FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO, 15-30 noiembrie 2020
Sorin Butiri• A început un nou an de instrucţie • Unităţi de menţinere a păcii în fiecare Regiune Militară • Navele de luptă egiptene au ieşit din Marea Neagră • O nouă navă purtătoare de rachete Kalibr a intrat în dotarea FRMN • Divizia de desant-asalt din Novorossiisk primeşte tehnică nouă • Prezenţa aero-navală a NATO în acvatoriul Mării Negre şi la graniţa cu Rusia s-a situat la un nivel ridicat.
• A început un nou an de instrucţie
Pe 1 decembrie, în cadrul forţelor armate ale Rusiei a început noul an de instrucţie, care va dura până pe 31 octombrie 2021. Conform comunicatului de presă al Ministerului rus al Apărării, prioritatea acestui an de instrucţie constă în ridicarea nivelului profesional de pregătire a tuturor categoriilor de militari: ofiţeri, sergenţi şi soldaţi. În acelaşi comunicat se precizează că se va menţine practica verificărilor inopinate ale nivelului de pregătire pentru luptă al marilor unităţi şi unităţi militare, prin alarmarea unităţilor, deplasarea acestora în zone necunoscute, îndeplinirea misiunilor de luptă primite, inclusiv prin trageri de luptă.
Ediţia a VII-a a Jocurilor Internaţionale ale Armatei va avea loc în perioada 22 august - 4 septembrie 2021.
Exerciţiul de comandament şi stat major de nivel strategic ”Vest-2021” va fi executat în comun cu forţele armate ale Belarus. Exerciţiul se va desfăşura, cel mai probabil, în septembrie 2021, atât în poligoane din Rusia, cât şi din Belarus.
• Unităţi de menţinere a păcii în fiecare regiune militară
Conform Ministerului rus al Apărării, în anul 2021 vor fi formate unităţi de menţinere a păcii în fiecare regiune militară din cadrul Forţelor Armate ale Rusiei. În prezent, sunt patru regiuni militare (Centru, Vest, Est şi Sud), dar, în 2021, se aşteaptă ca Flota de Nord să devină regiune militară (RM).
În fiecare RM, un batalion de infanterie moto, o escadrilă de aviaţie, o companie de geniu şi un detaşament medical vor începe să se antreneze pentru misiuni de menţinere a păcii. În plus, câte un batalion de infanterie marină din RM Vest, Sud şi Est va fi inclus în forţele de menţinere a păcii, precum şi un batalion de desant-asalt din cadrul Flotei Nordului.
În prezent, sunt specializate pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii Brigada 15 Infanterie Moto şi Brigada 31 Desant-Asalt, două batalioane de poliţie militară din RM Sud şi o unitate medicală specială a spitalului militar din Burdenko. Unităţile desemnate pentru misiuni de menţinere a păcii îşi vor păstra subordonările şi misiunile de bază, dar vor desfăşura activităţi suplimentare de pregătire.
• Navele de luptă egiptene au ieşit din Marea Neagră
Conform unor postări Twitter, la 26 noiembrie, cele trei nave de luptă egiptene, care au participat la exerciţiul ”Podul Prieteniei 2020”, au ieşit din Marea Neagră.
Exerciţiul s-a desfăşurat în perioada 17-24 noiembrie, la Novorossiisk şi în poligoane maritime de pregătire pentru luptă ale FRMN, şi a avut ca scop ”consolidarea şi dezvoltarea cooperării militare între marina rusă şi cea egipteană, în interesul asigurării securităţii şi stabilităţii pe mare, precum şi în realizarea unui schimb de experienţă între marinarii ruşi şi egipteni, în ceea ce priveşte respingerea diverselor ameninţări în zonele de trafic maritim intensiv”.
Exerciţiul ”Podul Prieteniei” se desfăşoară anual, anul acesta fiind pentru prima dată când este organizat în Marea Neagră.
Operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă
• Marea Mediterană
Conform mai multor postări pe reţeaua Twitter, pe 30 noiembrie, nava mică purtătoare de rachete ”Inguşetia” a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Dardanele în deplasare spre baza de dislocare permanentă de la Sevastopol. ”Inguşetia” revine la bază după ce a îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Rusiei din Marea Mediterană (GNORM).
Locul navei ”Inguşetia” în dispozitivul GNORM a fost luat de nava mică purtătoare de rachete ”Vişni Volocek”, care a ieşit din Marea Neagră pe 24 noiembrie.
Ambele nave fac parte din clasa Buyan-M şi sunt capabile să lanseze de la bordul lor rachete de croazieră Kalibr şi Oniks.
Arme, tehnologii şi proceduri militare noi
• O nouă navă purtătoare de rachete Kalibr a intrat în dotarea FRMN
La 27 noiembrie, nava de patrulare ”Pavel Derzhavin” (Proiect 22160) a fost introdusă în compunerea FRMN cu baza de dislocare permanentă la Novorossiisk.
