Federaţia Rusă - Jurnal militar la Flancul de Est al NATO (13-26 august 2019)
Monitorul Apărării şi SecurităţiiSituaţia de securitate s-a menţinut stabilă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN), activităţile militare situându-se la un nivel mai redus, în raport cu perioada analizată anterior. Pe 18 august, SUA au testat cu succes o rachetă de croazieră cu rază de acţiune de peste 500 de kilometri (lucru posibil doar după retragerea din Tratatul INF / Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, pe 2 august 2019). În context, preşedintele Vladimir Putin a cerut Ministerului rus al Apărării să analizeze ameninţarea creată de noua platformă americană şi să propună măsurile adecvate de răspuns. Rusia a continuat transporturile de materiale destinate operaţiunilor umanitare pe care le desfăşoară în regiunea Idlib din Siria.Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei a continuat să fie încălcat de separatişti. În plan politic, se efectuează demersuri pentru o reuniune de urgenţă, în format Normandia, la nivel de şefi de stat.Activităţile militare au scăzut vizibil în intensitate în Regiunea Militară Sud, prezenţa pe mare a navelor fiind nesemnificativă.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO
Zboruri de cercetare
• Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaya Zvezda, forţele aeriene ale NATO au continuat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia, în perioada de referinţă fiind înregistrate 27 de zboruri.
Prezenţă navală
Pe 16 august 2019, distrugătorul american ”USS Porter” (număr de bordaj: DDG-78), din clasa Arleigh Burke, a părăsit Marea Neagră.
”USS Porter” intrase în Marea Neagră pe 8 august 2019 şi efectuase vizite în porturile Varna şi Constanţa. Conform Convenţiei de la Montreux, nava putea staţiona în Marea Neagră până pe 29 august. Motivele retragerii navei din Marea Neagră nu au fost făcute publice.
Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.
Sumar:
• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate.
• În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului. În marja Summit-ului G7, criza din Ucraina a fost o temă amplu discutată. Se fac eforturi diplomatice pentru organizarea, în perioada imediat următoare, la Paris, a unei reuniuni în format Normandia, la nivel de şefi de stat.
• În Siria, insurgenţii au continuat să execute atacuri cu rachete asupra poziţiilor ruseşti din provincia Latakia. Au continuat transporturile de materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia.
Operaţii şi activităţi militare
Estul Ucrainei
• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi încălcări ale acordului de încetare a focului de către separatişti.
• Potrivit unui raport publicat pe site-ul misiunii OSCE, separatiştii au concentrat din nou armament greu (tancuri, obuziere tractate şi autopropulsate, tunuri antitanc, lansatoare multiple de rachete) în apropiere de linia de contact, în zone interzise prin acordurile de la Minsk.
• Într-o declaraţie comună a liderilor G7, publicată pe 26 august 2019, s-a precizat că Franţa şi Germania vor organiza, la Paris, în săptămânile următoare, o nouă reuniune în format Normandia, la nivel de şefi de stat, cu obiectivul de a obţine ”rezultate tangibile”.
Devine tot mai clar că din punct de vedere strict militar nu sunt de aşteptat progrese în estul Ucrainei şi doar eforturile diplomatice, care să pună presiune pe Vladimir Putin, ar putea determina o detensionare a situaţiei. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, totodată, că va încerca să intermedieze şi o întâlnire ”face to face” între preşedinţii rus şi ucrainean.
• În perioada 19-23 august 2019, subunităţi din Brigada 80 Desant-Asalt au desfăşurat exerciţii de desant aerian, în apropiere de Cernăuţi. Militarii au executat salturi cu paraşuta de la altitudini cuprinse între 600 şi 800 de metri, din elicoptere de transport Mi-8.
Siria
Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 16 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.
Atacuri asupra Bazei aeriene Hmeymim. Pe 19 august 2019, insurgenţii sirieni au executat atacuri cu lansatoare multiple de rachete BM-21 "Grad" (cal. 122 mm) asupra bazei aeriene ruseşti Hmeymim, din provincia Latakia.
Rachetele au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană ruseşti, nefiind înregistrate victime sau pagube materiale. Atacul a avut loc în contextul în care forţele guvernamentale siriene au declanşat o ofensivă de amploare vizând oraşul Khan Shaykhun, punct cheie din sudul provinciei Idlib, singura regiune siriană aflată încă sub controlul forţelor anti-guvernamentale.
Gruparea navală operativă rusă din Marea Mediterană (GNORM). În perioada 1-15 august 2019, nave din cadrul GNORM au participat la exerciţiul operativ-strategic inter-flote ”Scutul oceanului-2019”.
