03 ianuarie 2020

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (18 - 30 DECEMBRIE 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

• Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN). • Rusia a executat două demonstraţii de forţă cu forţele aeriene în Marea Neagră. • Activităţile forţelor navale ruseşti au scăzut în intensitate, singurele nave menţinute pe mare având rolul de a monitoriza un distrugător american aflat în Marea Neagră. • Preşedintele Vladimir Putin a inaugurat, pe 23 decembrie, traficul feroviar pe podul de peste Strâmtoarea Kerci, un nou pas important spre integrarea economico-socială a Peninsulei Crimeea cu Federaţia Rusă. • Ministrul rus al apărării a făcut bilanţul anului 2019, anunţând o creştere cu 14 procente a capacităţii de luptă a Federaţiei Ruse. • ”Marine Security Belt”, exerciţiul naval comun cu participarea forţelor navale din Federaţia Rusă, Iran şi China, a continuat în Golful Oman şi Oceanul Indian. • Rusia a continuat transporturile de personal şi materiale spre Siria. • Situaţia din estul Ucrainei se menţine pe aceleaşi coordonate. Un prim schimb de prizonieri a avut loc pe 29 decembrie.

Sursă foto: Mediafax

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Ziarul oficial al Ministerului rus al Apărării a continuat să informeze despre activităţile de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă au fost identificate 34 de zboruri.

Prezenţă navală

Distrugătorul american ”USS Ross” (DDG-71) şi-a încheiat misiunea în Marea Neagră, tranzitând strâmtorile Bosfor şi Dardanele la 28 decembrie.

Pe timpul prezenţei în Marea Neagră a ”USS Ross”, forţele navale ruseşti au monitorizat continuu distrugătorul american. De asemenea, pe 24 decembrie, două avioane multirol Su-24M (Fencer-D) escortate de un avion de vânătoare Su-30SM (Flanker-H) au simulat lansarea unor rachete de croazieră asupra navei. Pe 25 decembrie, două bombardiere strategice Tu-95MS au zburat deasupra Crimeei (venind de la Baza aeriană Engels, Ţinutul Saratov) şi au simulat lansarea de rachete anti-navă şi de croazieră.

Acţiunile nu au avut caracter de provocare. Probabil, s-a urmărit atât demonstrarea superiorităţii aeriene şi navale ruse în nord-vestul Mării Negre, cât şi monitorizarea reacţiei distrugătorului american, a apărării antiaeriene a Ucrainei şi a celei a NATO, respectiv a României.

 

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

  • Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) s-au menţinut la un nivel scăzut.
  • În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului.
  • În nordul Siriei, Rusia a continuat să sprijine operaţiile aeriene executate de forţele guvernamentale asupra unor localităţi poziţionate strategic, pe drumul ce leagă capitala Damasc de Aleppo. Aceste acţiuni generează fluxuri mari de refugiaţi, care adâncesc profunda criză umanitară din nordul Siriei. Forţele navale ruse continuă să se rotească în cadrul grupării navale permanente din estul Mării Mediterane.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind înregistrate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului, soldate cu morţi şi răniţi de ambele părţi.

Potrivit statisticilor furnizate de Statul major general ucrainean, de la începutul anului 97 de militari ucraineni au fost ucişi în Donbas, alţi 499 fiind răniţi.

• Pe 29 decembrie a avut loc un prim schimb de prizonieri, 76 de militari ucraineni fiind returnaţi autorităţilor ucrainene în schimbul a 124 de separatişti.

La Reuniunea la nivel înalt, în format Normandia (Paris, 9 decembrie) se agrease efectuarea schimbului tuturor prizonierilor de război până la sfârşitul acestui an, lucru ce părea şi s-a  dovedit utopic. Într-o perspectivă mai pragmatică, pe 20 decembrie, Grupul Trilateral de Contact a decis să se efectueze măcar un schimb minim de prizonieri, lucru care s-a întâmplat  pe 29 decembrie. În continuare se duc tratative pentru eliberarea unui al doilea lot de 300 de militari ucraineni, deţinuţi, aparent, de separatiştii din Donbas.