”Pavel Derzhavin” este a treia navă proiect 22160 din compunerea FRMN, alături de ”Vasili Bikov” şi ”Dmitri Rogacev”. În următorii trei ani, FRMN va mai primi alte trei nave proiect 22160: ”Serghei Kotov”, în 2021, ”Viktor Veliki”, în 2022, şi ”Nikolai Sipiagin”, în 2023.
Navele proiect 22160 au un deplasament de 1.700 de tone şi se pot deplasa cu viteze de până la 30 de noduri pe oră. Autonomia navei este de 6.000 de mile sau 60 de zile. Echipajul navei este format din aproximativ 80 de militari. La bordul acestor nave poate fi ambarcat un elicopter de tip Ka-27PS.
Proiectul 22160 se bazează pe modularitate. Mai precis, pe acest tip de nave pot fi amplasate containere cu diverse tipuri de armamente, în funcţie de misiunile pe care le au de îndeplinit. Containerele de lansare pot fi transportate, la nevoie, şi pe cale aeriană către nave.
Prin introducerea în serviciu a navei ”Pavel Derzhavin”, numărul platformelor purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMN creşte la 15.
• Divizia de desant-asalt din Novorossiisk primeşte tehnică nouă
Pe 25 noiembrie, la Novorossiisk, a avut loc ceremonia de introducere în dotare a maşinilor de luptă desantabile BMD-4M şi a transportoarelor blindate BTR-MDM Rakuşka la Batalionul 2 Desant-Asalt al Regimentul 108 Desant-Asalt. În fapt, transferul tehnicii de luptă către batalionul amintit s-a făcut în lunile aprilie şi iunie, dar ceremonia oficială a avut loc abia în noiembrie. În prezent, batalionul are în dotare 31 de maşini de luptă BMD-4M şi 8 transportoare BTR-MDM Rakuşka.
În cadrul ceremoniei de la Novorossiisk, locţiitorul comandantului Trupelor de Desant Aerian, generalul maior Nariman Timergazin, a precizat că, până pe 15 decembrie, încă un batalion din cadrul Regimentului 247 Desant-Asalt (Stavropol) al Diviziei 7 Desant-Asalt din Novorossiisk va fi complet echipat cu noua tehnică de luptă.
Astfel, până la sfârşitul anului 2020, cele două unităţi principale (Regimentul 108 Desant-Asalt şi Regimentul 247 Desant-Asalt) ale Diviziei 7 Desant-Asalt vor dispune de câte un batalion dotat cu noua tehnică de luptă.
Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Prezenţa aero-navală a NATO în acvatoriul Mării Negre s-a situat la un nivel ridicat, prin intrarea în Marea Neagră a distrugătorului american ”Donald Cook”, pe fondul exerciţiului naval ruso-egiptean ”Podul Prieteniei 2020”, cât şi al intrării în vigoare a acordului de încetare a focului din Nagorno-Karabah.
Prezenţa navală
Distrugătorul american ”Donald Cook” a intrat, pe 23 noiembrie, în Marea Neagră, pentru a executa misiuni NATO de patrulare şi a participa la exerciţii comune cu ţări aliate şi partenere din regiune.
În seara aceleiaşi zile, nava americană a desfăşurat în acvatoriul Mării Negre o misiune aero-navală în comun cu avioane de vânătoare canadiene CF-188 dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS şi un avion american de cercetare P-8A, sub conducerea Centrului de Operaţiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejon.
Ulterior (24 noiembrie), conform unor postări multiple pe Twitter, avioane de luptă ruseşti au simulat executarea unui atac aerian asupra distrugătorului american, aflat într-un raion maritim situat la sud-est de Constanţa. Potrivit surselor amintite, la acţiunile ofensive au participat două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare multirol Su-30SM şi două avioane de bombardament Su-24M. Acţiunile aeronavelor de luptă ruseşti au avut un caracter coordonat, cu participarea mijloacelor aeriene din dotarea aviaţiei navale a FRMN şi aviaţiei operativ-tactice a RM Sud.
O acţiune similară, desfăşurată, însă, de forţe NATO, a avut loc, anterior, pe 27 iunie, când 10 avioane de luptă, coordonate de un avion AWACS de tip A-50, au simulat un atac asupra distrugătorului american ”Porter” în partea estică a Mării Negre.
Prezenţa aeriană
Prezenţa NATO şi SUA în zona Mării Negre a fost aproape zilnică (15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 28 şi 30 noiembrie) şi s-a materializat prin desfăşurarea de acţiuni de cercetare cu aeronave de tipul Boeing RC-135W, Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, P-8A Poseidon şi UAV de tipul RQ-4A Global Hawk. Zborurile s-au executat în proximitatea Peninsulei Crimeea, în spaţiul aerian al Georgiei, pentru monitorizarea acordului de încetare a focului din regiunea Nagorno-Karabah şi pentru monitorizarea situaţiei din Donbas.