05 august 2020

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (15 - 31 IULIE 2020)

Sorin Butiri

• Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre • În perioada 20-26 iulie s-a desfăşurat exerciţiul „Sea Breeze 2020”, organizat în co-parteneriat de SUA şi Ucraina • Două bombardiere ruseşti au efectuat un zbor în spaţiul aerian internaţional ale Mării Negre • În perioada 17-22 iulie a avut loc un exerciţiu de verificare inopinată a capacităţii de luptă în Regiunea Militară Sud • După încheierea exerciţiului de verificare o parte din unităţi au rămas în poligoane, unde continuă instrucţia la un tempo ridicat determinat atât de anularea unor exerciţii anterioare din cauza pandemiei noului coronavirus, cât şi apropierea exerciţiului strategic „Caucaz 2020” • În estul Ucrainei, situaţia s-a detensionat uşor ca urmare a intrării în vigoare a unui armistiţiu total. Până în prezent nu au fost semnalate incidente importante care să ducă la anularea acestuia.

Sursă foto: Profimedia

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, în perioada de referinţă au fost semnalate 5 zboruri de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO, în bazinul Mării Negre, în proximitatea graniţelor Rusiei. Misiunile au fost executate cu avioane de cercetare R-135 şi cu aeronave de cercetare radioelectronică P-8A Poseidon.

În toate situaţiile în care forţele aeriene ruse au fost alertate, acestea au respectat procedurile internaţionale de securitate aeriană, fără a provoca incidente de securitate.   

 

Exerciţii navale

Cea de-a XX-a ediţie a exerciţiului naval „Sea Breeze” s-a desfăşurat în perioada 20-26 iulie în Marea Neagră. Exerciţiul a fost organizat în co-parteneriat de SUA şi Ucraina, dar numărul participanţilor a fost mult mai redus faţă de anul trecut din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, în acest an, alături de militarii români au mai participat militari din Bulgaria, Georgia, Norvegia, Spania, SUA, Turcia şi Ucraina.

România a participat cu corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi fregata „Regina Maria”, cu un elicopter Puma Naval şi aproximativ 320 de marinari. Pe timpul exerciţiului s-au  desfăşurat numeroase secvenţe de instruire întrunită în spaţiul maritim şi aerian, pentru asigurarea unei prezenţe militare adaptate pe flancul sud-estic al NATO, în regiunea Mării Negre.

La terminarea exerciţiului, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” a acostat în portul militar Mangalia, iar fregata „Regina Maria” şi-a continuat misiunea în cadrul grupării navale permanente a Alianţei Nord Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Surse militare ucrainene au informat că, la 22 iulie, pe timpul desfăşurării exerciţiului, mijloace navale ruseşti au desfăşurat acţiuni de provocare şi intimidare asupra corvetei bulgare „Bodri”. Astfel, nava militară bulgară a fost apelată prin radio şi urmărită de o navă din cadrul Pazei de Coastă a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse. Nava rusă a cerut navei bulgare să părăsească raionul în care navighează sub pretextul că acesta face parte din Zona Economică Exclusivă a Rusiei şi că este închis (notificat) pentru exerciţii militare ale forţelor ruse.

Ca de obicei, Flota Rusă a Mării Negre (FRMN) a desemnat importante forţe şi mijloace navale, aeriene şi de cercetare electronică pentru monitorizarea exerciţiului. De asemenea, în perioada 17-21 iulie, majoritatea navelor de luptă ale FRMN au participat la verificarea inopinată a nivelului de pregătire pentru luptă al trupelor, ordonată de preşedintele Vladimir Putin. Potrivit Ministerului rus al Apărării, la 20 iulie, mai mult de 10 avioane din cadrul FRMN, împreună cu fregatele „Amiral Essen” şi „Amiral Grigorovici”, s-au antrenat în vederea distrugerii ţintelor navale, prin simulări electronice de lansare a rachetelor Kalibr-NK.

Pentru FRMN, exerciţiile de tipul „Sea Breeze” sunt o oportunitate excelentă de a antrena grupurile navale de atac, aviaţia de vânătoare şi unităţile de apărare de coastă.

