01 august 2019

Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (16-29 iulie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Situaţia de securitate s-a detensionat în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN), după încheierea exerciţiilor militare NATO din Marea Neagră şi pe fondul pregătirii forţelor navale ruse pentru parada tradiţională organizată de Ziua Marinei ruse, pe 28 iulie. • Exerciţiile navale NATO au luat sfârşit în Marea Neagră, ceea ce a condus la scăderea prezenţei pe mare a forţelor navale ruse.• Principala activitate cu caracter militar desfăşurată de Federaţia Rusă a fost parada militară, organizată de Ziua Marinei ruse, concomitent la toate flotele. Preşedintele Vladimir Putin a participat la Sankt Petersburg, unde 43 de nave de luptă de suprafaţă şi submarine au prezentat onorul şefului statului.• Rusia a continuat transporturile de personal şi tehnică militară spre Siria şi rotirea forţelor în cadrul grupării navale permanente din Marea Mediterană.• Un nou acord de încetare a focului în estul Ucrainei a fost semnat în cadrul negocierilor purtate de Grupul Trilateral de Contact.• Rusia a continuat livrarea către Turcia a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 ”Triumf”.

Sursă foto: Mediafax

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, forţele aeriene ale NATO  au continuat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada de referinţă s-au înregistrat 28 de zboruri (25 cu aeronave cu echipaj uman, 3 cu aeronave fără pilot), în uşoară creştere în raport cu perioada anterioară.

Prezenţă navală

În prezent, nu există prezenţă navală NATO în Marea Neagră. Grupările navale permanente ale NATO (gruparea maritimă permanentă de nave de suprafaţă a NATO - Standing NATO Maritime Group Two / SNMG2 şi gruparea permanentă de nave de luptă împotriva minelor - Standing NATO Mine Countermeasures Group Two / SNMCMG2) au părăsit Marea Neagră, după încheierea, pe 21 iulie 2019, a exerciţiului naval ”Breeze 2019”, organizat de Bulgaria.

Exerciţii

În perioada 27 iulie - 9 august 2019, se desfăşoară, în Georgia, exerciţiul ”Agile Spirit 2019”. Exerciţiul, organizat în comun de Ministerul georgian al Apărării şi Comandamentul European al SUA (USEUCOM), are ca obiectiv creşterea interoperabilităţii forţelor participante.

Prima ediţie a exerciţiului a avut loc în anul 2011. În acest an, exerciţiul se bucură de participarea a peste 3.000 de militari din 14 state membre NATO (printre care şi România) şi partenere, care vor desfăşura secvenţe de comandament şi stat major şi exerciţii tactice la nivel de subunitate, cu trageri de luptă. Foarte probabil, Federaţia Rusă a pus în stare de alertă marile unităţi din Abhazia (Baza Militară 7) şi Osetia de Sud (Baza Militară 4) şi va desfăşura exerciţii tactice de amploare, cu elemente din armata de arme întrunite care are în responsabilitate regiunea din vecinătatea Georgiei (Armata 58, cu comandamentul la Vladikavkaz).

Evoluţii regionale semnificative

Turcia

Pe 25 iulie 2019, Federaţia Rusă a finalizat prima etapă din procesul de livrare către Turcia a  sistemului de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumph”.

Contractul presupune livrarea a patru divizioane de rachete, până în aprilie 2020. Contractul implică şi transfer de tehnologie, în Turcia urmând a fi deschisă o linie de producţie, (probabil pentru subansambluri şi piese de schimb). Potrivit unor experţi, în această fază ar fi fost livrate deja două divizioane de S-400 (un divizion dispune, de regulă, de opt lansatoare mobile, cu 32 de rachete şi un punct de comandă mobil).

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate. Comandantul Regiunii Militare Sud (RM Sud), generalul-colonel Aleksandr Dvornikov, a condus o serie de activităţi de verificare la unele mari unităţi din subordine, dar acestea pot fi apreciate ca normale pentru perioada de instrucţie de vară. Principala activitate cu caracter militar a fost parada tradiţională a forţelor navale ruse, desfăşurată simultan la toate flotele. Parada de la Sevastopol a fost onorată de premierul rus, Dmitri Medevdev.

