26 septembrie 2019

Federaţia Rusă - Jurnal Militar la Flancul de Est al NATO (10-24 septembrie 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Situaţia de securitate s-a menţinut stabilă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN). Centrul de greutate al activităţilor militare desfăşurate de Federaţia Rusă s-a mutat la est de Urali, pe fondul desfăşurării exerciţiului operativ-strategic anual ”Centru-2019”. În contextul prezenţei în premieră a militarilor chinezi la exerciţiu, Moscova a anunţat, prin vocea ministrului apărării, Serghei Şoigu, că se lucrează la un plan mai ambiţios de cooperare militară cu China în perioada 2020-2021. Nici statele satelit ale Rusiei nu sunt uitate, preşedintele Vladimir Putin declarând intenţia de a investi în modernizarea forţelor armate din Abhazia.

Sursă foto: Mediafax

▪ Rusia a continuat transporturile de materiale destinate operaţiunilor umanitare pe care le desfăşoară în regiunea Idlib din Siria.

▪ Pe fondul continuării demersurilor diplomatice pentru organizarea unei reuniuni Normandia la nivel de şefi de stat, oficialii ucraineni au anunţat că se lucrează la un plan de separare a forţelor de-a lungul liniei de demarcaţie din Donbas.

▪ Activităţile militare în Regiunea Militară Sud s-au situat la un nivel mai scăzut în raport cu perioada anterioară.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

• Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, forţele aeriene ale NATO au continuat activităţile de cercetare în zonele de frontieră cu Rusia, în perioada de referinţă fiind înregistrate 29 de zboruri.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

• Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate.

• În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut tensionată, separatiştii continuând să încalce sistematic acordul de încetare a focului.

• Au continuat transporturile de materiale, pe cale aeriană, cu destinaţia Latakia (Siria).

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi încălcări ale acordului de încetare a focului de către separatişti. Potrivit statisticilor furnizate de forţele guvernamentale, numărul atacurilor executate de separatişti asupra poziţiilor ucrainene aproape s-a dublat în ultimele două săptămâni, continuând să fie folosit armament greu, interzis prin acordurile de la Minsk.

• Potrivit unei declaraţii din 21 septembrie 2019 a ministrului ucrainean al apărării, Andrii Zagorodniuk, Statul Major General ucrainean este în curs de elaborare a unui plan de dezangajare a forţelor de-a lungul liniei de contact. Potrivit oficialului ucrainean, planul prevede retragerea simultană a ambelor părţi, pe secţiuni, pe toată lungimea frontului. Zagorodniuk a precizat că nu este în nici un caz vorba de o retragere în accepţiunea militară a termenului şi că manevra are ca obiectiv principal reducerea riscurilor la adresa forţelor ucrainene.

Momentan, forţele guvernamentale şi separatiştii s-au retras sau sunt în curs de retragere din trei zone de dezangajare (Zolotoie, Petrovskoie şi Luganskaia, stabilite prin acordurile de la Minsk), distrugând vechile lucrări de fortificaţii dar construind altele noi, imediat după constituirea dispozitivelor în noile raioane, aspect evidenţiat în mod repetat de către monitorii OSCE. Conceptul actual de dezangajare prevede crearea unei zone demilitarizate de cel puţin 2 kilometri lăţime şi doi kilometri adâncime, ceea ce menţine forţele sub bătaia armamentului indirect. Este posibil ca în noul plan distanţa propusă între forţele opozante să se mărească până la limita de acţiune a armamentului cu bătaie indirectă, ceea ce ar reduce într-adevăr riscurile la adresa personalului.

• Într-un interviu acordat publicaţiei online Livii Bereh (Radio Liberty), consilierul prezidenţial Andrii Yermak a declarat că summit-ul în format Normandia, la nivel de şefi de stat, ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie. Yermak a mai precizat că un nou schimb reciproc de prizonieri ar putea avea loc în decurs de cel mult o lună de zile. Referitor la Donbas, Yermak a precizat că administraţia Zelenski este împotriva ideii de federalizare a Ucrainei şi de acordare a unui statut special regiunilor Lugansk şi Doneţk, dorindu-se reintegrarea paşnică atât a acestora, cât şi a Crimeei.

Siria

Aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria, cu aeronave An-124 şi Il-76MD. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele două săptămâni au fost livrate 12 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi.