Referitor la incidentul dintre nava Pazei de Coastă ruse şi corveta bulgară, precizăm că legislaţia internaţională permite statelor să desfăşoare activităţi militare în spaţiul aerian internaţional sau în zona maritimă internaţională, inclusiv în Zona Economică Exclusivă, cu condiţia evitării utilizării unor raioane identice şi a notificării acestora către toate statele riverane. Treptat, Rusia a început să utilizeze aceste prevederi legislative internaţionale ca instrument de putere în Marea Neagră, cu intenţia de a controla şi limita accesul în zona Peninsulei Crimeea, prin notificarea unor raioane de desfăşurare a unor exerciţii militare, exagerat de mari ca dimensiune sau ca perioadă de utilizare.

 

Operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Marea Neagră

Pe 23.07.2020, două bombardiere Tu-22M3 aparţinând Forţelor Aerocosmice au efectuat un zbor deasupra apelor internaţionale ale Mării Negre. Pe timpul zborului, echipajele avioanelor au parcurs aproximativ 4.500 de kilometri şi s-au aflat în aer peste cinci ore. Bombardierele au fost însoţite de două avioane de vânătoare Su-27/Su-30. Pe segmentul din proximitatea spaţiului aerian românesc, aeronavele ruseşti au fost interceptate şi escortate de două avioane MiG-21. Controlul spaţiului aerian din zona de desfăşurare a misiunii a fost executat de un avion A-50U (similar AWACS/NATO).

Sursa - https://twitter.com/

 

Cel mai probabil, misiunea desfăşurată de bombardierele ruseşti cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 este legată de desfăşurarea în regiune a exerciţiului naval internaţional „Sea Breeze-2020”. Anterior, bombardierele ruse au mai executat misiuni deasupra apelor internaţionale ale Mării Negre, pe 19 martie şi 9 mai.

 

Estul Ucrainei

În estul Ucrainei situaţia s-a detensionat … dar până când?

Un armistiţiu total între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi a intrat în vigoare în estul Ucrainei, la 27 iulie, la câteva ore după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu Vladimir Putin despre conflictul din regiune. Ambii oficiali şi-au exprimat sprijinul privind armistiţiul care a fost agreat săptămâna trecută în cadrul negocierilor dintre Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Această ultimă încetare a focului este considerată o condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene. Mai trebuie menţionat că la Kiev se intenţionează să se organizeze alegeri regionale în octombrie în toată ţară, dar nu în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

La numai câteva ore de la intrarea în vigoare a armistiţiului, forţele armate ucrainene i-au acuzat pe rebelii pro-ruşi că au încălcat acordul de încetare a focului executând focuri de armă în apropiere de satul Ujivka, la sud de Doneţk.

În cazul în care este respectat, actualul acord ar putea să deschidă drumul spre implementarea şi altor clauze din acordul de pace de la Minsk.

 

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din RM Sud

Activităţile de pregătire de luptă din Regiunea Militară (RM) Sud au crescut în intensitate, pentru toate categoriile de forţe armate – terestre, navale şi aeriene. Pe perioada verii sunt planificate peste 20 de exerciţii tactice la nivel batalion, la care vor participa şi forţele aeriene.

 

Verificare inopinată a nivelului pregătirii de luptă

La ordinul preşedintelui rus, care este şi comandat suprem al Forţelor Armate, în data de 17 iulie a început verificarea inopinată a unităţilor şi marilor unităţi din RM Sud, Vest, Centru, a trupelor de desant aerian şi a infanteriei marine din cadrul Flotei de Nord şi Flotei Pacificului. Conform ministrului apărării, general de armată Serghei Şoigu, activitatea a fost planificată anterior pentru a verifica unităţile din sud-vestul Federaţiei Ruse şi pentru a pregăti exerciţiul de comandament şi stat-major de nivel strategic „Caucaz 2020”. În realitate centrul de greutate al exerciţiului de verificare s-a situat în bazinul Mării Negre şi Mării Caspice. Acest lucru a fost confirmat şi de oficiali militari ruşi care au precizat că în cadrul alertei au fost desfăşurate exerciţii militare în 35 de poligoane şi câmpuri de instrucţie, precum şi în 17 poligoane maritime din acvatoriile Mării Negre şi Mării Caspice. Exerciţiul de verificare s-a încheiat la 22 iulie.