• În estul Ucrainei, situaţia de securitate a avut aceeaşi dinamică. Un nou acord de încetare a focului a fost negociat şi semnat de Grupul Trilateral de Contact. Câştigarea alegerilor de către partidul preşedintelui  Zelenski, cu o majoritate relativ confortabilă, i-ar putea conferi acestuia mână liberă în negocierile de pace, blocajul parlamentar invocat de predecesorul său nemaifiind o problemă.

• Au continuat transporturile de personal, tehnică militară şi materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria). Forţele ruse au continuat să se rotească în cadrul grupării navale permanente din Marea Mediterană.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi încălcări ale acordului de încetare a focului de către ambele părţi.

• Pe 21 iulie 2019 a intrat în vigoare un nou acord de încetare a focului, negociat în cadrul unei întâlniri, la Minsk, pe 17 iulie 2019, a Grupului Trilateral de Contact. Acordul prevede şi un schimb de prizonieri, 69 de militari ucraineni urmând să fie eliberaţi de autorităţile provizorii din Donbas, pentru 208 separatişti. Totodată, acordul prevede distrugerea lucrărilor de fortificaţii de la linia de contact şi începerea lucrărilor de deminare în regiune.

Este posibil ca ultimul acord să aibă mai multe şanse de reuşită decât cele anterioare. Dacă pe 21 iulie 2019 s-au înregistrat nu mai puţin de 75 de incidente de securitate, în ziua următoare,  forţele de securitate ucrainene au informat că separatiştii s-au ”conformat deplin” armistiţiului.

• Pe 24 iulie 2019, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut, în portul ucrainean Izmail,  petrolierul rusesc ”Nemira” (redenumit ”Nika Spirit”), implicat, potrivit SBU, în blocada din strâmtoarea Kerci, care a condus, în noiembrie 2018, la reţinerea a trei nave militare ucrainene şi 24 de marinari, de către forţele navale ruse.

Incidentul este de natură să deterioreze relaţiile ruso-ucrainene. Totuşi, la presiunea Kremlinului, care a ameninţat cu represalii, pe 25 iulie 2019 autorităţile ucrainene au eliberat echipajul petrolierului.

• Pe 21 iulie 2019, s-au desfăşurat alegerile parlamentare anticipate. Partidul preşedintelui Volodimir Zelenski, ”Slujitorul Poporului”, a câştigat majoritatea mandatelor din Rada ucraineană (254 de mandate din 450).

Potrivit experţilor, inclusiv cei ruşi, Zelenski dispune acum de pârghiile necesare pentru a da un nou impuls negocierilor de pace. Preşedintele anterior, Petro Poroşenko, obişnuia să pună eşecul negocierilor pe seama blocajelor dintr-un Parlament fragmentat, aspect care acum nu mai poate fi invocat.

Siria

Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 9,6 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

Rotiri de forţe în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 22 iulie 2019, dragorul ”Viceamiral Zakharin” / FRMN a revenit în Marea Neagră, fiind raportat în tranzit spre portul Novorossiisk.

Dragorul ”Viceamiral Zakharin”, care a executat misiuni în cadrul GNORM începând cu luna aprilie 2019, a fost înlocuit de dragorul ”Kovrovets”.

Parada navelor GNORM la Tartus. Pe 28 iulie 2019, de Ziua Marinei ruse, GNORM a desfăşurat o paradă în portul sirian Tartus, la care au participat, printre altele, fregata ”Amiral Grigorovici”, fregata ”Pitlivîi”, submarinul ”Starîi Oskol” şi navele mici purtătoare de rachete ”Veliki Ustiug” şi ”Uglici”.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, prezenţa navelor pe mare a fost redusă, după încheierea exerciţiului din Bulgaria, ”Breeze 2019”. S-au desfăşurat activităţi de rutină şi s-a pregătit parada tradiţională organizată la Sevastopol de Ziua Marinei ruse (28 iulie).