Rotiri în cadrul Grupării Navale Operative Ruse din Marea Mediterană (GNORM). Pe 23.09.2019, fregata ”Amiral Makarov” din cadrul Flotei Ruse din Marea Neagră (FRMN) a plecat din Sevastopol, fiind în tranzit spre Marea Mediterană, unde va prelua, cel mai probabil, comanda GNORM. La bordul navei se află, potrivit informaţiilor oficiale, însuşi comandantul FRMN, viceamiralul Igor Osipov. Acesta va reveni, probabil, la Sevastopol, cu una dintre navele mici purtătoare de rachete Kalibr, aflate de mai multe luni în Marea Mediterană.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

• Începând cu 13 septembrie 2019, se desfăşoară o tabără de instrucţie pentru trupele de apărare de coastă din Crimeea. La activitate participă cca. 1.000 de militari şi peste 200 de sisteme de luptă, printre care complexe de rachete de coastă Bastion, Bal şi Bereg.

• Pe 16 septembrie 2019, o grupare navală formată din fregata ”Amiral Essen”, nava mică purtătoare de rachete ”Miraj” şi dragoarele maritime ”Turbinist”, ”Viceamiral Zaharin” şi ”Jelezniakov” au executat un exerciţiu în poligoanele maritime notificate din Marea Neagră. Ulterior, pe 21 septembrie 2019, navele au participat la un exerciţiu de desant maritim, descris în continuare.

• Pe 21 septembrie 2019, s-a desfăşurat în poligonul Opuk din Crimeea faza activă a unui exerciţiu tactic cu dublă partidă, la nivel de brigadă, care a opus Brigăzii 810 infanterie marină, Brigada 126 de apărare de coastă. La exerciţiu au participat cca. 3.000 de militari, 12 nave de luptă şi auxiliare, 300 de unităţi de tehnică de luptă şi 30 de avioane şi elicoptere.

Într-un scenariu clasic pentru modul de acţiune al infanteriei marine ruseşti, sub acoperirea navelor mari de luptă de suprafaţă (fregata ”Amiral Essen”), navele dragor au acţionat pentru executarea de culoare prin câmpurile de mine marine ale adversarului, permiţând navei mari de desant ”Orsk” să debarce desantul maritim, cu misiunea de a cuceri şi dezvolta un cap de pod. Adversarul a fost marcat de subunităţile de apărare de coastă, sprijinite de aviaţia forţelor terestre. Este de remarcat că un exerciţiu asemănător, dar cu o amploare mai mică, a fost executat la sfârşitul lunii august, în cadrul exerciţiului de comandament şi stat major, condus de comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov. Frecvenţa cu care desantul maritim execută exerciţii tactice sugerează importanţa pe care FRMN o acordă acestui gen de armă. FRMN dispune de 7 nave mari de desant din clasele Aligator şi Ropucha cu care pot debarca, într-un singur val, cca. 2.000 de militari şi 100 de tancuri de luptă sau 160 de maşini de luptă. Practic, aproape o brigadă de infanterie marină poate fi introdusă în luptă oriunde pe ţărmurile Mării Negre, ceea ce este de natură să îngrijoreze statele riverane cu care Rusia nu se află în relaţii tocmai cordiale.

Exerciţiul de apărare antiaeriană ruso-sârb ”Scutul slav-2019”

Începând cu 11 septembrie 2019, în poligonul Ashuluk din Regiunea Astrakhan, se desfăşoară un stagiu de instruire în comun ruso-sârb, denumit exerciţiul ”Scutul slav-2019”. Anterior, Ministerul rus al Apărării anunţase că militarii sârbi se află la centrul de instrucţie al trupelor de apărare antiaeriană de la Gatchina, unde se antrenează pe simulatoare.

Potrivit informaţiilor furnizate pe canale oficiale, militarii sârbi s-au antrenat pentru operarea sistemelor de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-400 ”Triumf” şi complexelor mixte de artilerie şi rachete antiaeriene ”Pantsir-S1”. Armata sârbă nu are, deocamdată, în înzestrare aceste sisteme şi deşi nu şi-a manifestat deschis intenţia de a le achiziţiona, această opţiune s-ar putea schimba în viitor, Rusia fiind dispusă să exporte cât mai bine sistemul, înainte de a începe producţia de serie pentru noul S-500.

Exerciţiul ”Centru-2019”

Pe 21 septembrie 2019 s-a încheiat exerciţiul ”Centru-2019”, cea mai importantă activitate militară de pregătire a Rusiei din acest an. Pe 20 septembrie 2019, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele kârgâz, Sooronbay Jeenbekov, au asistat la faza activă a exerciţiului, în poligonul Donguz din Regiunea Orenburg.

În raport cu anii anteriori, oficialii ruşi au fost reţinuţi în oferirea de informaţii despre desfăşurarea exerciţiului. Se cunosc date despre participarea Flotilei din Marea Caspică la exerciţiu şi s-a vorbit despre desantarea, în premieră, a unui întreg regiment de paraşutişti, probabil într-un singur val. Nu sunt deocamdată informaţii despre diferitele secvenţe acţionale şi despre modul în care au fost integraţi în exerciţiu militarii străini care au participat.

