MAS Raport SpecialRegiunea extinsă a Mării Negre

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (1 - 15 SEPTEMBRIE 2020)

Sorin Butiri

• ”Confruntările” aeriene dintre SUA / NATO şi Rusia au escaladat în prima parte a acestei luni • Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre, în condiţiile în care Rusia a păstrat un ritm ridicat al activităţilor de pregătire, iar NATO a intensificat zborurile de cercetare în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre • Activităţile de instrucţie prefigurează scenariul exerciţiului ”Caucaz 2020” • Este posibil ca, pe timpul exerciţiului ”Caucaz 2020”, să fie utilizată şi aviaţia cu rază lungă de acţiune în acvatoriul Mării Negre • În estul Ucrainei, situaţia s-a menţinut calmă • Compania de securitate privată ”Wagner” şi-a retras o parte din echipamentele din Siria.

Sursă foto: Profimedia

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

• Zboruri de cercetare

Numărul zborurilor de cercetare s-a intensificat în prima jumătate a lunii septembrie, astfel:

- la 8 septembrie, un avion de cercetare britanic (Sentinel R1) a decolat din Creta şi a executat o misiune în sud-estul, sudul şi sud-vestul Peninsulei Crimeea. Mai devreme, în aceeaşi zi, un alt avion al Marii Britanii (RC-135) a executat un zbor de cercetare în proximitatea Peninsulei Crimeea;

- la 9 septembrie, un avion de cercetare RC-135 (baza aeriană Souda Bay, Grecia), o aeronavă de alimentare în aer KC-135 (baza aeriană Mildenhall, Marea Britanie) şi un avion P-8A Poseidon (baza aeriană Sigonella, Italia), aparţinând SUA au efectuat zboruri deasupra Mării Negre;

- în dimineaţa zilei de 10 septembrie, un avion de cercetare britanic (RC-135) a executat o misiune în vestul Peninsulei Crimeea, iar în după amiaza aceleaşi zile tot un avion britanic (Sentinel R1) a executat o misiune de cercetare în vestul, sud-vestul şi sudul Peninsulei Crimeea;

- la 13 septembrie, două avioane britanice (Sentinel R1 şi RC-135W) au executat misiuni de cercetare în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre, în proximitatea sud-estică, sudică şi sud-vestică a Peninsulei Crimeea.

La 5 septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că numărul zborurilor de recunoaştere efectuate de NATO, în luna august 2020, în proximitatea graniţelor Rusiei, a crescut cu peste 30% (de la 87 la 120) faţă de aceeaşi lună a anului trecut.  De asemenea, Şoigu a afirmat că, în perioada 23 august - 2 septembrie, avioanele forţelor aerocosmice ale Rusiei au executat 10 ieşiri pentru a identifica, intercepta şi escorta avioanele de cercetare ale NATO care au executat misiuni în spaţiile aeriene neutre ale Mării Baltice, Mării Barents şi Mării Negre.

• Noi ”confruntări” aeriene în Marea Neagră

Pe 4 septembrie, în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre a avut loc o nouă ”confruntare” aeriană între forţele aeriene ale SUA, NATO şi Federaţiei Ruse.

Astfel, două bombardiere strategice americane B-52H au decolat de la baza aeriană Fairford din Marea Britanie, după care au survolat spaţiile aeriene ale Olandei, Germaniei, Poloniei şi Ucrainei. Acestea s-au îndreptat către sudul Ucrainei (la nord de Peninsula Crimeea şi în proximitatea Mării Azov) şi s-au apropiat la o distanţă de 25 de kilometri de frontiera Federaţiei Ruse.

Sursă: Twitter.com

În acelaşi timp, în spaţiul aerian al Mării Negre, au îndeplinit misiuni două avioane de cercetare americane (R-135W şi P-8A Poseidon) şi unul britanic (Sentinel R1). Aeronava R-135W a decolat de la baza aeriană Souda Bay, Sentinel R1 a decolat de la baza aeriană Akrotiri din Cipru, iar P-8A a decolat de la baza aeriană Sigonella.