Conform oficialilor ruşi, la verificare au participat peste 149.000 de militari, 26.800 de unităţi de echipament şi tehnică militară, 414 aparate de zbor, precum şi 106 nave de luptă şi auxiliare.

La aceeaşi dată a fost trecută în stare de alertă şi FRMN. Navele de luptă şi auxiliare au ieşit în raioanele de concentrare sau în alte raioane indicate. Navele aflate în larg au primit ordin să se deplaseze către raioanele de concentrare. Ulterior, echipajele navelor au desfăşurat activităţi specifice pentru trecerea navei din starea de marş în cea de luptă şi au simulat scoaterea navei de sub focul inamicului, concomitent cu nimicirea inamicului.

De asemenea, în cadrul verificării inopinate, pe 20.07.2020, toate cele patru flote ale Federaţiei Ruse au desfăşurat activităţi de debarcare a desantului maritim pe o porţiune de litoral neamenajat. În poligonul Opuk (Crimeea), subunităţi din cadrul Brigăzii de Infanterie Marină a FRMN au fost debarcate de pe navele mari de desant „Cezar Kunikov” şi „Novocerkassk” şi au avut ca misiune cucerirea unui cap de pod.

Concepţia exerciţiului a fost „tradiţională”. Nave de luptă şi aeronave Su-24M au acţionat pentru nimicirea apărării anti-desant a „inamicului” prin trageri de artilerie şi lansări de rachete. Ulterior, pentru sprijinirea desantului maritim, avioane (An-26) şi elicoptere de transport (Mi-8) au lansat un desant aerian tactic şi un grup de desant-asalt.

La 22 iulie, serviciul de presă al RM Sud a informat că, după încheierea activităţilor din cadrul verificării inopinate, majoritatea unităţilor şi marilor unităţi au executat marşuri combinate către garnizoanele de dislocare permanentă. O parte a unităţilor a continuat exerciţiile de pregătire. Astfel, peste 30 de grupuri tactice de nivel batalion şi companie de infanterie moto şi tancuri au rămas în poligoanele de arme întrunite, unde continuă activităţile de instrucţie. De asemenea, în poligoane au rămas subunităţile de cercetare din cadrul armatelor de arme întrunite şi din marile unităţi cu destinaţie specială Spetsnaz.

***

Conducerea statului rus şi a ministerului apărării planifică periodic activităţi de verificare inopinată a capacităţii de luptă a unităţilor şi marilor unităţi.

Exerciţiul de verificare inopinată a nivelului de pregătire a trupelor s-a desfăşurat în perioada în care Vladimir Putin a vizitat Crimeea (participând la începerea construcţiei a două nave de desant - Ivan Rogov şi Mitrofan Moskalenko - similare celor  pe care Rusia a dorit să le achiziţioneze din Franţa, înainte de anexarea Crimeei), iar şeful SMG, gl. Valeri Gherasimov, s-a deplasat la Comandamentul Întrunit Sud (Rostov), pentru a urmări desfăşurarea acţiunilor militare.

În plan politic, a fost un semnal de avertizare pentru Ucraina şi NATO, iar în Caucaz, pentru Turcia. Politico-militar, a fost o acţiune de descurajare a NATO şi de demonstrare a superiorităţii complete a Rusiei, inclusiv cea aero-navală, în spaţiul Mării Negre. Menţinerea unor efective mărite în poligoane poate fi privită ca o măsură de descurajare şi de presiune în scopul prevenirii escaladării tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan.

În acelaşi timp, exerciţiul de verificare a „recuperat” o parte a pregătirii de luptă care nu s-a putut executa din cauza pandemiei de COVID-19. Acest scenariu pare plauzibil şi în condiţiile în care ministrul apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că „în acest an, activităţile principale de pregătire pentru luptă vor fi concentrate în perioada iulie-septembrie”.

Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm că, în 2008, conflictul de cinci zile cu Georgia a fost declanşat cu implicarea trupelor ruse participante la exerciţiul „Caucaz-2008”. Astfel, acestea nu au mai revenit în cazărmi ci au trecut graniţa în Abhazia şi Osetia de Sud.

Cu toate acestea, putem afirma că, atât prin amploare, cât şi prin momentul executării, exerciţiul reprezintă un semnal de avertizare, dar nu au existat provocări care să ducă la tensionarea situaţiei de securitate regionale.

• Instrucţia a continuat la un tempo ridicat

Începând din 29.07.2020, peste 20 de nave de luptă din cadrul FRMN participă la un exerciţiu din „ciclul 2” de pregătire. Printre navele participante la exerciţiu se numără: fregatele „Amiral Essen” şi „Pytlivi”, nava de patrulare „Dimitri Rogachev”, navele mici purtătoare de rachete „Orekhovo-Zuevo” şi „Inguşetia”, navele mari de desant „Cezar Kunikov” şi „Saratov”. Dintre acestea, patru nave sunt dotate cu rachete de croazieră Kalibr (fregata „Amiral Essen”, nava de patrulare „Dimitri Rogachev” şi navele mici purtătoare de rachete „Orekhovo-Zuevo” şi „Inguşetia”). În cadrul exerciţiului, au fost exersate apărarea antiaeriană, lupta antinavă şi împotriva ţintelor de la litoral, apărarea anti-sabotaj şi asigurarea survabilităţii navelor. Sprijinul aerian a fost acordat de avioane şi elicoptere ale aviaţiei navale şi tactice din Crimeea.

Elementul principal al pregătirii a fost marcat de activităţile desfăşurate de fregata „Amiral Essen”. Aceasta a executat trageri de artilerie pentru distrugerea unor obiective terestre situate în poligonul Opuk (Crimeea). Anterior datei de 01 august, fregata a mai executat trageri asupra unor ţinte aeriene şi navale. Cea mai interesantă este neutralizarea unei rachete antinavă lansată de pe coastă şi care a fost interceptată de sistemul de apărare antiaerian al fregatei „Amiral Essen”.

Cel mai probabil, exerciţiul la care participă cele 20 de nave de luptă şi auxiliare reprezintă o etapă de pregătire a unităţilor pentru exerciţiului de comandament şi stat major la nivel strategic „Caucaz-2020”, planificat pentru luna septembrie.

Cu toate că racheta antinavă lansată este de generaţie veche (Progres), interceptarea acesteia de sistemul antiaerian de la bordul fregatei „Amiral Essen” demonstrează capacitatea de apărare a fregatelor din clasa Admiral Grigorovich.

Pe 28 iulie, echipajele avioanelor de vânătoare Su-27SM3 şi Su-30M2 din compunerea marilor unităţi de aviaţie din RM Sud (dislocate în Crimeea şi Ţinutul Krasnodar) au executat zboruri de antrenament şi instrucţie în stratosferă. Pe timpul zborurilor, piloţii au desfăşurat activităţi de căutare şi descoperire a aparatelor de zbor ale adversarului, precum şi de ducere a luptei aeriene, la altitudini cuprinse între 12.000 şi 15.000 de metri.

Cel mai probabil, zborurile au fost efectuate în contextul intensificării misiunilor de cercetare desfăşurate de aeronave NATO (SUA) deasupra bazinului Mării Negre.

• La aceeaşi dată, echipajul fregatei „Amiral Makarov” din cadrul FRMN, care îndeplineşte temporar misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forţelor Navale din Marea Mediterană (GNORM), a executat un exerciţiu de apărare antiaeriană, pe timpul executării marşului.

