Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
Federaţia Rusă - Jurnal Militar la flancul de est al NATO (17 - 30 IUNIE 2020)
Marian Dobranici• Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre • Parada de Ziua Victoriei a fost desfăşurată pe 24 iunie 2020, dar fără fastul de altădată • Oficiali americani şi ruşi de rang înalt s-au întâlnit la Viena, pe 22 iunie 2020, pentru a discuta reînnoirea tratatului de dezarmare nucleară New START, care expiră în februarie 2021. Tonul concluziilor reuniunii este optimist, existând premise că Washington şi Moscova se vor înţelege într-un domeniu atât de sensibil şi important pentru soarta întregii lumi • Rusia este pregătită şi pentru relaxarea relaţiilor cu NATO, anunţând că, într-un gest de bunăvoinţă şi de încredere, va muta mai către interiorul teritoriului rus zona de desfăşurare a exerciţiului operativ-strategic ”Caucaz-2020” • Pe de altă parte, Rusia a anunţat că este gata să încheie un nou contract cu Turcia pentru livrarea de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune S-400, afirmaţie ce nu poate contribui nicidecum la detensionare • Activităţile militare din Regiunea Militară Sud s-au menţinut la un nivel relativ scăzut, militarii ruşi fiind mai degrabă ocupaţi cu procesul de votare - de-a lungul unei întregi săptămâni - a amendamentelor propuse Constituţiei Federaţiei Ruse • În estul Ucrainei, situaţia militară se menţine neschimbată. Forţele navale ruse s-au rotit consistent în Siria. Pe de altă parte nu s-au înregistrat evenimente militare semnificative în provinciile siriene cu prezenţă militară rusă.
Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Zboruri de cercetare
Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, în perioada de referinţă au fost semnalate 41 de zboruri de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO, în zonele de frontieră cu Rusia (35 cu aeronave cu echipaj uman, patru cu aeronave fără pilot / UAV).
În 19 situaţii forţele aeriene ruse au fost alertate. Presa rusă a relatat în special despre incidentele din 26 şi 28 iunie, când aeronave Su-30 (NATO: ”Flanker-C”) şi Su-27 (NATO: ”Flanker”) au fost trimise pentru a intercepta deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional, aeronavele trimise în misiune de Flota a 6-a a SUA (avioane de cercetare P-8A Poseidon şi RC-135 şi avioane cisternă KC-135 Stratotanker).
Prezenţă navală
Pe 17 iunie 2020, distrugătorul ”USS Porter” (număr de bordaj DDG-78, clasa ”Arleigh Burke”, Flota a 6-a a SUA) a intrat în Marea Neagră, fiind pentru a doua oară în acest an când nava execută o misiune în această zonă (precedenta având loc în luna aprilie 2020). Pe 18 iunie 2020, o a doua navă americană, nava de desant ”Oak Hill” (LSD-51) s-a alăturat distrugătorului amintit.
Ca de fiecare dată, Flota Rusă a Mării Negre (FRMN) a destinat importante forţe şi mijloace pentru monitorizarea navelor NATO prezente în Marea Neagră. În astfel de situaţii, militarii ruşi acţionează, de regulă, agresiv, la limita provocării unor incidente de securitate nedorite. Un exemplu este simularea unui atac aerian asupra ”USS Porter”, executat de 10 aeronave ruseşti de mai multe tipuri, acţiune postată pe Twitter de către utilizatori ruşi independenţi.
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.
Sumar:
- Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au continuat să se menţină la un nivel scăzut. Eforturile s-au concentrat pe pregătirea şi executarea paradei militare din 24 iunie 2020, cu toate categoriile de forţe, în principalele oraşe de pe teritoriul Regiunii Militare (RM) Sud. O altă direcţie de efort a constituit-o organizarea secţiilor de votare în majoritatea bazelor militare şi participarea militarilor ruşi (între 25 şi 30 iunie 2020) la procesul de votare a amendamentelor de modificare a Constituţiei, propuse de administraţia Putin. Şi procesul de integrare a noilor recruţi poate fi o explicaţie pentru intensitatea scăzută a activităţilor cu caracter militar din RM Sud.
- În estul Ucrainei, situaţia de securitate nu s-a modificat.
