28 februarie 2019

Federaţia Rusă- Jurnal militar la flancul de est al NATO (11-24 februarie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Intensificarea zborurilor de cercetare la flancul estic al NATO

În primele două luni ale acestui an, SUA şi-au intensificat misiunile de cercetare-observare la flancul estic al NATO, în zonele maritime din Marea Neagră (Crimeea şi regiunea Donbas), estul Mării Mediterane şi în estul Mării Baltice.

Numai în zona Mării Negre şi estul Ucrainei, în primele opt săptămâni ale acestui an, SUA au executat 32 de zboruri de cercetare-observare, cu o intensitate care a ajuns şi la patru mijloace de cercetare prezente în aceeaşi zi, în condiţiile în care media aceleaşi perioade din anul trecut a fost de 10 zboruri pe lună.

Misiunile din Marea Neagră au fost executate cu aparate de zbor fără pilot, dar şi cu avioane cu echipaj la bord. Toate aceste aeronave sunt destinate activităţilor de recunoaştere, supraveghere şi cercetare electronică, electrono-optică, în infraroşu sau acustică.

Cel mai probabil, nivelul ridicat al activităţilor de cercetare au vizat: a) confirmarea intrării în dotare a unor noi categorii de tehnică militară sau modernizarea celor existente şi identificarea principalelor caracteristici tehnico-tactice ale acestora; b) identificarea modului de reorganizare a unor unităţi, activităţi ce pot fi mascate prin executarea unor manevre de forţe pe timpul unor exerciţii tactice; c) confirmarea caracteristicilor de lucru ale staţiilor radio utilizate pe timpul exerciţiilor tactice desfăşurate de unităţile din Regiunea Militară Sud a F. Ruse.

Exerciţiul "Poseidon 2019"

Forţele Navale române vor găzdui în perioada 01-08 martie exerciţiul ”Poseidon 2019” pentru creşterea interoperabilităţii navelor NATO în misiuni de neutralizare a ameninţărilor subacvatice. La exerciţiu participă nave militare din trei ţări riverane Mării Negre şi nave militare din alte state NATO.

Este foarte probabil ca desfăşurarea exerciţiului să fie monitorizată de forţe navale şi aeriene aparţinând F. Ruse. În mod ”tradiţional” dispozitivul militar rus include o navă de luptă şi o navă de cercetare radioelectronică, sprijinite de cele mai multe ori de aeronave de cercetare şi aeronave de luptă din cadrul aviaţiei navale a Flotei Ruse la Marea Neagră (FRMN). Nu putem exclude ca acţiunile forţelor aeriene ruse să fie agresive, la limita regulilor impuse de dreptul internaţional privind traficul aerian şi maritim.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă

Sumar:
• activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au continuat la parametrii obişnuiţi. Au continuat încălcările acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, iar autorităţile ucrainene au lansat noi acuzaţii la adresa Federaţiei Ruse, pe fondul campaniei electorale prezidenţiale.
• au continuat transporturile aeriene cu destinaţia Siria.
• instrucţia pentru luptă se desfăşoară la un nivel ridicat în Regiunea Militară Sud, accentul fiind pus în special pe pregătirea echipajelor noilor categorii de tehnică militară intrate în înzestrarea forţelor armate ruse în ultima perioadă. Sunt în derulare noi proiecte de reorganizare a forţelor şi de dezvoltare şi introducere în serviciu de noi categorii de armament de înaltă tehnologie.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind semnalate zilnic violări ale acordului de încetare a focului. Autorităţile ucrainene au notificat zilnic atacuri asupra poziţiilor forţelor terestre dispuse de-a lungul liniei de demarcaţie, apogeul fiind atins pe 22 februarie, când s-au înregistrat 14 atacuri cu categorii de armament care intră sub incidenţa Acordurilor de la Minsk şi care ar fi trebuit retrase (tancuri, aruncătoare de 120 de milimetri, rachete antitanc dirijate).