Exerciţiul ”Union Shield-2019”

Pe 19 septembrie 2019 s-a încheiat exerciţiul comun ruso-bielorus ”Union Shield-2019”. Exerciţiul s-a desfăşurat începând cu 13 septembrie 2019 în poligonul Mulino din Regiunea Nijnii Novgorod, cu participarea a cca. 12.000 de militari (4.000 de bieloruşi), 950 de sisteme de luptă terestre şi 70 de avioane şi elicoptere. Detaliile exerciţiului au fost notificate către OSCE, pentru a respecta prevederile convenţiilor de la Viena din 2011 (Vienna Document on Confidence and Security-Building Measures).

Exerciţiul ”Union Shield” se desfăşoară o dată la doi ani, alternativ pe teritoriile Rusiei şi Republicii Belarus. În acest an s-a luat decizia ca exerciţiul să se desfăşoare în apropiere de Moscova, departe de frontiere, pentru a transmite un mesaj NATO că activitatea nu este îndreptată împotriva Vestului. Foarte puţine detalii au fost furnizate presei. Se pare că scenariul a conţinut secvenţe de acţiune împotriva sabotorilor şi grupărilor ilegale înarmate, temă recurentă în mai toate exerciţiile militare ruseşti.

Arme şi tehnologii militare noi

Sisteme de apărare antiaeriană Tor pentru Ministerul rus al Apărării. Potrivit agenţiei ruse de presă TASS, pe 19.09.2019, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării şi Întreprinderea Electromecanică Kupol (din Ijevsk) au semnat un contract pentru livrarea de sisteme de apărare antiaeriană cu bătaie scurtă Tor-M2 şi Tor-M2DT, în valoare de cca. 100 de miliarde de ruble (1,56 miliarde de dolari).

Tor (codificare NATO: SA-15 Gauntlet) este un sistem de apărare antiaeriană cu bătaie scurtă, dezvoltat încă de pe vremea Uniunii Sovietice (1983), dar apreciat ca fiind încă eficient în combaterea ţintelor aeriene şi considerat superior sistemelor din aceeaşi clasă, de producţie occidentală. Sistemul este mobil şi autonom, pe un singur şasiu fiind dispuse şi lansatorul şi cele două radare, de urmărire şi de achiziţie a ţintei (TLAR: Transporter Launcher And Radar). Tor-M2 este o versiune modernă, care poate lansa din mers 16 rachete 9M338, cu bătaie de până la 12 kilometri. Tor-M2DT este versiunea dezvoltată pentru operaţii în mediul arctic.

S-500 va intra în producţie de serie în anul 2020. Potrivit afirmaţiilor lui Serghei Cemezov, directorul general al firmei producătoare, Rosteh, în a doua jumătate a anului viitor va începe producţia de serie a noului complex de rachete antiaeriene cu bătaie lungă S-500. Cemezov a mai precizat că sistemul va intra doar în dotarea Ministerului rus al Apărării, în viitorul îndepărtat punându-se problema livrării şi la export.

Despre S-500 ”Prometei” (sau 55R6M "Triumfator-M") se ştiu în prezent puţine lucruri. Bătaia este estimată la 600 de kilometri şi se afirmă că sistemul poate combate inclusiv rachete hipersonice (cu viteze de peste 5 Mach). Experţii afirmă că sistemul va fi folosit în combinaţie cu S-400 ”Triumf” şi va fi în primul rând destinat apărării anti-rachetă, în timp ce S-400 va fi utilizat pentru combaterea ţintelor aeriene. Programul de stat de înzestrare cu armamente prevede formarea a 10 divizioane de S-500, care să fie dispuse într-o primă fază în regiunea Moscova, pentru a asigura apărarea capitalei împotriva rachetelor balistice intercontinentale.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

▪ Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în Siria şi estul Ucrainei.

▪ Activitatea militară în RM SUD se va situa la un nivel normal pentru acest stadiu al procesului de instrucţie. Centrul de greutate al activităţilor militare ruseşti va continua să fie în RM Centru, în contextul desfăşurării în luna octombrie a unei serii de exerciţii (”Combat Broterhood-2019”, ”Indestructible Broterhood-2019”, ”Echelon-2019”) cu implicarea a mai mult de 10.000 de militari din statele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

▪ Întâlnirea de pe 25 septembrie 2019 a preşedinţilor american şi ucrainean, în marja celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, poate aduce unele clarificări pe linia sprijinului militar şi diplomatic acordat de SUA Ucrainei.