• Pe 19 decembrie, un al 96-lea convoi ”umanitar” rusesc a pătruns pe teritoriul Ucrainei,  fără a fi controlat de autorităţile ucrainene.

• În perioada 18-19 decembrie, Brigada 36 infanterie marină (dislocată la Mikolaiv) a desfăşurat exerciţii de paraşutare, în poligonul Shiroki Lan, executând un total de 300 de paraşutări, din elicoptere Mi-8.

Siria

• Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 27,2 tone de tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

Forţele aeriene ruse de la Baza aeriană Hmeymim (Latakia) execută 2-3 ieşiri pe zi, în scopul declarativ (ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe 24 decembrie) de a executa misiuni de cercetare şi sprijin aerian apropiat pentru forţele terestre siriene. În realitate, potrivit martorilor oculari, aeronavele ruse execută misiuni de bombardament asupra infrastructurii ocupate de forţele insurgente care se opun regimului Assad.

Acţiunile ruseşti din oraşul Maaret al-Numan (localitate de 100.000 de locuitori, punct-cheie de teren pe autostrada M5, care leagă Damasc de Aleppo) au determinat părăsirea localităţii de către majoritatea locuitorilor, alte zeci de mii de refugiaţi îndreptându-se spre frontiera cu Turcia, închisă, de altfel, de către autorităţile de la Ankara. În aceste condiţii, criza umanitară se adânceşte din ce în ce mai mult şi nu mai poate fi gestionată de organizaţiile internaţionale.

Posibile rotiri în cadrul Grupării Navale Operative Ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 21 decembrie fregata ”Amiral Essen” a plecat din Sevastopol spre Marea Mediterană pentru a intra în cadrul GNORM. Fregata ”Amiral Essen” a înlocuit fregata ”Amiral Makarov”, care pe 27 decembrie a revenit la Sevastopol. Fregata ”Amiral Essen” a intrat pentru a doua oară în acest an (prima misiune a avut loc în perioada februarie-mai 2019) în componenţa GNORM.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, activităţile FRMN s-au menţinut la un nivel scăzut, fiind prezente puţine nave pe mare.  Navele au executat preponderent misiuni de curs K1 (exerciţii de vitalitate a navei, pregătirea navelor pentru marş şi luptă, exerciţii de apărare antiaeriană în port).

• Pe 24 decembrie, nava mică purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuevo” şi complexele de rachete de coastă Bal şi Bastion au desfăşurat un exerciţiu comun, cu obiectivul de a respinge un atac cu rachete şi de a distruge o navă de suprafaţă a adversarului.

Exerciţiul a urmărit în subsidiar trimiterea unui mesaj distrugătorului american ”USS Ross”, aflat în Marea Neagră.

• Pe 25 decembrie, crucişătorul ”Mareşal Ustinov” din cadrul Flotei de Nord a sosit în portul Sevastopol.  

Nava are nevoie, probabil, de efectuarea unor lucrări de întreţinere, întrucât se află pe mare de o perioadă considerabilă de timp. ”Mareşal Ustinov” a părăsit portul de bază, Severomorsk, pe 3 iulie 2019, a participat la parada navală de la Sankt Petersburg şi ulterior la exerciţiul ”Scutul Oceanului 2019”.

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud

• Pe 19 decembrie, Regimentul 43 aviaţie de asalt (Saki) a desfăşurat un exerciţiu tactic de zbor, în spaţiul aerian al Peninsulei Crimeea, la care au participat şase avioane de vânătoare multirol Su-30SM şi bombardiere de front Su-24M.

 

Arme şi tehnologii militare noi

O nouă corvetă purtătoare de Kalibr în Marea Neagră. Pe 28 decembrie, nava mică purtătoare de rachete (corvetă, potrivit clasificării NATO) ”Inguşetia” a intrat în organica FRMN.

”Inguşetia” (navă din clasa ”Buyan-M”/Proiect 21631) efectua de mai mult timp teste în Marea Neagră. Nava dispune de sistemul de lansare verticală 3S-14 cu care poate lansa redutabilele rachete anti-navă şi de croazieră din familiile ”Kalibr” şi ”Oniks”. FRMN mai dispune de două astfel de nave (”Vyshni Volochek” şi ”Orekhovo-Zuevo”), totalul platformelor navale de suprafaţă şi submarine purtătoare de Kalibr din cadrul FRMN ridicându-se în prezent la cifra de 14.