S-a constatat, totodată, o intensificare a acţiunilor separatiştilor care vizează hărţuirea observatorilor misiunii OSCE şi împiedicarea acestora de a monitoriza eficient situaţia, în special în regiunea Lugansk:
• pe 17 februarie 2019, monitorii OSCE care operau o aeronavă fără pilot (UAV) în apropiere de localitatea Zhovte (nord-vest de Lugansk) au informat că asupra aparatului de zbor s-au tras mai multe focuri de armă, acesta fiind avariat;
• pe 22 februarie 2019 separatiştii au interzis accesul observatorilor OSCE printr-un punct de control instalat în apropiere de localitatea Kovske (91 kilometri sud de Doneţk), invocând exerciţii militare în desfăşurare în zonă.

Continuă războiul psihologic pe care Federaţia Rusă îl poartă cu Ucraina încă de la începutul crizei din Crimeea şi care constituie o componentă importantă a conflictului hibrid. Pe 21 februarie 2019, canalul de televiziune Zvezda a difuzat un documentar care prezenta capabilităţile noului tanc rusesc T-90M ”Proryv 3". În timpul testelor din poligon, ţinta aleasă a fost un tanc de producţie ucraineană T-64 BM Bulat, aflat încă în înzestrarea forţelor armate ucrainene, ceea ce a generat un val de polemici şi de indignare în reţelele sociale ucrainene.

Siria

Misiuni de transport

În perioada 11-24 februarie 2019, aviaţia de transport rusă a executat un număr de 6 misiuni de transport către Siria, cu aeronave IL-76 MD şi Tu-154M, cu decolare de pe aeroporturile Mozdok, Cikalovski şi Privoljski/Astrahan şi aterizare la Latakia. Trei din cele şase zboruri au fost efectuate într-o singură zi, pe 17 februarie, ceea ce este neobişnuit pentru aviaţia de transport şi poate sugera efectuarea unui transfer important de personal sau materiale spre/dinspre Siria.

Aeronavele de transport au zburat neînsoţite, cu excepţia zborului din 20 februarie 2019, când două aeronave Su-24 au escortat aeronava Il-76MD pe tot parcursul traiectului de zbor.

Pe 19 februarie 2019, navele ruse de desant Cezar Kunikov şi Azov (Brigada 197 nave de desant/Divizia 30 nave de suprafaţă/FRMN) au fost observate în tranzit prin Strâmtoarea Bosfor, spre nord, cu destinaţia Sevastopol. Navele executaseră o misiune de transport spre portul Latakia din Siria, începând cu 06 februarie 2019.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse

Monitorizarea unui distrugător SUA

Nava purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuyevo” şi nava de cercetare radioelectronică ”Ivan Khurs” din cadrul FRMN monitorizează, începând cu 19 februarie 2019, activităţile desfăşurate de nava militară americană ”Donald Cook” (distrugător din clasa ”Arleigh Burke”) în Marea Neagră.

Potrivit Convenţiei de la Montreux (semnată în 1936) privind regimul strâmtorilor turceşti, navele militare care nu aparţin statelor riverane nu pot staţiona mai mult de 21 de zile în Marea Neagră. Pentru a contracara influenţa rusă, nave militare ale statelor NATO (cu precădere nave din Flota a 6-a SUA) efectuează periodic misiuni în Marea Neagră. În astfel de situaţii, a devenit o practică pentru forţele navale ruse să preia navele militare NATO de la ieşirea din strâmtoarea Bosfor şi să le monitorizeze pe tot parcursul rămânerii lor în Marea Neagră. De regulă, dispozitivul militar rus include o navă de luptă şi o navă de cercetare radioelectronică, sprijinite de cele mai multe ori de aeronave de cercetare şi aeronave de luptă din cadrul aviaţiei navale a FRMN, acţiunile acestora din urmă fiind de multe ori extrem de agresive, la limita regulilor impuse de dreptul internaţional privind traficul aerian şi maritim.