Centrul Naţional pentru Conducerea Apărării Federaţiei Ruse (CNCA) a informat că au fost ridicate în aer opt avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavelor NATO care executau misiuni în proximitatea graniţelor Rusiei. În plus, Comandantul Forţelor aerocosmice ale Rusiei a afirmat că, în perioada 28 august - 4 septembrie, bombardierele americane au efectuat 10 misiuni de zbor, individual sau în grup, în spaţiile aeriene ale statelor Europei Occidentale, Europei de Est şi deasupra zonelor maritime din apropierea acestor state.

La 14 septembrie, a avut loc un eveniment important în relaţiile din Rusia şi Belarus. Preşedintele rus şi cel belarus s-au întâlnit, la Soci. Pe timpul convorbirilor celor doi preşedinţi, trei bombardiere strategice B-52H Stratofortress, aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA, au decolat de la baza aeriană Fairford din Marea Britanie şi au executat o misiune în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre. Indicarea ţintelor a fost făcută de două aeronave Sentinel R1 aparţinând Marii Britanii. Sprijinul cu carburant a fost asigurat de trei avioane-cisternă KC-135 Stratotanker. De asemenea, în spaţiul aerian de deasupra Mării Negre s-au aflat două avioane de transport MC-130J Commando II ale SUA care au ca misiune principală transportul, asigurarea şi evacuarea militarilor din cadrul forţelor pentru operaţii speciale.

Pe timpul zborului efectuat deasupra Ucrainei, cele trei bombardiere americane au fost însoţite de avioane de vânătoare ucrainene (Su-27). Deasupra Mării Negre, cele trei bombardiere au fost însoţite de aeronave F16 ale Forţelor Aeriene române.

Conform Comandamentului Forţelor Aeriene ale SUA din Europa, astfel de exerciţii de instruire în comun sporesc capacităţile Alianţei Nord-Atlantice şi întăresc angajamentul SUA şi cel colectiv al NATO faţă de securitatea şi stabilitatea globală.

În timp ce aeronavele B-52H se aflau deasupra Mării Negre, două bombardiere strategice de tip Tu-160, aparţinând Forţelor Aerocosmice ale Federaţiei Ruse, au executat o misiune deasupra Mării Barents şi Mării Norvegiei. Un al treilea bombardier Tu-160 a zburat deasupra Mării Barents, fiind folosit ca releu de comunicaţii. 

Pe 15 septembrie, avioane de luptă antisubmarin de tipul Tu-142, ale aviaţiei navale din cadrul Forţelor Navale ale Federaţiei Ruse, au efectuat zboruri planificate deasupra apelor neutre ale Mării Bering şi Mării Negre. Durata zborurilor a fost de aproximativ şase şi, respectiv, 10 ore.

În acelaşi timp, deasupra Mării Negre s-au aflat două avioane de cercetare americane (P-8A Poseidon şi R-135W), două avioane de cercetare britanice (Sentinel R1 şi R-135W) şi un avion AWACS de tip Sentry AEW1 al Marii Britanii.

• Prezenţă franceză în Marea Neagră

Pe 6 septembrie, nava de cercetare radio-electronică ”Dupuy de Lome” (număr de bord A759) din cadrul Forţelor Navale ale Franţei a traversat Strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi a intrat în acvatoriul Mării Negre.

”Dupuy de Lome” a executat misiuni de culegere de informaţii în proximitatea Peninsulei Crimeea de mai multe ori - în 2006, 2010, 2014 şi 2015. Sistemele de cercetare radio-electronică instalate pe navă permit detectarea, interceptarea şi efectuarea analizei tehnice a diferitelor surse de radiaţii electromagnetice în banda de frecvenţe de la 300 MHz până la 90 GHz, precum şi interceptarea şi analiza semnalelor sistemelor de comunicaţii (inclusiv satelitare) în toată banda de frecvenţe de la 30 kHz la 100 GHz. Echipamentul navei este capabil să intercepteze tipuri moderne de mesaje, inclusiv pe e-mail şi conversaţii telefonice.

Nava de cercetare a fost introdusă în serviciul de luptă în aprilie 2006, poate atinge viteza de 16 noduri, iar echipajul său este alcătuit din 30 de marinari şi 80 de operatori.