 

Un nou dragor maritim modern în Marea Neagră. Pe 28 decembrie, dragorul ”Vladimir Emelianov” a fost predat Forţelor Navale ruse, într-o ceremonie desfăşurată la Baza navală Baltisk, în Regiunea Kaliningrad. Nava a fost lansată la apă în luna mai şi a finalizat cu succes toate testele, urmând să se alăture cât mai curând FRMN.

Nava face parte din clasa de dragoare maritime moderne ”Aleksandrit” (Proiect 12700). Este a doua navă de acest tip din organica FRMN (prima fiind dragorul maritim ”Ivan Antonov”, intrat în dotarea FRMN la începutul acestui an). Dragoarele din clasa ”Aleksandrit”  dispun de o cocă monolit din fibră de sticlă, au un deplasament de aproape 900 de tone şi sunt dotate cu o gamă largă de instalaţii, inclusiv vehicule autonome de suprafaţă şi submarine (drone) cu care pot neutraliza cele mai multe dintre minele maritime cunoscute.

 

Un nou remorcher de salvare pentru FRMN. Pe 20 decembrie, noul remorcher de salvare SB-742 s-a alăturat FRMN, eveniment celebrat printr-o ceremonie desfăşurată la Baza Navală Novorossiisk. 

SB-742 (Proiect 22870) este al patrulea remorcher construit de Şantierul naval din Astrakhan pentru FRMN.

 

”Avangard” a intrat în serviciul de luptă. Pe 27 decembrie, oficialii ruşi au anunţat că primul regiment de rachete ”Avangard” a intrat în serviciul de luptă, la Orenburg.

”Avangard” este un vehicul (planor) hipersonic (la ultimele teste a atins viteza de 27 Mach) de tip HGV (Hypersonic Glide Vehicle), care se transportă pe rachete balistice intercontinentale UR-100UTTKh, R-36M2 şi (în perspectivă) RS-28 ”Sarmat”. Poate duce o încărcătură nucleară cu puterea de peste două megatone. Face parte din cele şase proiecte majore de dezvoltare de arme strategice, anunţate de preşedintele Vladimir Putin în martie 2018.

 

S-350E ”Vitiaz” a fost livrat la trupe. Pe 22 decembrie, Ministerul rus al Apărării a primit primul complex de rachete antiaeriene S-350E ”Vitiaz”, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în poligonul Kapustin Yar (regiunea Astrakhan).

S-350E este un sistem cu rază medie de acţiune care va înlocui gradual mai vechile S-300PS şi S-300PT-1A. Utilizează acelaşi tip de rachete 9M96 ca S-400 ”Triumf”. Poate combate simultan până la 12 ţinte aeriene, la altitudini de 30 de kilometri şi distanţe de până la 120 de kilometri.

 

Accidente şi incidente

Pe 24 decembrie 2019, oficiali ruşi au informat despre prăbuşirea unui avion de vânătoare de generaţia a cincea Su-57, în apropiere de Komsomolsk pe Amur, în timpul efectuării unui test de zbor, pilotul reuşind să se catapulteze.

Accidentul, primul de acest fel cu o aeronavă de acest tip, poate afecta pe termen scurt proiectul. Ministerul rus al Apărării a comandat deja 76 de Su-57 pe care urmează să le primească până în anul 2028. Avionul a fost testat în condiţii de luptă în Siria şi mai multe state, partenere tradiţionale ale Rusiei (printre care şi Turcia) şi-au exprimat intenţia achiziţionării acestuia.

 

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în estul Ucrainei. Numărul incidentelor de securitate ar putea scădea, pe fondul apropierii sărbătorilor de iarnă ale ortodocşilor de rit vechi.

• În regiunile din nord-estul Siriei situaţia umanitară va continua să se degradeze.  

• Activitatea militară în RM SUD se va menţine la un nivel scăzut, în concordanţă cu specificul acestei perioade a anului.