Exerciţii notificate

În perioada de referinţă, unităţile militare din cadrul FRMN au continuat activităţile din planul anual de pregătire pentru luptă, fiind planificate exerciţii navale, misiuni de zbor, lansări de rachete şi trageri de artilerie în mai multe raioane maritime din Marea Neagră şi din Marea Azov, acestea fiind notificate conform prevederilor internaţionale prin sistemele NOTAM (Notice to Airmen) şi NTM (Notice to Mariners): 
• pe 15 februarie 2019, corveta ”Suzdalets” / Brigada 68 Nave Pază Raion Maritim şi dragorul maritim ”Valentin Pikul” / Brigada 184 Nave Pază Raion Maritim au executat trageri de artilerie asupra unor ţinte navale şi aeriene marcate în raioanele notificate. De asemenea, nava purtătoare de rachete ”Samum” / Brigada 41 Vedete Purtătoare de Rachete a executat trageri cu artileria antiaeriană.
• pe 16 februarie 2019, submarinul ”Rostov pe Don” / Brigada 4 submarine a executat un exerciţiu de luptă pentru vitalitatea navei.
Menţinerea vitalităţii navei reprezintă un complex de măsuri care se iau pentru prevenirea situaţiilor care pot conduce la periclitarea siguranţei navei. Astfel de exerciţii se desfăşoară periodic, pe diferite teme (incendiu la bordul navei, pătrunderea apei în interior etc.). Submarinul ”Rostov pe Don” este unul dintre cele şase submarine Proiect 636.3 aflate în înzestrarea FRMN şi este dotat cu complexul Kalibr-PL cu care pot lansa rachete anti-navă cu o încărcătură de 200 de kilograme de exploziv la distanţe de 270-410 mile marine (440–660 de kilometri).
• începând cu 18.02.2019, nava purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuyevo” / Brigada 41 Vedete Purtătoare de Rachete execută exerciţii tactice complexe, incluzând simularea lansării de rachete cu complexul Kalibr-NK.

Nava face parte din clasa Buyan-M (Proiect 21631) şi a intrat în organica FRMN în luna decembrie 2018. Are un deplasament de 949 de tone şi este echipată cu complexul Kalibr-NK, care permite lansarea de rachete de croazieră cu încărcătură convenţională sau nucleară, la o distanţă de peste 2500 de kilometri. În prezent FRMN dispune de două astfel de nave (cealaltă navă este ”Vyshny Volochek”).
• în perioada 12-15 februarie 2019 s-a desfăşurat un exerciţiu tactic de zbor al Aviaţiei Navale a FRMN.
La exerciţiu au participat aproximativ 200 de militari şi mijloace de luptă - avioane de bombardament Su-24M, avioane de vânătoare Su-30SM, avioane amfibii Be-12, elicoptere Ka-27 PL, aeronave fără pilot Forpost. În cadrul exerciţiului s-au executat următoarele misiuni: dislocarea pe aerodromuri de rezervă; cercetarea aeriană; căutarea submarinelor adversarului; protecţia anti-submarin a unei grupări navale proprii; atacul unei grupări navale de nave de desant.
• pe 12 februarie 2019, Regimentul 11 Aviaţie Mixtă / Divizia 4 Aviaţie Mixtă Marinovka a executat exerciţii tactice de zbor cu echipajele bombardierelor Su-24M.
Pe timpul exerciţiului au fost realizate 30 de ieşiri-avion pe timpul cărora au fost lansate peste 100 rachete nedirijate şi bombe. Su-24M (codificare NATO: Fencer-D) este o aeronavă pe care doctrina rusă o defineşte ca fiind bombardier de front şi care în terminologie NATO este cunoscut ca avion de atac, fiind dotat atât cu tun şi rachete aer-aer, cât şi cu bombe de aviaţie, rachete aer-sol şi aer-navă. Are viteză supersonică (1,35 Mach), o autonomie de zbor de 1050 de kilometri (fără rezervor suplimentar) şi poate transporta inclusiv bombe nucleare tactice.
• pe 14 februarie 2019 subunităţi din cadrul Regimentului 1537 Rachete Antiaeriene Novorossiysk şi Regimentului 1721 Rachete Antiaeriene Soci / Divizia 51 Apărare Antiaeriană au executat un exerciţiu tactic de specialitate pentru respingerea unui atac aero-naval dinspre Marea Neagră asupra poziţiilor forţelor terestre.
La exerciţiu au participat 500 de militari care au întrebuinţat în luptă complexele de rachete şi artilerie antiaeriană Pantsir-S şi complexe de rachete antiaeriene Buk-M1-2. Pantsir-S (codificare NATO: SA-22 Greyhound) este un sistem autopropulsat mixt de rachete şi artilerie antiaeriană, utilizând un tun de calibru 30 mm cu o bătaie de circa 4 kilometri şi rachete din familia 56E6, cu bătaie de circa 20 de kilometri şi probabilitate de combatere a ţintelor aeriene de 75-80%. Buk-M1-2 (codificare NATO: Grizzly) este un complex autopropulsat care întrebuinţează doar rachete antiaeriene 9М38M1 sau 9M317, cu bătaie de până la 25 de kilometri şi probabilitate de combatere a ţintelor de 50-90% (în funcţie de tipul ţintei).
• tot pe 14 februarie 2019, echipajele complexelor de rachete de croazieră Iskander din Regiunea Militară Sud au executat exerciţii tactice de specialitate.
În această etapă a pregătirii de luptă, exerciţiile constau în pregătirea şi executarea marşului, trecerea complexelor în poziţie de luptă, simularea lansării de rachete (lansări electronice), rezolvarea de situaţii tactice punctuale. În Regiunea Militară Sud sunt dislocate Brigada 1 Rachete / Armata 49 Arme Întrunite la Molkino (Ţinutul Krasnodar) şi Brigada 12 Rachete / Armata 58 Arme Întrunite la Mozdok (Osetia de Nord). Iskander-M este un sistem de rachete pe care doctrina rusă îl consideră de nivel operativ-tactic (NATO îl codifică SS-26 Stone şi îl clasifică de nivel tactic). Iskander-M utilizează rachete care au o rază de acţiune de cca 500 de kilometri şi pot fi echipate cu încărcături convenţionale (până la 800 de kilograme de exploziv) sau focoase nucleare de până la 50 de kilotone.
NOTĂ: Sistemele Iskander constituie un motiv de îngrijorare major pentru NATO deoarece există indicii că o versiune îmbunătăţită, Iskander-K, ar folosi rachete R-500 (codificare NATO: SSC-8), cu bătaie de peste 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).