Oficialii ruşi îşi propun ca acest exerciţiu să devină o tradiţie. Prima ediţie a exerciţiului a avut loc în anul 2018, în Marea Mediterană, cu participarea a 26 de nave de luptă, două submarine şi 34 de aeronave. Exerciţiul din acest an a avut centrul de greutate în Marea Baltică (profitând de prezenţa unui număr mare de nave la parada organizată de Ziua Marinei ruse, la Sankt Petersburg), dar s-a desfăşurat concomitent şi în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Barents şi Marea Norvegiei. Participarea a fost semnificativ mai numeroasă, 70 de nave de luptă şi 58 de aeronave fiind implicate în exerciţiu.
Rotiri în cadrul GNORM. Pe 24 august 2019, fregata ”Admiral Grigorovich” (număr de bordaj 745) a fost semnalată în Strâmtoarea Bosfor, în tranzit spre punctul de dislocare de bază din portul Sevastopol.
Nava a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană şi în Oceanul Atlantic, începând cu aprilie 2019. Deocamdată, oficialii ruşi nu au precizat dacă o altă navă din aceeaşi clasă o va înlocui în cadrul GNORM.
Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN
În perioada de referinţă, prezenţa navelor pe mare a fost redusă.
• În perioada 19-23 august 2019, FRMN a desfăşurat exerciţii de comandament şi stat major, cu participarea a peste 1500 de militari. Exerciţiul a avut ca obiectiv antrenarea comandanţilor şi ofiţerilor de stat-major în organizarea grupărilor de forţe aero-navale pentru misiune şi exercitarea comenzii şi controlului forţelor Flotei.
Probabil, exerciţiul a avut şi o componentă practică ce a impus ieşirea unor nave pe mare, dar manevrele acestora nu au fost observate.
• Pe 20 august 2019, subunităţi din Brigada 126 Apărare de Coastă au desfăşurat un exerciţiu tactic, cu dublă partidă, în poligonul Angarski din Crimeea, cu participarea a peste 400 de militari şi 100 de unităţi de tehnică militară.
La exerciţiu au luat parte şi aeronave fără pilot, din unitatea care se subordonează corpului de armată din Crimeea. În ultimul timp, se evidenţiază accentul pe care militarii ruşi îl pun pe utilizarea dronelor, în exerciţiile tactice de la toate nivelurile.
• Pe 22 august 2019, navele mici anti-submarin ”Suzdalets” (071) şi ”Muromets” (064) au desfăşurat, în apropiere de portul Sevastopol, un exerciţiu de căutare şi distrugere a unui submarin convenţional al adversarului.
Alte activităţi de pregătire
Exerciţii tactice
• Pe 26 august 2019, 10 aeronave multirol Su-30SM din cadrul Armatei 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană au executat, într-un poligon din Crimeea, un exerciţiu tactic cu obiectivul de a intercepta şi distruge ţintele aeriene ale adversarului.
Evoluţii în reorganizarea forţelor
Un nou batalion de rachete de coastă Bastion va intra în organica FRMN, până la sfârşitul acestui an. Potrivit unei declaraţii recente (26 august 2019) a directorului executiv al JSC MIC NPO Mashinostroyenia (Joint Stock Company Military-Industrial Corporation Research and Industrial Association of Machine Building), Aleksandr Leonov, până la sfârşitul anului 2019, compania sa va livra Ministerului rus al Apărării trei divizioane de rachete de coastă ”Bastion”. Acestea ar urma să intre în organica Flotei din Pacific, Flotei de Nord şi Flotei Ruse a Mării Negre (FRMN).
K-300P Bastion-P (codificare NATO: SS-C-5 Stooge) este un sistem de rachete de coastă mobil, care poate fi utilizat atât împotriva ţintelor navale, cât şi a obiectivelor terestre. Foloseşte rachete P-800 Oniks / Yakhont, cu o viteză de 2,5 Mach, o încărcătură de exploziv de mare putere de 250 de kilograme şi o bătaie de 350-450 de kilometri. FRMN dispune în prezent de două divizioane de rachete de acest tip, dintre care unul este dislocat în Crimeea, la Sevastopol, începând cu anul 2015. Specialiştii NATO consideră ”Bastion” o componentă cheie a conceptului A2AD (Anti Access Area Denial), pe care Federaţia Rusă pare să îl implementeze în Marea Neagră.