Sursă: Twitter.com

Referindu-se la prezenţa navală a NATO în Marea Neagră, ministrul rus al apărării a acuzat (5 septembrie) Alianţa Nord-Atlantică că încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre. „Alianţa încearcă să militarizeze Regiunea Mării Negre. Nave ale SUA şi aliaţilor acestora dintre statele neriverane intră în mod regulat în acvatoriul Mării Negre”, a precizat Şoigu. De asemenea, ministrul a afirmat că NATO dezvoltă infrastructura militară a aliaţilor săi din Europa de Est, în special prin modernizarea aerodromurilor, a bazelor navale şi terestre, dar şi prin instalarea şi dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă, ceea ce încalcă echilibrul strategic al forţelor.

 

Operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă

• Estul Ucrainei

De la intrarea în vigoare a armistiţiului în Donbas, pe 27 iulie, nu a fost înregistrată nicio încălcare a acestuia prin utilizarea pieselor de artilerie. Conform surselor ucrainene, focul a fost deschis în mod provocator, fără însă a primi replica militarilor ucraineni. De asemenea, nu au fost înregistrate victime sau decese în rândul forţelor ucrainene ca urmare a focului deschis de separatişti. Cu toate acestea, ministrul ucrainean de externe acuză că, în urma acestor provocări iniţiate de separatişti, aproximativ 1.200 de hectare de vegetaţie uscată a luat foc în districtul Yasinovata din regiunea Donbas. În cadrul acţiunilor de stingere a incendiilor, doi militari ucraineni au decedat ca urmare a acţionării unei mine antipersonal. În acest context, ministrul ucrainean de externe a iniţiat discuţii cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

De asemenea, Grupul Trilateral de Contact (GTC) s-a întâlnit într-o şedinţă extraordinară video pe 9 septembrie. Pe timpul întâlnirii, s-a decis  efectuarea unei inspecţii comune, împreună cu un reprezentant al OSCE, în localitatea Şumi. Ulterior (10 septembrie), biroul de presă al preşedintelui Ucrainei a anunţat că inspecţia comună a fost amânată. De asemenea, aceeaşi sursă a precizat că  preşedintele Zelenski caută soluţii juridice pentru a pune capăt războiului din Donbas şi pentru a păstra suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Până la găsirea unei soluţii în regiunile separatiste nu este nici pace, nici război, iar focarul ”arde” mocnit.

• Marea Mediterană

- La 7 septembrie, nava de desant ”Saratov” (număr de bord 150, codificare NATO – Alligator) a traversat, către nord, strâmtorile Bosfor şi Dardanele. La bord au putut fi observate camioane URAL şi, foarte probabil, sisteme electronice de combatere a aparatelor de zbor fără pilot (UAV) de tipul ”Groza-S”, instalate pe vehicule comerciale. Cel mai probabil sistemele aflate la bordul navei de desant ruseşti au fost utilizate de angajaţii companiei private de securitate ”Wagner”. „Wagner”, cea mai mare firmă de mercenariat din Rusia, acţionează numai în interesele Kremlinului sau în interes privat, atunci când acesta nu afectează interesele guvernamentale.

Sursă: Twitter.com

- La 8 septembrie, nava de cercetare hidrografică ”Donuzlav” (proiect 862/II) a traversat către sud strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Cel mai probabil, aceasta va efectua activităţi în zona portului Tartus. În aceeaşi zi, nava atelier PM-56, din cadrul Detaşamentului 205 nave auxiliare, a finalizat misiunea de 168 de zile în cadrul GNORM (Grupării navale operative din estul Mării Mediterane), a traversat strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Nava atelier PM-156 a fost înlocuită de nava atelier PM-138, la sfârşitul lunii august.

 

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din RM Sud

Activităţile de pregătire de luptă din Regiunea Militară (RM) Sud s-au menţinut la un nivel ridicat (specific acestei perioade de instrucţie) pentru toate categoriile de forţe armate – terestre, navale şi aeriene - şi pentru toate specialităţile.