Alte activităţi de pregătire

• în perioada 18-28 februarie 2019 se desfăşoară convocarea de pregătire a personalului aeronavigant paraşutist din Brigada 110 infanterie marină / Corpul 22 armată.
La convocare participă 500 de militari din compunerea batalionului de desant-asalt şi companiei de cercetare navală, aceştia executând salturi cu paraşuta din aeronave de transport AN-26 şi Mi-8.
• pe 22 februarie 2019 compania de război electronic din cadrul Bazei Militare 102 Erevan a executat exerciţii tactice de specialitate.
Exerciţiile s-au desfăşurat în poligonul Alagyaz şi s-au concentrat pe bruiajul radio al sistemelor de comunicaţii ale adversarului. În doctrina  militară sovietică, ulterior şi în cea rusă, identificarea mijloacelor de comunicaţii ale adversarului şi bruiajul acestora pentru a diminua capacitatea de comandă-control sunt considerate esenţiale în ducerea luptei, fapt evidenţiat de acţiune militare ruse din Georgia (2008), Crimeea (2014) şi  din estul Ucrainei.

Evoluţii în reorganizarea forţelor

O nouă divizie de desant

Pe 22 februarie 2019, generalul-colonel Andrei Serdiukov, comandantul Trupelor de Desant Aerian a anunţat înfiinţarea unei noi divizii de desant. În prezent trupele de desant aerian au în compunere patru divizii şi patru brigăzi de desant aerian independente. La acestea se adaugă unităţile de sprijin.

Trupele de Desant Aerian sunt un gen de armă independent la dispoziţia comandantului suprem al Forţelor Armate, preşedintele Putin. În prezent se fac eforturi pentru mărirea efectivelor combatante (de la 45.000 de militari în 2016 la 60.000 în 2021), creşterea puterii de foc şi a mobilităţii desantului. Au fost introduse în organică batalioane de tancuri şi este în desfăşurare procesul de organizare a celui de-al treilea regiment la nivelul fiecărei divizii. Regiunea Militară Sud dispune de Divizia 7 Desant-Asalt, dislocată la Novorossiysk (cu două regimente şi un al treilea în curs de operaţionalizare la Feodosia, în Peninsula Crimeea) şi de Brigada 56 Desant-Asalt, dislocată la Kamyshin.