- În nord-vestul Siriei, acordul de încetare a focului nu a fost încălcat în perioada de referinţă. Situaţia de securitate la nivelul întregii ţări s-a complicat însă, pe fondul reluării de către Israel a raidurilor aeriene, vizând miliţiile pro-iraniene din centrul, sudul şi estul Siriei.
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului.
Potrivit serviciului de informaţii militare ucrainean (GUR), autorităţile separatiste continuă eforturile de recrutare de personal pentru cele două corpuri de armată, din Doneţk şi Lugansk, ceea ce sugerează că soluţia militară rămâne principala direcţie pe care separatiştii o vor utiliza pentru prezervarea status quo-ului. Aceasta în pofida eforturilor pe care administraţia de la Kiev le face pentru detensionarea situaţiei. Ultima încercare de acest tip a fost apelul lansat de însuşi preşedintele Volodimir Zelenski, prin intermediul Platformei Minsk, de încetare totală a focului, pentru a facilita acţiunile Kievului de combatere a pandemiei, inclusiv în Donbas, unde situaţia sanitară pare să se înrăutăţească.
• În contextul în care se apropie exerciţiul operativ-strategic ”Caucaz-2020”, cea mai importantă activitate cu caracter militar desfăşurată de Federaţia Rusă în acest an, reapar temerile privind o posibilă invazie a Ucrainei de către forţele ruse. Un analist din cadrul Serviciului de informaţii militare ucrainean (GUR), Vadim Skibiţki, a expus de curând o astfel de teză, adăugând că Rusia ar putea folosi ca vârf de lance grupările de forţe dislocate în Crimeea şi pe teritoriul Moldovei, în Transnistria.
Faza activă a exerciţiului este planificată în luna septembrie 2020. Ideea utilizării exerciţiului de către Kremlin pentru a concentra forţele la frontierele Ucrainei, în vederea unor acţiuni militare decisive pe teritoriul acestui stat, după modelul Georgia 2008, a fost enunţată prima dată de către generalul-locotenent (în retragere) Benjamin Hodges, fost comandant al USAREUR. Totuşi, ipoteza pare mai degrabă hazardată, în condiţiile în care Rusia nu doreşte adâncirea disensiunii cu Vestul, iar situaţia de facto din Crimeea şi estul Ucrainei pare să îi convină de minune. Mai mult decât atât, ruşii tocmai au anunţat că vor muta raioanele de desfăşurare a exerciţiului către interiorul propriului teritoriu, ca o concesie faţă de NATO.
• Marina ucraineană face în continuare eforturi pentru a-şi asigura o capacitate operaţională minimă şi a constitui o contrapondere pentru FRMN. Pe 17 iunie 2020, s-a desfăşurat o nouă testare cu sistemul de rachete de coastă RK-360MT ”Neptun”, o rachetă de croazieră antinavă R-360 lovind cu succes o ţintă navală aflată la cca. 80 de kilometri, potrivit datelor furnizate pe cale oficială.
Lansarea s-a efectuat în poligonul de coastă “Alibei”, din regiunea ucraineană Odessa (anterior, un alt test fusese efectuat pe 29 mai 2020). Potrivit unor date publicate de UNIAN, racheta R-360 cântăreşte cca. 870 de kilograme, are o încărcătură de exploziv de 150 de kilograme şi zboară spre ţintă cu 900 de kilometri pe oră, la înălţimi între 3 şi 10 metri. Sistemul este compus din 6 instalaţii de lansare, se dispune la distanţe de până la 25 de kilometri faţă de ţărm şi poate fi trecut din poziţia de marş în poziţia de luptă în cca. 15 minute.
Siria
• Acordul de încetare a focului a fost respectat în Idlib. Nu s-au înregistrat acţiuni militare semnificative care să implice forţele ruse dislocate în Siria.
Dacă în nord-vest situaţia se menţine în limite rezonabile, la nivelul întregii ţări tensiunea creşte. Israelul a reluat raidurile aeriene vizând miliţiile pro-iraniene, lovind obiective ale acestora la frontierele Siriei cu Irak şi Iordania, precum şi în provinciile Hama şi Deir Az Zor.
• Activităţi în cadrul Grupării Navale Operative ruse din Marea Mediterană (GNORM).