• Pe 19 iulie 2019, submarinul ”Rostov pe Don” / FRMN a revenit în portul Sevastopol, după executarea unor activităţi de pregătire pentru luptă.

• Pe 20 iulie 2019, navele FRMN aflate în porturile Sevastopol şi Novorossiisk au desfăşurat un exerciţiu de apărare antiaeriană împotriva atacurilor cu drone, rolul acestora fiind jucat de aeronave fără pilot de tipul Orlan-10.

• Pe 25 iulie 2019, nava de patrulare ”Dmitri Rogachev” a executat trageri de artilerie în poligoanele notificate din Marea Neagră.

Nava dispune de complexul de lansare Kalibr şi a fost transferată recent de la Novorossiisk la Sevastopol. Este ultima navă intrată în organica FRMN, în iunie 2019.

Parada de Ziua Marinei ruse

Pe 28 iulie 2019, în prezenţa premierului Dmitri Medvedev, navele FRMN au participat la parada navală tradiţională, organizată cu ocazia Zilei Marinei ruse.

Printre navele participante s-au numărat: fregata ”Amiral Makarov”; submarinul ”Novorossiisk”; nava purtătoare de rachete, pe pernă de aer, ”Samum”.

Alte activităţi de pregătire

Exerciţii tactice

• În perioada 18-21 iulie 2019, Brigada 1 rachete (Molkino) a fost alertată în vederea verificării nivelului pregătirii pentru luptă. Verificarea a inclus deplasarea subunităţilor într-un poligon din Ţinutul Krasnodar şi efectuarea de lansări electronice de rachete cu complexul Iskander-M. Pe 18 iulie 2019, comisia de verificare a fost condusă chiar de către comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov.

• Pe 19 iulie 2019, generalul-colonel Dvornikov s-a deplasat în Crimeea pentru a verifica  nivelul de pregătire pentru luptă al Diviziei 27 Aviaţie Mixtă (dislocată la Belbek). În cadrul componentei practice a verificării, 20 de aeronave Su-27 şi Su-30M2 au fost alertate şi au desfăşurat activităţi specifice de luptă pentru cucerirea supremaţiei aeriene.

• Pe 22 iulie 2019, elemente din cadrul Brigăzii 22 Destinaţie Specială (Speţnaz) au desfăşurat un exerciţiu tactic de luptă de luptă împotriva grupurilor de cercetare-diversiune ale inamicului convenţional, într-un poligon din Ţinutul Krasnodar.

• Pe 25 iulie 2019, comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov, a verificat nivelul pregătirii comandamentului Armatei 58 Arme Întrunite (Vladikavkaz), pentru planificarea şi desfăşurarea unui exerciţiu cu trupe în teren.

Exerciţiul, care este în desfăşurare, are o amploare deosebită, bucurându-se de participarea a peste 5000 de militari şi cca. 300 de unităţi de tehnică militară. Ţinând cont că la exerciţiu participă şi efective din Baza Militară 4 (Osetia de Sud), este evident că Armata 58 desfăşoară activităţi în replică la exerciţiul multinaţional ”Agile Spirit 2019”, găzduit de Georgia.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Activitatea militară în RM SUD va continua să se situeze la un nivel scăzut, accentul fiind pus pe pregătirea forţelor care vor participa la exerciţiul strategic ”Tsentr (Centru) 2019”.

• Este posibil ca în Siria, în regiunea Idlib, forţele ruse să fie puse sub presiune de elementele anti-guvernamentale, context în care putem asista la noi acţiuni surpriză din partea Moscovei.

• După câştigarea alegerilor parlamentare, preşedintele Zelenski ar putea face mutări concrete pentru deblocarea procesului de pace, iniţierea unei convorbiri tete-a-tete cu omologul rus nefiind exclusă.