Potrivit unor informaţii apărute pe 19 februarie 2019 în Izvestia, până în 2021 în cadrul Trupelor de Desant Aerian s-ar putea constitui o brigadă de elicoptere (până la 50 de elicoptere), grupate într-o escadrilă de elicoptere de luptă (cel mai probabil Mi-35 M), două escadrile de elicoptere medii de transport/asalt şi o escadrilă de elicoptere grele de transport/asalt. Elemente ale brigăzii ar urma să fie dislocate în localităţile Riazan, Voronej şi Orenburg.

Arme şi tehnologii militare noi

Pe 20 februarie 2019, ministrul apărării, Serghei Şoigu a afirmat că noile sisteme de armament de înaltă tehnologie dezvoltate de F. Rusă pot asigura securitatea statului cu costuri minime, fără a se ajunge la o nouă cursă a înarmărilor.

Într-o conferinţă de presă ce a urmat discursului preşedintelui Vladimir Putin în faţa Parlamentului, ministrul apărării a trecut în revistă stadiul în care se află principalele proiecte, enumerând complexul hipersonic Avangard, drona subacvatică Poseidon, racheta hipersonică Kinjal şi racheta balistică intercontinentală Sarmat, afirmând că există voinţa politică pentru finalizarea proiectelor şi resursele pentru finanţarea acestora.

Complexul hipersonic Avangard va intra în anul 2019 în organica Trupelor de Rachete cu Destinaţie Strategică (RVSN). Avangard este un vector  de tip HGV (Hypersonic Glide Vehicle, care planează la viteze hipersonice, de cel puţin 5 ori mai mari decât viteza sunetului), care poate fi echipat cu încărcături convenţionale sau nucleare de peste două megatone. Acesta este ridicat la altitudini de zeci de kilometri, iar odată lansat, planează către ţintă în straturile dense ale atmosferei, executând mişcări pe orizontală şi pe verticală care fac cvasi-imposibilă detecţia de către complexele antiaeriene existente.

Finalizarea componentei terestre a sistemului de avertizare timpurie

Pe 16 februarie 2019, generalul-maior Igor Morozov, prim-locţiitorul comandantului Trupelor Cosmice din cadrul Forţelor Aerocosmice ale Federaţiei Ruse a declarat că s-a finalizat modernizarea componentei terestre a Sistemului de avertizare timpurie. Oficialul rus a făcut referire la introducerea în serviciul de luptă în anul 2019 a trei staţii de radiolocaţie noi (Eniseysk, Barnaul şi Orsk).

Federaţia Rusă a moştenit un sistem de avertizare timpurie existent în perioada Războiului Rece. Acesta era însă incomplet şi s-a fragmentat şi mai mult ca urmare a dizolvării URSS, întrucât două staţii de radiolocaţie (Mukhacevo şi Sevastopol) au rămas pe teritoriul Ucrainei, care nu a mai autorizat funcţionarea lor. Odată cu introducerea celor trei staţii, teritoriul Federaţiei Ruse este acoperit în întregime de 13 noduri radio-tehnice (denumirea rusă a complexelor care includ diferite tipuri de radar, în special, dar şi mijloace de interceptare a comunicaţiilor/COMINT şi echipamentele de sprijin şi logistice necesare). Acestea sunt coordonate de Armata 15/Comandamentul Trupelor Cosmice Moscova. Unul dintre noduri se află în Peninsula Crimeea, la Sevastopol. Potrivit unor surse care contrazic afirmaţiile generalului-maior Morozov acesta nu ar fi operaţional, urmând ca o staţie nouă de tip Voronej să intre în funcţiune până la sfârşitul acestui an.

Rachete supersonice navale

Pe 20 februarie 2019, în cadrul discursului ţinut în faţa Adunării Federale, preşedintele Vladimir Putin a făcut referire la proiectul rus de dezvoltare a noii rachete hipersonice navale Zircon. Ulterior presa rusă a prezentat opiniile contraamiralului în rezervă Vsevolod Khmyrov, care a afirmat că navele de luptă şi submarinele ruseşti, care se află în serviciul de luptă în Atlanticul de Vest sau în estul Oceanului Pacific, pot să lanseze astfel de rachete asupra unor centre de luare a deciziilor aflate pe teritoriul SUA. Pe 24 februarie 2019, televiziunea de stat Rossia 1 a indicat că printre potenţialele ţinte ale loviturilor cu rachete Zircon s-ar putea număra Pentagonul şi reşedinţa privată a preşedintelui SUA de la Camp David (Maryland).