Pe 23 iunie 2020, submarinul ”Rostov pe Don” (FRMN) a fost observat în strâmtorile turceşti, în tranzit spre sud. Potrivit informaţiilor oficiale, postate pe site-ul Ministerului rus al apărării, submarinul a plecat la reparaţii în nord-vestul Rusiei.
Foarte probabil, submarinul va intra iniţial în componenţa GNORM, pentru a înlocui submarinul din aceeaşi clasă, ”Krasnodar”, care este planificat la reparaţii, la Şantierul naval din Kronstadt, în vara acestui an. Ulterior şi ”Rostov pe Don” se va îndrepta către facilitatea navală din apropiere de Sankt Petersburg.
Pe 24 iunie 2020, fregata ”Amiral Makarov” a tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi s-a deplasat la Tartus, în estul Mării Mediterane, pentru a înlocui, în cadrul GNORM, fregata din aceeaşi clasă, ”Amiral Grigorovici”.
Aceasta din urmă s-a întors la Sevastopol, pe 26 iunie 2020.
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN
Activităţile FRMN s-au menţinut la un nivel scăzut. Principala activitate a navelor FRMN a fost parada navală de la Sevastopol (24 iunie 2020), la care a participat majoritatea navelor FRMN aflate în port (fregatele ”Amiral Essen”, ”Pitlivii” şi ”Ladni”; submarinul ”Kolpino”; dragorul maritim ”Zhelezniakov”, nava mare de desant ”Ţezar Kunikov”; nava mică purtătoare de rachete / corveta ”Vishni Volociok”).
• Pe 18 iunie 2020, nava de patrulare ”Vasili Bykov” a plecat spre Sankt Petersburg, unde va participa la parada navală care se organizează de Ziua Marinei ruse, pe 26 iulie 2020.
• Pe 20 iunie 2020, navele mari de desant “Saratov”, “Novocherkassk” şi “Azov” au executat trageri de artilerie, asupra unor ţinte navale, terestre şi aeriene, în poligonul Opuk, din Crimeea.
• Pe 23 iunie 2020, bombardiere de front Su-24 (NATO: ”Fencer”) din cadrul Aviaţiei Navale a FRMN, sprijinite de aeronave fără pilot (UAV) “Outpost” şi “Orlan”, au desfăşurat un exerciţiu de cercetare, identificare şi atac asupra unei nave de suprafaţă a inamicului, marcată într-un poligon naval din apropiere de Crimeea.
• Pe 30 iunie 2020, s-au desfăşurat exerciţii tactice în cadrul unui divizion de rachete de coastă, care au inclus lansarea de rachete antinavă cu complexul ”Bal”.
Astfel de exerciţii se desfăşoară de fiecare dată când în Marea Neagră sunt prezente nave NATO, cum este cazul acum, pe fondul prezenţei celor două nave americane. ”Bal” (codificare NATO: SSC-6 ”Sennight”) utilizează rachete antinavă subsonice Kh-35E, o versiune modernizată a Kh-35, cu o rază de acţiune de cca. 190 de mile marine (aproape 300 de kilometri).
Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud
Activităţile celorlalte categorii de forţe din RM Sud s-au situat la un nivel scăzut în prima parte a perioadei de referinţă, dedicată pregătirii şi executării paradei militare din 24 iunie 2020, după care au cunoscut o creştere bruscă în intensitate.
• Pe 19 iunie 2020, comandamentul Armatei 58 arme întrunite (dislocată la Vladikavkaz, în Osetia de Nord) şi subunităţile de stat major au fost alertate şi scoase în raioanele de alarmă, personalul fiind pus să rezolve diferite situaţii tactice. La activitate au participat cca. 1.200 de militari şi peste 150 de sisteme de armament.
• În perioada 22-30 iunie 2020, unităţile de tancuri din cadrul Bazei 7 militare ruse din Abhazia au fost dislocate în poligonul Maykop (Republica Adigea), unde au desfăşurat o serie de exerciţii tactice, inclusiv trageri de luptă cu tancurile T-72B3.
• Pe 26 iunie 2020, unităţile de apărare antiaeriană ale Armatei 58 arme întrunite, înzestrate cu sisteme Buk-M3, au desfăşurat un exerciţiu de apărare aeriană a unei coloane de marş. Rolul inamicului aerian a fost jucat de aeronave Su-25SM (NATO: ”Frogfoot”). La exerciţiu au participat peste 800 de militari şi cca. 100 de sisteme de luptă.
