedintele Putin.
• În estul Ucrainei situaţia de securitate a avut aceeaşi dinamică. S-a înregistrat, totuşi, o evoluţie pozitivă, ambele părţi aflate în conflict procedând la dezangajarea forţelor dintr-o regiune din apropiere de Luhansk.
• Au continuat transporturile de personal, tehnică militară şi materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria).
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi încălcări ale acordului de încetare a focului de către ambele părţi.
• Pe 26 iunie 2019, atât forţele guvernamentale, cât şi separatiştii, au finalizat dezangajarea forţelor în zona Stantsia Luhanska, monitorii OSCE confirmând acest lucru.
Aceasta este doar a treia zonă din Donbas în care părţile îşi retrag forţele, conform Acordurilor de la Minsk (primele două fiind Zolote şi Petriske, în octombrie 2016). O acţiune de acest gen, prima după aproape trei ani, este un progres semnificativ şi a şi fost apreciată de această manieră chiar de către preşedintele Volodimir Zelenski, care a considerat-o un prim pas spre un acord de încetare a focului de lungă durată.
• Pe 1 iulie 2019, separatiştii au lovit cu o rachetă antitanc o ambulanţă care evacua răniţii, două persoane, printre care şi un medic militar, fiind ucise în incident. Preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul, catalogându-l ca o încercare de a sabota noile negocieri pentru încetarea focului în Donbas.
• O unitate de forţe speciale ucraineană (Special Operations Land Task Group/SOLTG) a fost certificată de NATO şi va face parte din Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force/NRF).
NATO a evoluat unitatea în timpul exerciţiului internaţional ”Flaming Sword 2019”. Nu este prima dată când forţe ale statelor partenere NATO intră în compunerea NRF, dar este prima dată când acest lucru se aplică unei structuri de forţe speciale.
Siria
Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 17,4 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.
Rotiri de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 20 iunie 2019, nava mică purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuevo” (FRMN), a revenit la Sevastopol, după îndeplinirea misiunilor în cadrul GNORM, în perioada martie-iunie 2019.
Nava a fost înlocuită de nava purtătoare de rachete ”Velikii Ustiug”, din cadrul Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC).
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN
În perioada de referinţă, prezenţa navelor pe mare a fost relativ redusă. Au crescut în intensitate activităţile desfăşurate de forţele aeriene şi de apărare antiaeriană, cele mai semnificative activităţi de instrucţie fiind enumerate mai jos.
• Pe 20 iunie 2019, Aviaţia FRMN (Regimentul 41 Aviaţie de Asalt şi Regimentul 318 Aviaţie Mixtă) a desfăşurat un exerciţiu tactic de zbor, în poligoane din Crimeea, cu participarea a 30 de avioane (Su-24MR, Su-24M, Su-30SM, An-24, Be-12, Il-78) şi elicoptere (Mi-8 şi Ka-27).
• Începând cu 27 iunie 2019, fregatele ”Amiral Makarov” şi ”Pitlivîi” desfăşoară exerciţii în comun, în poligoane din acvatoriul Mării Negre. Este posibil ca navele să se pregătească pentru dislocarea în cadrul grupării navale permanente din Marea Mediterană (GNORM).
• Pe 01 iulie 2019, subunităţi de rachete de coastă din Crimeea au executat exerciţii cu complexele mobile de rachete de coastă Bal şi Bastion, incluzând lansări electronice de rachete.
Subunităţile de rachete de coastă se antrenează specific în contextul existenţei în Marea Neagră a unei grupări navale din state NATO şi partenere, participante la exerciţiul ”Sea Breeze 2019”.
Alte activităţi de pregătire
Exerciţii tactice
• În perioada 17-21 iunie 2019, Armata 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană a desfăşurat un exerciţiu în mai multe poligoane din Crimeea şi Ţinutul Krasnodar, la care au participat peste 100 de avioane şi elicoptere de toate categoriile şi mai multe complexe de rachete şi apărare antiaeriană, inclusiv sistemele cu bătaie lungă S-400 ”Triumph”. În cadrul exerciţiului, pe 21 iunie 2019, două bombardiere strategice Tu-160 ”Blackjack”, escortate de aeronave Su-27 SM, au efectuat zboruri deasupra Mării Negre.
Zborurile aviaţiei strategice ruse erau de aşteptat, ca reacţie la zborul unui bombardier strategic american B-52H în Marea Neagră, pe 17 iunie 2019.
• Pe 19 iunie 2019, Brigada 12 Rachete (dislocată în Osetia de Nord, la Mozdok, în subordinea Armatei 58 arme întrunite), a desfăşurat un exerciţiu în poligonul Sernovodski (Ţinutul Stavropol), la care au participat cca 500 de militari şi 100 de sisteme de luptă, inclusiv complexele de rachete operativ-tactice Iskander-M.