• Începând din aceeaşi zi, peste 5.000 de militari au început să execute, simultan, exerciţii tactice cu dublă partidă la nivel batalion, pe teritoriile a cinci regiuni din Caucazul de nord şi Transcaucazia (Daghestan, Osetia de Nord, Cecenia şi în bazele militare ruse din Abhazia şi Osetia de Sud). La exerciţii participă grupuri tactice de nivel batalion ale unităţilor de infanterie moto, tancuri şi artilerie. Din acestea fac parte şi subunităţi de cercetare, apărare antiaeriană, geniu, protecţie RCB şi medicale.

Demonstraţie de forţă

La 30 iulie, unităţile Armatei 8 dislocate în regiunile Volgograd şi Rostov au fost alertate, exerciţiile de instrucţie desfăşurându-se în poligoane din regiunile amintite, dar şi din Armenia. Astfel, conform serviciului de presă al RM Sud, la exerciţiul de nivel batalion din poligonul Alagyaz (Armenia) participă peste 1.500 de militari, peste 500 de unităţi de tehnică militară şi aeronave MiG-29, Mi-24P, Mi-8MTV, precum şi aeronave fără pilot.

Alarmarea şi desfăşurarea exerciţiilor de antrenament de către unităţi din Cadrul Armatei 8 în poligoane din Armenia şi regiunile Rostov şi Volgograd poate fi pusă pe seama escaladării tensiunilor azero-armene şi al implicării Turciei în organizarea exerciţiilor comune turco-azere (TurAz Qartali 2020).

 

Arme, tehnologii şi proceduri militare noi

Modernizarea şi dotarea unităţilor şi marilor unităţi din cadrul RM Sud continuă. În acelaşi timp se experimentează şi pun în aplicare noi metode de acţiune. Astfel:

O nouă navă mică purtătoare de rachete va intra în dotarea FRMN. Nava mică purtătoare de rachete „Gayvoron” a fost trimisă de la şantierul naval din Zelenodolsk  către baza navală Novorossiisk, unde va efectua mai multe teste, înainte de predarea către FRMN.

„Gayvoron” este cea de a noua navă proiect 21631 care va intra în compunerea FRMN.

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buian-M, sunt nave multirol de tip râu-mare. Acestea sunt dotate cu cele mai moderne armamente de artilerie şi rachete, rachete anti-aeriene, inclusiv cu complexul de rachete Kalibr-NK. Deplasamentul navelor este de 949 de tone, lungimea de 75 de metri şi lăţimea de 11 metri. Viteza maximă a acestora este de 25 de noduri. Distanţa de navigaţie este de 2.500 de mile, iar autonomia de 10 zile. Echipajul este format din 52 de militari.

Cel mai probabil, după trecerea testelor, nava va intra în compunerea Brigăzii 41 Nave purtătoare de rachete cu baza la Sevastopol. În anul 2020, este planificată introducerea în dotarea FRMN a cinci platforme purtătoare de rachete Kalibr după cum urmează: o navă de patrulare Proiect 22160 (Pavel Dezhavin), trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800 (Cyclone, Kozelsk şi Ohotsk) şi o navă mică purtătoare de rachete Proiect 21631 (Gayvoron).

• Oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că brigăzile de rachete vor fi instruite să lovească navele şi desantul maritim cu ajutorul complexelor de rachete operativ-tactice Iskander. În perspectivă, se doreşte ca aceste acţiuni să intre în activitatea standard de instruire a echipajelor complexelor de rachete;

• Un avion modernizat de cercetare radioelectronică Il-20M a fost declarat operaţional şi dislocat pe unul dintre aerodromurile din Regiunea Rostov. Avionul modernizat poate să transmită date de indicare a ţintelor, pe canale de comunicaţii protejate, direct la aeronavele MiG-31K echipate cu rachetele hipersonice de tip Kinjal („Dagger” – ”Pumnalul” în terminologie NATO).

 

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Din punct de vedere militar, situaţia din estul Ucrainei va rămâne în continuare fragilă.

• Activităţile militare din RM Sud se vor situa în continuare la un nivel ridicat, atât pe fondul recuperării exerciţiilor anulate pe timpul pandemiei, cât şi a faptului că în septembrie se va desfăşura exerciţiul de nivel strategic „Caucaz 2020”.