• Pe 26 iunie 2020, s-a desfăşurat o convocare metodică cu comandanţii de batalioane şi divizioane din cadrul Armatei 49 arme întrunite, în poligonul Kobu-Bashi (din Republica Karachay-Cherkessia). În cadrul activităţii, comandanţilor de unităţi le-au fost prezentate, teoretic şi practic, noi tactici, tehnici şi proceduri de luptă, centrate pe utilizarea într-o concepţie comună a tuturor sistemelor de cercetare şi lovire.
• Pe 27 iunie 2020, s-a desfăşurat o convocare metodică, cu comandanţii de subunităţi din cadrul Bazei 7 militare ruse din Abhazia.
• Pe 30 iunie 2020, Divizia 42 infanterie moto (din cadrul Armatei 58 de arme întrunite) a executat un marş combinat până în poligonul Sernovodski (Ţinutul Stavropol), care s-a finalizat cu un exerciţiu tactic cu dublă partidă, la nivel de batalion. La exerciţiu au participat peste 1000 de militari şi cca. 250 de sisteme de luptă.
Arme, tehnologii şi proceduri militare noi
Modernizarea elicopterelor de atac Mi-24. Potrivit lui Alexei Panin, directorul companiei Rychag (parte a Radio-Electronic Technologies Group / KRET, la rândul său componentă a holding-ului de stat ROSTEC), compania sa dezvoltă un program de modernizare a elicopterului de atac Mi-24, obiectivul fiind de a-l aduce la un nivel comparabil cu cel al elicopterului de ultimă generaţie Mi-28NM.
Principalele modificări constau în montarea unui cockpit din sticlă complet nou, cu avionică de ultimă generaţie, un sistem nou de control al armamentului de la bord, precum şi instalarea de echipamente radio-electronice performante, cu capacităţi ridicate de cercetare electronică şi atac electronic / bruiaj.
Nou test al rachetei ”Zircon”, varianta navală. Pe 27 iunie 2020, agenţia de presă rusă Tass a prezentat ştirea că fregata ”Amiral Gorşkov” a ieşit pe mare, din baza navală Belomorsk (facilitate a Flotei de Nord, la Marea Albă), pentru a efectua un al doilea test cu racheta hipersonică ”Zircon”.
”Amiral Gorşkov” este prima fregată din clasa care-i poartă numele (Proiect 22350; o a doua navă, destinată tot Flotei de Nord, ”Amiral Kasatonov”, este în faza de teste pe mare). Este al doilea test cu racheta ”Zircon” efectuat de fregata ”Amiral Gorşkov”, după cel de la începutul lunii ianuarie 2020. 3M22 ”Zircon” (codificare NATO: SS-N-33) este o rachetă hipersonică, cu viteze de 8-9 Mach şi capabilă să lovească ţinte la distanţe de până la 1.000 de kilometri (potrivit unor informaţii din presa rusă, neconfirmate de alte surse independente). ”Zircon” urmează să fie instalată, începând cu anul 2022, pe mai toate clasele de nave moderne intrate recent în dotarea Marinei ruse. Până atunci, racheta ar urma să fie testată de cel puţin zece ori, de şapte-opt ori de pe fregata ”Amiral Gorşkov” şi de două-trei ori de pe submarinul Severodvinsk, din imersiune (informaţia a apărut în Tass, pe 23 aprilie 2020).
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
● Din punct de vedere militar, situaţia din estul Ucrainei va rămâne în continuare neschimbată.
● Situaţia din nordul Siriei se va menţine instabilă. Sunt de urmărit efectele pe care le vor avea convorbirile la cel mai înalt nivel în „Formatul Astana”, din 1 iulie 2020, primele discuţii despre situaţia din Siria între preşedinţii rus, turc şi iranian, din luna septembrie 2019 încoace.
● După finalizarea paradelor militare, a votului pe marginea Constituţiei şi altor activităţi administrative, activităţile militare din RM SUD ar putea creşte în intensitate, mai ales în contextul pregătirilor pentru exerciţiul operativ-strategic ”Caucaz-2020”.