Arme şi tehnologii militare noi
Fregata ”Admiral Kasatonov” intră în testările finale. Potrivit unui comunicat din 23 august 2019 al biroului de presă al şantierului naval ”Severnaya Verf”, fregata ”Admiral Kasatonov”, a doua navă din clasa ”Admiral Gorshkov” construită de acest şantier, cunoscută şi ca Proiect 22350, va intra în ultima fază de testare. Testele de uzină vor fi urmate de testele de stat (o comisie a statului urmând să dea verdictul final, în luna decembrie, înainte de acceptarea în serviciu).
Prima navă din această clasă, ”Admiral Gorshkov”, a intrat în serviciu, în cadrul Flotei de Nord, în iulie 2018. Fregata are un deplasament de 5.000 de tone, un echipaj de 210 marinari şi dispune de 16 containere de lansare a rachetelor moderne anti-navă de tip Kalibr, Oniks sau Zirkon. Navele din această clasă pot îndeplini o gamă largă de misiuni şi sunt considerate cvasi-unanim cele mai moderne nave de luptă de suprafaţă de care dispune în prezent marina rusă.
Corveta ”Gremiaşcii” intră în testările finale. Potrivit purtătorului de cuvânt al ”Severnaya Verf”, Olga Danilevskaya, pe 20 august 2019, corveta ”Gremiaşcii”, Proiect 20385, a părăsit şantierul naval din Sankt Petersburg, îndreptându-se spre Marea Baltică, pentru a finaliza testele de uzină. Testele vor dura cca. trei luni, timp în care specialiştii vor verifica toate echipamentele de la bordul navei şi vor testa sistemele radar şi sonar, sistemele de armament şi echipamentele speciale. În luna decembrie vor urma testele de stat, după care se va decide dacă nava este aptă pentru intrarea în serviciu.
Corveta ” Gremiaşcii” este prima navă din clasa Proiect 20385, are un deplasament de 2.200 de tone, un echipaj de 100 de marinari şi o rază de acţiune de peste 3.500 de mile marine. Dispune de complexul de lansare Kalibr-NK, fiind prima navă înzestrată cu această platformă care va intra în serviciu în Flota din Pacific.
Primul zbor al dronei Altius-U. Pe 20 august 2019, prototipul dronei de cercetare Altius-U a efectuat primul zbor, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, care a postat şi un videoclip pe pagina sa de Youtube. Zborul a durat 32 de minute la o altitudine de 800 de metri şi toate sistemele de la bord s-au comportat normal.
Altius-U se încadrează în categoria dronelor grele, cântărind cca. 6 tone. Drona poate îndeplini o gamă largă de misiuni de cercetare, dispunând de senzori optici şi de radiolocaţie. Poate fi controlată prin satelit, ceea ce îi conferă o autonomie foarte mare.
Primul zbor al dronei ”Forpost-R”. Pe 22 august 2019, drona multirol ”Forpost-R” a efectuat primul zbor, videoclipul fiind postat de Ministerul rus al Apărării pe pagina sa de Twitter şi pe Youtube. Oficialii ruşi au informat că în anul 2020 va începe producţia de serie şi livrarea la trupe a noului aparat de zbor fără pilot.
Forpost-R este versiunea modernizată a dronei Forpost, aceasta din urmă fiind, practic, o copie sub licenţă a dronei israeliene IAI Searcher. Potrivit experţilor, cu excepţia aspectului exterior, nimic nu mai aminteşte de vechiul Forpost, componentele şi sistemele de la bord fiind în întregime de producţie rusească. Principala sa misiune este cercetarea, drona având senzori optici, radio-tehnici şi de radiolocaţie. Se speculează că drona poate fi adaptată şi pentru misiuni de atac, două bombe de mici dimensiuni, de precizie, putând fi acroşate în containere exterioare. Drona are o greutate de 500 de kilograme şi poate zbura cca. 18 ore, la o altitudine de 6.000 de metri. Noul complex de senzori permite dronei culegerea de informaţii la distanţe de peste 100 de kilometri.
POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE
• Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în Siria şi estul Ucrainei.
• Activitatea militară în RM SUD va creşte în intensitate. În perioada 26-31 august 2019 este planificat un exerciţiu de amploare, condus de comandantul RM Sud, cu participarea a 8.200 de militari, peste 2.500 de unităţi de tehnică militară, 30 aeronave şi 10 nave de luptă.
Totodată, la mijlocul lunii septembrie 2019, sunt planificate cele mai importante exerciţii din acest an: exerciţiul operativ-strategic ”Centru-2019” şi exerciţiul comun ruso-bielorus ”Union Shield-2019”. Chiar dacă acestea nu au loc în zona de responsabilitate a RM Sud, aceasta va aloca unele forţe, participarea Flotilei din Marea Caspică fiind deja confirmată la exerciţiul ”Centru-2019”.