• Instrucţia a continuat la un tempo ridicat

Activităţile de instrucţie executate de toate categoriile de forţe armate şi specialităţi din cadrul RM Sud a continuat la un tempo ridicat şi validează estimarea făcută de MAS privind scenariul exerciţiului strategic ”Caucaz 2020”. Astfel:

- forţele navale au executat activităţi de instrucţie pentru lupta antisubmarin, minarea căilor de acces maritim, iar submarinele au executat trecerea printr-un baraj de mine al adversarului;

- forţele aeriene au executat activităţi de instrucţie specifice redislocării pe aerodromuri de rezervă, precum şi pentru aterizarea în diferite scenarii de condiţii meteo şi vizibilitate redusă;

- militarii din cadrul trupelor de apărare a coastei au executat trageri asupra ţintelor navale;

- militarii din cadrul apărării antiaeriene au executat acoperirea unor obiective civile.

De asemenea, pe 7 septembrie a început executarea unui exerciţiu de amploare de către conducerea Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene.

• Marea Mediterană

Nava şcoală ”Smolnii” a traversat (14 septembrie), către sud, strâmtorile Bosfor şi Dardanele, continuându-şi marşul de instrucţie în Marea Mediterană. La bordul navei se află 120 de cadeţi ai Şcolii Navale Superioare ”PS Nakhimov” şi 80 de elevi din Sevastopol.

Marşul de instrucţie va dura 20 de zile. Pe timpul marşului de instrucţie, nava va acosta şi în portul Salonic, iar ulterior va reveni în portul de dislocare permanentă, Sevastopol.

• Exerciţiul strategic ”Caucaz 2020”

În spiritul tradiţional rusesc al ”transparenţei”, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat oficial (8 septembrie), că exerciţiul de comandament şi stat major de nivel strategic ”Caucaz-2020” va fi executat în perioada 21-26 septembrie. De asemenea, acesta a precizat că activităţile se vor desfăşura în poligoanele Kapustin Yar şi Ashuluk, precum şi în Marea Neagră şi Marea Caspică. La activităţile comune de instrucţie vor participa militari din Armenia, Belarus, China, Myanmar şi Pakistan. Limita detaşamentelor străine este de 1.000 de militari. Reprezentanţii din Azerbaidjan, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tadjikistan şi Sri Lanka intenţionează să participe în calitate de observatori la exerciţiu.

Ulterior (11 septembrie), adjunctul ministrului rus al apărării, general colonel Aleksandr Fomin, a mai precizat:

- exerciţiul se va desfăşura în poligoanele forţelor terestre de la Kapustin Yar, Ashuluk, Prudboi, Adanak şi Raevski, poligoanele forţelor aeriene Arzgirski şi Kopanski, precum şi în raioanele ce vor fi notificate din Marea Neagră şi Marea Caspică;

- numărul total de militari participanţi la exerciţiu va fi de aproximativ 80.000. Numărul militarilor implicaţi direct în activităţile de instrucţie  şi care aparţin unui singur comandament operaţional (conform Tratatului de la Viena) nu va depăşi 12.900. La exerciţiu vor participa comandamente, mari unităţi şi unităţi din cadrul RM Sud şi RM Vest, forţele aeromobile, aviaţia de transport şi aviaţia cu rază lungă de acţiune.

Faza finală a exerciţiului va avea loc în poligonul Kapustin Yar, în prezenţa ataşaţilor militari şi a miniştrilor apărării din mai multe state.

 

Arme, tehnologii şi proceduri militare noi

Noi sisteme de armament la bordul fregatei ”Amiral Essen”?

Într-o fotografie, realizată la 6 septembrie, în baza navală Sevastopol, se poate observa la bordul fregatei ”Amiral Essen” un container în spatele turelei tunului de 100 mm, aflat în prova navei. Este posibil ca nava să fie folosită pentru testarea unor noi tipuri de arme.

Sursă: Twitter.com

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Activităţile militare din RM Sud se vor situa în continuare la un nivel ridicat, înaintea începerii exerciţiului ”Caucaz 2020”.

• Situaţia de securitate din zona Mării Negre va rămâne, în continuare, tensionată, în condiţiile prezenţei în acvatoriul Mării Negre a navei de cercetare franceze, a distrugătorului american USS ”Roosevelt”, a intensificării zborurilor aeriene de cercetare şi de antrenament ale SUA / NATO, dar şi al replicilor venite din partea ruşilor;

• Din punct de vedere militar, situaţia din estul Ucrainei va rămâne în continuare fragilă, dar stabilă.