• Pe 20 iunie 2019, Aviaţia Forţelor Terestre (Regimentul 487 elicoptere Budenovsk) a desfăşurat un exerciţiu tactic de zbor, în Ţinutul Stavropol, cu participarea a peste 400 de militari şi 20 de elicoptere de luptă.
• În contextul unor verificări de amploare care au început în Regiunea Militară Centru (24-28 iunie 2019, 150.000 de militari, 50 de exerciţii tactice complexe în 35 de poligoane), au fost alertate şi mai multe formaţiuni din RM Sud, respectiv cele care au rolul de a coopera cu RM Centru, în zona acesteia de responsabilitate. Astfel pe 24 iunie 2019 a fost alertată Brigada 20 infanterie moto, dislocată în Regiunea Volgograd. Pe 26 iunie 2019, a fost alertată Flotila din Marea Caspică (35 de nave de luptă şi auxiliare şi aproximativ 1500 de militari). În acelaşi scop, pe 27 iunie 2019 au fost alertate subunităţi de aviaţie din cadrul Armatei 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană, cca 150 de avioane şi elicoptere fiind pregătite să se redisloce pe alte aerodromuri, pentru a sprijini acţiunile RM Centru.
Arme şi tehnologii militare noi
Intrarea în producţie a sistemului de rachete antiaeriene S-500. Potrivit preşedintelui corporaţiei Rosteh, Serghei Cemezov, procesul de producţie a noului complex de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-500 ”Prometheus”, va începe în cel mai scurt timp. Oficialul rus a refuzat să dea detalii despre caracteristicile tehnico-tactice ale noului sistem.
Despre S-500 s-a scris mult în ultimul timp şi s-a speculat că ruşii întârzie intenţionat producţia sistemului, pentru a vinde cât mai bine vechiul sistem S-400 ”Triumph”. Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declarase că S-500 va fi livrat la trupe începând cu anul 2020. Nu există multe informaţii tehnico-tactice despre S-500, dar este de aşteptat ca bătaia acestuia să depăşească semnificativ pe cea a S-400 (se speculează că S-500 va putea combate ţinte la distanţe de cca 600 de kilometri, faţă de 350-400 de kilometri, cât reprezintă bătaia sistemului S-400).
Testarea unui nou sistem integrat de apărare antiaeriană în Crimeea. Potrivit declaraţiilor unor oficiali ruşi, preluate de cotidianul Izvestia, în Crimeea a fost testat un nou sistem integrat de apărare antiaeriană, pe timpul unui exerciţiu de amploare desfăşurat recent în peninsulă. Sistemul ar fi reunit sub o comandă unică toate mijloacele forţelor aeriene, navale şi terestre şi ar fi permis respingerea unui atac al adversarului cu 70 de rachete de croazieră.
Foarte probabil, noul sistem (intitulat generic ASU - Avtomatizirovannyye Sistemy Upravleniya / Sistem Automat de Comandă şi Control) a fost testat în timpul exerciţiului desfăşurat de Armata 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană, în perioada 17-21 iunie 2019. Nu se cunosc alte date despre acest sistem, dar oficialii ruşi au subliniat că a fost un experiment reuşit, urmând să fie implementat şi în alte regiuni, în special în Kaliningrad. Începând cu anul 2008, ruşii au acordat o atenţie deosebită automatizării conducerii, preluând concepte din doctrina occidentală, precum războiul în reţea (network-centric warfare) şi încercând să le adapteze la specificul rusesc.
76 de aeronave Su-57 vor fi livrate armatei ruse până în anul 2028. Pe 27 iunie 2019, Denis Manturov, ministrul rus al industriei şi comerţului, a declarat că Ministerul Apărării rus a semnat un contract cu compania Sukhoi, pentru livrarea către Forţele Aerocosmice, până în anul 2028, a 76 de avioane multirol de generaţia a cincea Su-57.
În luna mai 2019, chiar preşedintele Putin avansa cifrele de mai sus, deşi contractul de la momentul respectiv nu prevedea decât 16 astfel de aeronave până în anul 2027. Se pare că planificatorii bugetului rus al apărării au găsit soluţia de executa ordinul comandantului suprem, probabil prin redirecţionarea fondurilor de la alte proiecte.
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
• Activitatea militară în RM SUD va continua să se situeze la un nivel ridicat, pe fondul desfăşurării exerciţiului multinaţional ”Sea Breeze 2019” şi prezenţei forţelor NATO în Marea Neagră.
• Reuniunea Consiliului NATO-Rusia din 5 iulie ar putea clarifica unele divergenţe de opinii şi contribui, pe termen mediu, la detensionarea situaţiei de securitate în regiune.
• Nu este exclus să asistăm la unele evoluţii pozitive în estul Ucrainei, după ce problema ucraineană a constituit unul dintre punctele principale de discuţie între preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump, la Summitul G-20.
• Nu sunt de aşteptat evenimente semnificative în Siria.