Racheta 3M22 Zircon (variantă Tsirkon, codificare NATO: SS-N-33) este o rachetă de croazieră anti-navă hipersonică. Racheta are o rază de acţiune de 400 de mile marine (740 km) în traiectorie semi-balistică şi atinge viteze de până la 6 Mach (7.350 km/h). Racheta este încă în faza de testare şi urmează să echipeze o gamă mai largă de nave de luptă, printre care crucişătoarele din clasa Kirov, fregatele din clasele Amiral Grigorovici şi Amiral Gorshkov sau submarinele din clasele Yasen şi Husky. O variantă aer-navă a rachetei Zircon ar putea echipa în viitor avioanele de bombardament strategic Tu-160M2 şi Tupolev PAK DA.

Prima navă de patrulare construită la Kerci

Pe 21 februarie 2019 a fost lansată la apă nava de patrulare Pavel Derzhavin, destinată FRMN.

Aceasta este a treia navă din cadrul Proiectului 22160 şi prima construită la Şantierul Naval Zaliv din Kerci. Nava urmează să efectueze o serie de teste, la uzină şi pe mare, înainte de a fi predată către FRMN. În prezent o singura navă de acest tip este operaţională în cadrul FRMN, Vasili Bykov, predată în decembrie 2018, cea de-a doua, Dmitri Rogachev, fiind în teste la Novorossiysk. Navele au un deplasament de 1700 de tone şi sunt echipate cu complexul Kalibr-NK, cu care pot lansa rachete de croazieră la distanţe de cca 2500 de kilometri. Pe 21 februarie  2019, viceamiralul Aleksandr Moiseev, comandantul FRMN, a declarat că în anul 2019 toate programele care privesc FRMN se vor finaliza conform graficului, în dotarea FRMN urmând să fie introduse şapte nave noi.

Acest comunicat contrazice o afirmaţie anterioară a aceluiaşi oficial, care în decembrie 2018 declara că FRMN va primi şase nave de luptă şi şase auxiliare. Foarte probabil, printre navele care vor intra în dotarea FRMN în acest an vor fi navele de patrulare Proiect 22160 Pavel Derzhavin şi Dmitri Rogachev, nava purtătoare de rachete Proiect 21631 Ingushetia, nava purtătoare de rachete Proiect 22800 Ohotsk şi dragorul de mine Proiect 12700 Ivan Antonov.

Un nou elicopter de transport

Pe 24 februarie 2019, Andrei Boginsky, director general al Russian Helicopters (parte a concernului Rostec) a declarat că pînă la sfârşitul lunii iunie va fi livrat către  Ministerul rus al apărării primul elicopter Mi-38T.

Mi-38T este dezvoltat pentru forţele armate pe baza elicopterului civil Mi-38 şi poate fi folosit pentru misiuni de transport şi de căutare-salvare. Poate transporta o sarcină utilă de 6000 de kilograme iar configuraţia permite îmbarcarea a cel mult 30 de militari echipaţi de luptă. Autonomia este de circa 900 de kilometri la o viteză de croazieră de 285 km/h. Cel mai probabil elicopterul va fi folosit pentru sprijinul grupurilor de desant-aerian recent înfiinţate în forţele armate ruse şi care nu dispun în prezent de mijloace de transport adecvate.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Separatiştii controlaţi de Moscova vor continua să şicaneze misiunea OSCE, pentru a menţine caracterul ascuns al acţiunilor militare în sprijinul celor două autoproclamate republici.
• Sunt aşteptate noi încălcări ale acordurilor de încetare a focului.
• Pe fondul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina este de aşteptat o intensificare a retoricii anti-ruse.
• FRMN va continua activităţile de proiecţie a forţei şi de sprijin în sprijinul forţelor ruse din Siria şi va continua activităţile de instrucţie pentru luptă la un nivel ridicat, în conformitate cu etapa de pregătire actuală – soldat / grupă / pluton / companie. Această etapă de pregătire ar trebui să se finalizeze la sfârşitul lunii martie.